Facebook hozzászólás
5 002

NEM MINDEN FAJTA EHETŐ!

Vigyázat, van mérgező tök is!

Ha esetleg azt gondoltad, amit faragáskor kivájsz a tökből, azt majd megsütöd, vagy megfőzöd, gyorsan felejtsd el! A dísztök ugyanis nem ehető! Nem csak pocsék az íze, de mérgező is lehet!

Egyre népszerűbb ősszel a sütőtökfogyasztás és október végén a halloween-tök faragása, ugyanakkor míg az előbbiek finom csemegék, addig a dekorációs célra szánt tökök közül nem mindegyik ehető és már kis mennyiségben is komoly rosszullétet okozhatnak – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Több mint ezer féle tök létezik Fotó: Pinterest
Több mint ezer féle tök létezik Fotó: Pinterest

Magyarországon a halloween-tök dísz típusa terjedt el, ami nem ehető.
Ez általában elég nagy, narancssárga színű, és kizárólag díszítésre alkalmas. Belföldi forgalomban többféle kapható, a 2-3 kilogrammostól a 9-18 kilogrammosakig. Az egészen kisméretű, dekoratív fajták sok keserűanyagot tartalmaznak, amelyek a kellemetlen ízük mellett mérgezőek is lehetnek.

Jack O Lantern Pumpkin GIF - Find & Share on GIPHY

Ugyanakkor a tök egészséges és finom is, érdemes minél többet fogyasztani belőle.
Magyarországon a területalapú támogatási adatok szerint mintegy 1800 hektáron termesztenek ehető sütőtököt, amelyből évente 30-35 ezer tonnát takarítanak be. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legnagyobb, közel 600 hektár a termőterület, de Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is 200 hektár fölött van.

Kiszombori Fotó: Facebook
Kiszombori Fotó: Facebook
Nagydobosi Fotó: Pinterest
Nagydobosi Fotó: Pinterest

Az egyik híres, elterjedt hazai fajta a Nagydobosi, illetve jellemző még a Kiszombori, az Óvári hengeres és az Orange sonkatök. Az import elhanyagolható, ezer tonna alatt volt az elmúlt években – tette hozzá a NAK.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!