>
Facebook hozzászólás

Világ postásai egy bélyegben

A Magyar Posta Zrt. szelvényes alkalmi bélyeg kibocsátásával köszönti a Nemzetközi Távközlési Egyesület alapításának százötvenedik évfordulóját, valamint a világméretű szervezet budapesti konferenciáját.

Szelvényes alkalmi bélyeg képe a 150 éves ITU, és annak budapesti konferenciája tiszteletére A kiadvány színvilága illeszkedik az Egyesület arculatához, így jellemzően kék és fehér színek dominálnak. A bélyegképen megjelenik az ünnepi logó és a telekommunikációhoz kapcsolódó optikai szálakból a magyar Országház sziluettje rajzolódik ki. A szelvényrészen a budapesti konferencia emblémája és alnyomatban a szervezet logója jelenik meg. A grafikus Weisenburger István, a nyomdai munka a Pénzjegynyomdában készült.

A Nemzetközi Távközlési Egyesület (International Telecommunication Unit) az Egyesült Nemzetek Szövetségének távközlésre szakosodott szervezete.

Története az 1858-ban és 1864-ben kötött két távközlési egyezményig vezethető vissza. Az első nemzetközi egyezményt 20 tagállam képviselője írta alá Párizsban 1865. május 17-én, ami egyúttal a szervezet hivatalos alapítási dátuma is. 1868-ban a Bécsi Konferencián született a határozat, amely létrehozta az Egyesület Irodája néven a titkárságot, melynek székhelye Bern, 1947-től pedig Genf lett. Az Egyesületnek tagja lehet minden olyan ország, amely aláírta a Távközlési Egyezményt. Feladata, hogy biztosítsa a nemzetközi együttműködést a távközlési szolgáltatások és műszaki berendezéseik fejlesztése terén.

Az ITU legfőbb szervének a Kormánymeghatalmazottak Értekezletét tekintik, amely jogi szempontból szabályozza a távközlés nemzetközi lebonyolítását. Feladatai közé tartozik megválasztani az állandó szervezetet és ötévenként felülvizsgálni a Távközlési Egyezményt.

A szervezethez Magyarország 1866. január elsején csatlakozott. Az intézmény 193 tagállamában jelenleg majd 700 ágazati és társult tagot tartanak nyilván.

Az évente megrendezendő ITU Telecom World konferenciát, 2015-ben Budapesten tartják október közepén. E globális rendezvény keretében, az információs és kommunikációs technológiák fejlesztői, kormányzati szereplők, szabályozó hatóságok, vezető iparági szereplők találkoznak egymással, hogy bemutassák a legújabb trendeket, kialakítsák és elmélyítsék az iparági és kormányzati kapcsolatokat. (Forrás: kislexikon.hu; kormány.hu)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Süss fel nap, fényes nap, …

Elkezdődött a december, és ezzel együtt ránk tört a tél is! A markáns front mögött sarkvidéki levegő zúdult be a…

Együnk kevesebb csomagolást!

Élelmiszerekkel kapcsolatba kerülő anyagokból majd fél kilogrammot eszünk – és most nem a…
1 / 1 508

Receptek

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 148

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!