Facebook hozzászólás
609

A MŰVÉSZET ÉS A DIZÁJN HATÁRVONALÁN

Világkarrier előtt a magyar dizájner tervezőnő

Horváth Zsuzsanna Illan névre keresztelt lámpáját a nagymúltú olasz lámpagyár, a Luceplan karolta fel, és már megnyerte a frankfurti Light Building Best of díját is.

A dizájner a művével. Fotó: Arterego
A dizájner a művével. Fotó: Arterego

Mesébe illő a magyar tervező, Horváth Zsuzsanna története, aki az Illan prototípusát már 2017-ben elkészítette. Az Illan gyártója egy véletlen folytán lett a Luceplan, akikkel Zsuzsa 2018 áprilisában, a Milánói Dizájn Hét keretein belül megrendezett SaloneSatellite-en találkozott. Itt szeretett bele az Illan tervébe a cég vezetője, Patrizia Vicenzi, illetve a kutatás-fejlesztésért felelős Fabio Russo.

„Nagyon nagy érdeklődéssel álltak hozzá a lámpához, jó észrevételekkel és szakértelemmel” – mesél az együttműködés kezdetéről Zsuzsanna. „A kiállítás után szerencsére meg is kerestek emailben, hogy hozzunk össze egy Skype-os megbeszélést, ahol bemutatom részletesebben a lámpát és a koncepciót. Szerintem minden tervező egy ilyen találkozásról és ilyen gyártóról álmodik. Nagy szakmai tudással és technikai háttérrel rendelkeznek, megértik a tárgyad lényegét és ezt viszik tovább a termékfejlesztésben, hallgatva a tervező igényeire. Ugyanakkor bátran előállnak ötleteikkel és opciókkal, amikből aztán én, mint tervező választhatok. Az, hogy most velük dolgoztam, nem jelent semmilyen elkötelezettséget, kizárólagosságot, mondom ezt annak ellenére, hogy bármelyik új lámpámat szívesen látnám ismét az ő gyártásukban. De vannak új termékötleteim, nem mind lámpa, így egy részük biztosan máshoz kerül.”

Áttetszőség és hajlékonyság. Fotó: Arterego
Áttetszőség és hajlékonyság. Fotó: Arterego

 

Az Illan legkiemelkedőbb tulajdonságának megnyugtató mozgását tartja, ami felkelti a figyelmet és leköti szemlélőjét egy pillanatra a mindennapi élet sűrűjében, jelezve, hogy nem árt néha megállni és élvezni a pillanatot, mielőtt elillan.

A lámpa bemutatása óta elindult hódító útjára. Az Illan a Frankfurti Light + Building Best of díját már bezsebelte, és további díjakra nevezték még idén, például az angol Dezeen Awardsra, illetve a Magyar Formatervezési Díjra. Ezeknek eredménye októberben kerül nyilvánosságra.
Nem ritka, hogy Zsuzsanna visszajelzéseket kap viszonteladóktól és vásárlóktól, hova, kihez, milyen térbe került lámpája:

„Az egyik első ilyen email egy belga viszonteladótól jött, aki még 2017-ben szeretett bele Illanba és az első megrendelők között 2019 decemberében már meg is kapta showroomjába. Erről több szögből is kaptam fotót. De küldtek már nekem képet Instagramon keresztül is. Az Illan egy családi ház lépcsője fölött díszeleg. A vásárló egy korábbi kiállítás látogatója volt, ott ismerkedtünk meg. Nagyon jól esik a visszajelzés, és külön öröm, mikor egy régi érdeklődő jelez, hogy megkapta ő is a lámpáját. Alig várom, hogy magyar visszajelzéseket is kapjak! A lámpa hazai elsődleges forgalmazója a Solinfo, és a Wesselényi utcai showroomjukban már meg is tekinthető.”

Zsuzsanna további terveiről azt mondja, hogy most éppen főleg fém termékeken dolgozik, ami őt is meglepte, mivel a fa és papír a kedvenc anyagai, és ez lehetőséget ad arra, hogy új technológiákat ismerjen meg. Formák terén még mindig a minimalista geometrikus stílusban mozog szívesen, lehetőleg egy kis nőies/organikus vonással. Ismét lapra szerelhető, laposra csomagolható dolgokkal is foglalkozik, de a CNC és kémiai maratás (etching) is foglalkoztatja.
És hogy kik inspirálják őt? Kiemeli Michael Anastassiades nevét, aki jelenleg nagyon elismert dizájner, de említi Joris Laarmant is, aki a magyar tervező szerint egészen elképesztően fantasztikus dolgokat csinál a jelenleg rendelkezésre álló, illetve a külön ezért kifejlesztett 3D nyomtatási technikák terén. Művészeti inspirációt pedig leginkább Olafur Eliasson és Jeppe Hein munkáiból merít.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

GASZTRO

KUL-TOUR

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!