Facebook hozzászólás
871

ÜNNEPEL A HAZAI FILMMŰVÉSZET

Zsigmond Vilmossal kezdődik minden

Gálával kezdődik az 5. Magyar Filmhét, ahol Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera vehetnek át életműdíjat ma este. Az ünnepélyes esemény után a Zsigmond Vilmosról készült utolsó portréfilmet vetítik majd. Idén rekord számú nevezés érkezett a Magyar Filmakadémia Egyesület által az NMHH Médiatanácsa és a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával rendezett filmes seregszemlére, így a kísérő programokkal együtt április 27-éig összesen 203 filmet nézhet meg majd a közönség.

A 2018-as év filmtermése mellett olyan klasszikusokat is láthatnak majd a nézők, mint a Szerencsés Dániel, a Magyarok, az Isten hozta, őrnagy úr, a Bizalom és a Gyula vitéz télen-nyáron és lesznek szakmai előadások is. A televíziós forgalmazású filmek ingyenesen tekinthetők meg.

 

Április 22-én a budapesti Corvin moziban életműdíjátadó gálával kezdődik az 5. Magyar Filmhét, ahol Andorai Péter és Bánsági Ildikó számára Szabó István mond majd laudációt, Bodrogi Gyulát Sándor Pál, Koncz Gábort Dörner György köszönti, Venczel Verát pedig Kovács István színművész méltatja. Az ünnepélyes esemény után a Zsigmond Vilmosról készült utolsó portréfilmet, a Fényképezte Zsigmond Vilmos című alkotást vetítik majd, melyet hazánkban most először mutatnak be.

Zsigmond-Vilmos, Kép: wikimedia
Zsigmond Vilmos, Kép: wikimedia

A hétfői megnyitó után kedden többek között a Magyar Nemzeti Filmalap Inkubátor Programjában készült alkotásokat, valamint pályakezdő alkotók rövidfilmjeit is vetítik. A Filmhét során az öt életműdíjas pályájának egy-egy kiemelkedő alkotását is megnézhetjük, így Andorai Péter és Bánsági Ildikó Szabó István Oscar-jelölt Bizalom című filmjében, Koncz Gábor Fábri Zoltán szintén Oscar-jelölt Magyarok, valamint Bácskai Lauró István Gyula vitéz télen-nyáron című filmjében, Venczel Vera Fábri egy másik alkotásában, az Isten hozta, őrnagy úrban, Bodrogi Gyula pedig Sándor Pál Szerencsés Dániel című klasszikusában lesz látható.

Forog a feleségem története

Enyedi ildikó, Kép: Csata Hanna

Megkezdődött Enyedi Ildikó új filmjének forgatása. A Füst Milán több mint 20 nyelvre lefordított, irodalmi Nobel-díjra felterjesztett A feleségem története című regénye alapján készülő alkotás női főszereplője a világhírű Léa Seydoux francia színésznő, férfi főszereplője pedig Gijs Naber holland színész. A holland hajóskapitány féltékenységi drámája a bájos és frivol francia nővel egy gyönyörű és gyötrelmes kapcsolat magasságait és mélységeit mutatja be. A három országban forgó, nemzetközi színészgárdát felvonultató romantikus film a tervek szerint 2020 őszén kerül a mozikba.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 451

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!