Facebook hozzászólás
297

Vigyázat, gyerekkel vagyok!

Ismét gyerekektől lesznek hagosak az iskolák, az óvodák. Azonnal megnő a forgalom az utakon, ami komly veszélyforrás. Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság adatai szerint a 14 év alatti gyermekek nagyobb eséllyel válhatnak közlekedési balesetek áldozataivá ebben az időszakban.

Sok múlik az időzítésen

– Érdemes korábban elindulni, hogy a  reggeli dugókat elkerüljük. Ezzel csökkentjük a stresszhelyzeteket, nem izgulunk, hogy elkésünk, mert bizony ilyen helyzetben egy váratlan közlekedési szituációban könnyebben okozhatunk balesetet – tanácsolja Tomin István, az egyik ismert gumiabrancsokat gyártó cég szakembere.

Gyerekek a kocsi hátuljában iksolatáskákkal, Kép: Hankook
Kép: Hankook

A biztonság a legfontosabb

Gyerekek, iskolatáska, tornazsák a kocsiban, indulhatunk is? Nem ajánljuk, hiszen pár fontos dolog kimaradt: ellenőrizzük, hogy mindenki bekapcsolta-e a biztonsági övet. Fontos szabály az is, hogy a 150 cm testmagasság alatti gyerekeket, csak a súlyukhoz és magasságukhoz igazodó biztonsági ülésben szállíthatjuk (gyerekülés vagy ülésmagasító). Az autó műszaki átnézése – különös tekintettel az abroncsokra, hiszen csak az köti össze a járművet az úttal – mellett építsük bele ezt is a napi, elindulás előtti rutinba!

Figyeljünk a sebességre

Iskolák és óvodák közelében a megengedett maximális sebesség 30 km/h. A szülői figyelmeztetések ellenére a gyerekek sokszor megfeledkeznek a körülöttük elhaladó járművekről, és elmerülve egy-egy beszélgetésben vagy az okostelefonjukban óvatlan járókelőkké válnak! Amennyiben lehetséges, törekedjünk az iskolához minél közelebb, vagy legalább az utcának azon az oldalán parkolni, ahová igyekszünk!

Dilizés nélkül is eljön a becsengetés
Kinőtt ruhák, leharcolt ovizsák vagy tolltartó, megunt iskolatáska és hosszú tanszerlista – a napokban már a legtöbb család gondolatai a szeptemberi évkezdés körül forognak. Ha számunkra is ismerős ez a helyzet, érdemes elolvasni Licsár Szilvia pedagógus praktikus és stresszoldó tippjeit!

Nem jó taktika a megszokás

A vezetők gyakran hagyatkoznak a rutinjukra, ami nem biztos, hogy minden szempontból megfelelő. Ha gyermekkel utazunk, mindenképpen türelmesnek kell nekünk és érdemes a közlekedési alapszabályokat megtanítani nekik. Ne feledjük: ezek nem ajánlások, hanem mindenkire vonatkozó szabályok! A legfontosabb, hogy példát mutassunk, így a gyerekek időben elsajátíthatják a helyes magatartást a közlekedésben. Csak néhány példa:

  • Ne menjünk át gyalogosan sem a piroson vagy az arra nem kijelölt helyen!
  • Igyekezzünk gyermekeink napi rutinjába is beépíteni az alapvető biztonsági tudnivalókat!
  • Járjuk be a gyerekekkel mi magunk is az útvonalat!

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!