Facebook hozzászólás
2 691

KI CSAP BE ELSŐNEK?

Versenyt úszik a csuka, a süllő és a német bucó

Elrajtolt a szavazás a 2020-as év haláról! A Magyar Haltani Társaság most is három őshonos fajt állított jelöltként, melyek közül kettő fogható, egy védett. Lássuk, melyik uszonyos lesz a befutó?

Csuka, Esox lucius, Kép: Sallai Zoltán
Csuka, Esox lucius, Kép: Sallai Zoltán

Egyik jelölt az álló- és lassú folyású vizeket kedvelő csuka, melyre főként a vízi növényzetben gazdag vizekben lehet számítani, hiszen lesből támadó ragadozóként itt talál magának megfelelő rejtekhelyet, ahonnan áldozatára ronthat. Hatalmas szájáról és egészen hátul elhelyezkedő hátúszójáról könnyen felismerhető.

Süllő, Sander lucioperca, Kép: Sallai Zoltán
Süllő, Sander lucioperca, Kép: Sallai Zoltán

Másik jelölt, a szintén ragadozó süllő ugyancsak széles körben elterjedt, de érzékeny faj. Jelentős állományai élnek közepes és nagyobb folyóinkban, tavainkban, de az iszapos medrű, oldott oxigénben szegény vizeket nem kedveli. Jellegzetessége a két hátúszó, a többnyire elmosódó, sötét harántsávokba rendeződő mintázat, valamint a nagy, szem alá benyúló száj, amelyben a többi közül kiemelkedő ebfogak is vannak.

Német bucó, Zingel streber, Kép: Sallai Zoltán
Német bucó, Zingel streber, Kép: Sallai Zoltán

Harmadik jelölt az erősebb áramlású, oxigéndús vizeket kedvelő német bucó. Ez a hal bennszülött faja a Duna vízrendszerének. Itt alakult ki, és ma is csupán a Dunában és a Vardarban, valamint ezek mellékfolyóinak vízrendszerében él, ezért fokozott védelmet élvez. Nagyon nyúlánk áramvonalas teste lehetővé teszi, hogy sodrással szemben a mederfenékhez lapulva a görgetett hordalékból is kiválogassa a táplálékul szolgáló gerinctelen állatokat.

A szavazatokat 2019. december 31-én déli 12 óráig várják a haltani társaság honlapján (http://haltanitarsasag.hu/azevhala_hu.php).

Ez az Év Hala 2018-ban

Aspius-aspius-magyarul-balin, Kép: wikimedia
Kép: wikimedia

Balin lett a befutó, avagy a beúszó! A Magyar Haltani Társaság honlapján rendezett közönségszavazás eredményeként 2018-ban ez az uszonyos viselheti az Év Hala címet. A három jelöltre összesen  ötezer-hétszázhetvenegy szavazat érkezett, ennek 38 százalékát kapta a verseny győztese, jelentősen megelőzve a második helyezett domolykót (33%) és a harmadik helyezett kövicsíkot (29%).





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Mi a német juhászkutya népszerűségének titka?

Nem lehet elvitatni, hogy az egyik legnépszerűbb fajta a német juhászkutya. Nemcsak munkakutyakánt lehet rá…

Stílusos női cipők a trendek tükrében

Ahogy az évszakok változnak, úgy változnak az irányzatok - ideértve a legújabb női cipőket - és a trendek is. A…
1 / 3 453

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!