Facebook hozzászólás
459

Vigyázzunk a gyilkos jutalomfalatokkal!

Állatorvosok és háziállat-tulajdonosok segítségét kéri a gyógyszereket és élelmiszereket ellenőrző amerikai hivatal (FDA), miután az utóbbi években összesen több száz kutya és macska halálát okozták országszerte a valószínűleg Kínában gyártott jutalomfalatok.

Veszélyes lehet a házikedvencekre – kép: Pixabay

2007 óta összesen 3600 kutya és 10 macska megbetegedéséről érkezett bejelentés a hivatalhoz. Az állatok közül 580 pusztult el, miután olyan száraz jutalomfalatot evett, amely Kínából érkezhetett. Az FDA több mint 1200 tesztet végzett el az utóbbi időben, és az érintett gyártókat is felkereste Kínában, de a betegség pontos okát egyelőre nem sikerült megtalálni – közölte a Magyar Távirati Iroda.

„Ez az egyik legmegfoghatatlanabb és legrejtélyesebb betegség, amellyel valaha találkoztunk” – húzta alá Bernadette Dunham, az FDA állatgyógyászati központjának vezetője. A hivatal most arra kéri az állatorvosokat és háziállat-tulajdonosokat, hogy küldjenek információkat minden olyan állatról, amelyen a betegség tüneteit észlelik.

A csirkéből, kacsából, édesburgonyából, vagy szárított gyümölcsökből készült jutalomfalatok elfogyasztását követő órákban a háziállatok többek közt étvágytalanságot és csökkent aktivitást mutattak, de hányás, hasmenés és vizelési problémák is szerepeltek a tünetek között. Kendal Harr patológus szerint a keresett toxikus anyag olyasvalami lehet, amit Észak-Amerikában nem kezelnek méregként.

Januárban számos jutalomfalat-félét visszavontak a piacról, miután egy New York-i laboratórium hat különböző káros anyag nyomait mutatta ki bennük. Az új esetek száma azóta valamelyest visszaesett, részben azért is, mert a jutalomfalatok két legfőbb értékesítője önként visszahívta termékeit – olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában.

Hadüzenet a papagájoknak
A madridi önkormányzat hadat üzent a betolakodó papagájfajoknak és mosómedvéknek, amelyek fenyegetést jelentenek az őshonos növény- és állatvilágra nézve, nem utolsó sorban pedig komoly károkat okoznak a helyi lakosságnak is.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!