Facebook hozzászólás
815

LIBANONI GÓLYAMÉSZÁRLÁS

Veszélyes vándorút

Ezekben a pillanatokban is özönlenek Libanon felett a vonuló madarak Európa felé. A Magyarországon is fészkelő fehér gólyák is ezen az égi sztrádán keresztül érnek fészkelőhelyükre, majd augusztus végén ugyanezt a veszélyes utat teszik meg (a nyugat-európai állomány más útvonalon vonul). Ez azt jelenti, hogy a rájuk puskával váró orvvadászoknak évente kétszer is van lehetősége az értelmetlen pusztításra – olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján.

A témával foglalkozó cikkek alatt a dühödt kifakadások után első helyen a MIÉRT kérdés áll.

Elfogadható választ nem biztos, hogy tudunk adni, hiszen mi, mint állatszerető nép, fel nem foghatjuk az általunk elítélendő, de más társadalmak által teljesen elfogadottnak minősülő gyakorlatokat. Az egyik válasz a tradíció, mely apáról fiúra száll. Baráti társaságok jönnek össze hétvégén és madarakra vadásznak. A kisebb énekesmadarakat megeszik, a nagyobbakat általában csak kedvtelésből lövik le. A több ezer vonuló madarat látva nem tudják felmérni, hogy tetteik milyen következményekkel járnak, nem tudják, hogy a más tényezők miatt egyre fogyatkozó madárállományok nem úgy regenerálódnak, mint évszázadokkal ezelőtt.

Gólyamészárlás, Kép: MME/Facebook
Gólyamészárlás, Kép: MME/Facebook

A másik válasz pedig az, hogy azért csinálják, mert megtehetik. Libanoni partnerszervezetünk az  SPNL (Society for the Protection of Nature) évtizedek óta foglalkozik a problémával, és közreműködik egy megfelelő szabályozás kialakításában, annak betartatásában. Az országban1995 és 2017 között tiltott volt a vadászat, ami valójában azt jelenti, hogy hivatalos szinten nem foglalkoztak a tevékenységgel, és ezalatt az idő alatt semmilyen adatgyűjtés nem folyt a törvényt figyelmen kívül hagyó vadászatról. Ezután 2004-ben lépett életbe a vadászati törvény, mely még csak felvázolta a törvényi keretet, ám a rendeletek véglegesítése 2014-ig váratott magára, így a törvény betartatása is. A tisztázatlan jogi szabályozás vezetett oda, hogy tapasztalatlan orvvadászok számolatlanul lőhessék a madarakat (és egymást is, évente kb. 400 ember hal meg vadászbalesetekben).

Gólyaút, Kép: jeladosmadarak.mme.hu
A jeladós gólyák útvonalát követve jól látszik, hogy a telelőterületektől függetlenül, az Európa keleti felén fészkelő gólyák a Földközi-tengert keletről kerülik meg, Libanont is érintve (Forrás: jeladosmadarak.mme.hu)

2017-ben, 22 év után először hirdettek ki hivatalos vadászati szezont abban reménykedve, hogy szépen fokozatosan a vadászat kizárólag szabályozott keretek között a szeptember és december közötti időszakokra korlátozódik majd. Az elmúlt két évben ennek eredményeként elkezdődhetett a törvények betartatása, és a természetvédők megtehették a feljelentéseket és a hatóságok szankciókat kezdtek alkalmazni természetesen nem az elvárt mértékben, de valami akkor is beindult.

Libaonon fölött köröző gólyák, Kép: SPNL
Libaonon fölött köröző gólyák, Kép: SPNL

A probléma nem éveken, hanem évtizedeken belül javulhat csak, hiszen az évszázados hagyományokkal nem fog egy nép egyik hónapról a másikra felhagyni, a közvéleményt pedig általánosságban jobban érdekli az el-elmaradozó áramszolgáltatás problémája, mint az illegális vadászaté. Az interneten terjedő fotókat facebook-profilokról szedték le, a nagy részük 2017 előtti. A vadászati törvény hatályba lépése, és a hivatalos vadászati idény meghirdetése óta a libanonban működő természetvédelmi szervezetek azonnal vizsgálatot indítanak azokkal szemben, akik ilyen tartalmakat töltenek fel.

Gólyatöcs lett 2019 sztárja





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!