Facebook hozzászólás
535

Szaúd-Arábia rendezi az idei Dakar Rallyt, miközben évekig eltiltotta a nőket a vezetéstől

Volán mögé akar ülni? Könnyen börtönbe kerülhet!

Idén Szaúd-Arábia sivatagos terepein rendezik meg a Dakar Rally versenyét. Vagyis egy olyan országban, ahol a nők jogát, hogy autót vezessenek sokáig kétségbe vonták, és még most is börtönbe tartják azokat, akik kiálltak ezért az alapvető jogért. A mostani verseny alatt kerekedett is ebből egy kisebbfajta botrány a sivatagi királyságban

A Rally-n résztvevő 12 női versenyző bojkottot hirdetett, akciójukkal elsősorban arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy Loujain al-Hathloul aktivista évek óta van börtönben amiatt, hogy kiállt a nők azon joga mellett, hogy autót vezethessenek – írja a The Guardian. 

Vajon kik ülnek a volán mögött? Fotó: depositphotos.com

A megmozdulással azt is el szeretnék érni, hogy Szaúd-Arábia a sportrendezvény örve alatt ne tudja nemzetközi tekintélyét növelni, amely amúgy rendszeresen csorbul is a gyakori emberi jogi visszaélések miatt – mondta Lucy Rae, a szaúdi lelkiismereti foglyokért kampányoló emberi jogi szervezet, a Grant Liberty szóvivője.

Kifejezetten groteszk jelenség, hogy miközben a szaúdi hatóságok egy motoros sporteseménynek adnak otthon, melyen értelemszerűen női versenyzők is részt vesznek, olyanok töltik éppen börtönbüntetésüket, akik kiálltak a nők azon joga mellett, hogy gépjárművet vezethessenek.

Szaúd-Arábia egyik legkiemelkedőbb aktivistáját, Loujain al-Hathloul-ot még 2018-ban vették őrizetbe, és a múlt hónapban öt év és nyolc hónap börtönbüntetésre ítélték, a vád kémkedés és összeesküvés; vagyis köszönőviszonyban sincs azzal, amit elkövetett – pontosabban, amit el sem követett.

A büntetés amúgy két év és tíz hónapra felfüggesztették; a rijádi döntéshozók azt remélik, hogy ezzel a lépéssel hatástalanítottak egy potenciális konfliktusforrást a hamarosan hivatalba lépő Biden-adminisztrációval.

A nőjogi aktivisták egyébként éveket töltenek börtönben, ahol pszichikai és fizikai kínzásokat kell elszenvedniük, és gyakran szexuális erőszaknak is ki vannak téve, és mindezt azért, mert amellett kampányolnak, hogy a nőknek is legyen joguk autót vezetni.

Laia Sanz motorversenyző is ott van a Dakaron. Pedig nő. Fotó: Depositphotos
Laia Sanz motorversenyző is ott van a Dakaron. Pedig nő. Fotó: Depositphotos

A Párizs-Dakar Rally 2008-ban költözött Dél-Amerikába, miután Nyugat-Afrika a terjedő terrorizmus miatt veszélyessé vált egy sportesemény megrendezésére. Szaúd-Arábia tavaly lett a rally házigazdája, ezzel is szimbolizálva a világ felé való nyitást.

Rijád azt követően kezdett széles körű társadalmi reformokba, hogy Mohammed bin Salman koronaherceg négy évvel ezelőtt elnyerte a trónt. A nők pedig 2018-ban, néhány hónappal Hathloul őrizetbe vétele után nyerték el a vezetéshez való jogot; ez egyfajta üzenet is volt a társadalom felé, hogy bármiféle változás csak úgy történhet az országban, ha azt a királyi család kezdeményezi.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!