Facebook hozzászólás
851

Kékbe borul az ország az Autizmus Világnapján

Viselj kéket április 2.-án!

Az ENSZ még 2008-ban nyilvánította az Autizmus Világnapjává április 2-át, ezzel is felhívva a figyelmet a spektrumzavarral élők problémáira. Te is könnyen kifejezheted támogatásod, ha pénteken kékbe öltözöl és fotódat megosztod a közösségi médiában.

Idén is elindítja #éniskékvagyok elnevezésű kampányát az Együtt Autistákért Alapítvány, hogy felhívja a figyelmet ennek a napnak a rendkívüli fontosságára. Az egész hónapra kiterjedő aktivitás célja, hogy a társadalom még inkább megértse, elfogadja és segítse az autizmussal élőket. Az alapítvány adománygyűjtése révén pedig támogatja az „AUTTALENT 2021 – Együtt a tehetségekért” tehetséggondozó program elindítását.

 

A tavaly óriási érdeklődéssel záruló, és idén folytatódó #éniskékvagyok kezdeményezés keretében nemcsak Magyarország ismert épületei borulnak kékbe, vagyis az autizmus színébe április 2-án, de számos hazai hírességet is felkérnek valamilyen kék ruhadarab viselésére, és követőiket is ugyanerre biztatják.

A felhíváshoz bárki csatlakozhat saját közösségi média-felületén, akár már TikTokon is, kép vagy videó feltöltésével, melyben megjelenik a kék szín, a poszt leírásában pedig az #éniskékvagyok hashtag. A Világnap alkalmából Facebook-profilképeink módosítására is lehetőség lesz az Alapítvány által elkészített keretekkel, hogy ezzel is ki tudjuk fejezni szolidaritásunkat az autizmusban élők felé.

Mit is jelent az autizmus?

Sokan élnek abban a tévhitben, hogy minden autizmus spektrumzavarral (ASD) élő ember rendelkezik egyfajta „szuperképességgel”. Az autistákat nagyon sokan az Esőember című film főszereplőjével azonosítják, pedig az autizmus nem csupán abból áll, hogy valaki nem néz a szemedbe, vagy esetleg kicsit befelé forduló az illető.

Az autizmus a szociális interakciókban mutat eltérést, mint például a szemkontaktus használata, a szociális kapcsolatok szabályozása, a kortársi kapcsolatok, az élmények kölcsönös megosztása. Egyes autista embereknek nehéz megérteni a közösség írott és íratlan szabályait, nehezen olvasnak gesztusokból, mimikából, és gyakran nehezen értik a hasonlatokat, de a szófordulatok értelmezésekor is bajban vannak.

Az autizmus lehet igen súlyos, illetve enyhébb formájú is. A súlyosan érintett autista személyek egész életen át teljes ellátásra szorulnak. Az autizmus spektrum állapot Magyarországon közel 160 ezer embert érint. Az autista emberek másként érzékelik a világ behatásait, mint mások. Az autista embereknek általában nehézségeik adódnak a mindennapi életben: valaki tanulási gondokkal küzd, más pedig mentálhigiénés problémákkal, de van, akinél az autizmus teljesen más formában mutatkozik meg. Ebből következik, hogy ezeknek az embereknek különböző szintű támogatásra van szükségük. Az alapítvány célja az, hogy egy élhetőbb világot teremtsünk nekik, ahol az emberek megértik, elfogadják és segítik őket a mindennapi életben.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…

Penész megszüntetése páramentesítővel

Amikor légszennyezettségről beszélünk, elsősorban a kipufogógázra, az üvegházhatású szennyező anyagokra, a füstölgő…
1 / 3 453

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!