Facebook hozzászólás

GYÖNGYÖZŐ LEXIKON

6 dolog, amit tudnod kell a pezsgőzéshöz

Pazar pezsgők hazája ma Magyarország! Fantasztikus különlegességeket találunk a borbárokban vagy az üzletek polcain, ennek ellenére még mindig december 15. és január 3-a között fogy el a pezsgők több mint 90 %-a. Szik Mátyás, Magyarország háromszoros szommelier bajnoka szerint kár lenne kihagyni a csodálatos nedűket, mert ma már a hazai borászok is tudják, csak minőségi alapanyagokból készíthető igazán jó pezsgő! Segítségül röviden összeszedtem nektek, mit kell tudni ma a pezsgőről, a pezsgőzésről!

Először  is, dobd el a jegyzeteidet, amit valaha is készítettél a pezsgőről, mert ha Szik Mátyást hallgatod, pillanatok alatt szertefoszlik minden romantikus ismereted. Az is igaz, hogy az általa varázsolt világ talán még izgalmasabb, mint az eredeti volt…

Pezsgő, Kép: pixnio
Kép: pixnio

A történelemkönyvek szerint az első pezsgőt 1670 – 1715 között Reims közelében, a champagne-i borvidékhez tartozó Szent Benedek-rendi apátság pincevezetője dom Pierre Pérignon készítette úgy, hogy parafa dugóval zárta le a borosüveget, amelyet viaszba mártott, és drótkengyellel erősített az üvegre. Szik Mátyás szerint ez csak legenda, e helyen ma mindössze egy kis emléktábla áll, csak a mese megőrzésének kedvéért.

Champagne csak Champagne-ból jöhet, 1936 óta eredetvédelem alatt áll. Három szőlőfajta engedélyezett: a pinot noir, a pinot meuiner és a chardonnay. A XVIII. századi metódus az egész világot meghódította. Champagne a házasítás művészetéről lett világhírű – a kifinomult ízlésű emberek legnagyobb örömére.

Penedés, Kép: flickr
Itt születik a cava, Kép: flickr

Törley pezsgő plakátja, Kép: wikimedia
Törley pezsgő plakátja, Kép: wikimedia

Magyarországon Törley József és Etyek nevéhez fűződik a pezsgőkészítés hagyományának megteremtése. A külföldről hazatért szakember gyorsan rájött, hogy a főváros szőlőskertjének nevezett vidék adottságaiban erősen hasonlít Champagne-éhoz, ami jó alapot jelent az iparág meghonosításához.

Mindig nagy izgalom kíséri a pezsgőbontást. Kevesen tudják azonban, hogy pontosan 6 felet kell tekerni a dróton a kinyitáshoz. És hogy miért van „gallérja” a pezsgősüvegeknek? A magyarázat rém egyszerű. Egykor kizárólag kézimunka volt a pezsgőkészítés. Az úgynevezett degorzsálás, amikor a seprűt kilőtték az üvegből, nem is sikerülhetett egyformán.

Cava kehely alakú pohárban, Kép: max pixel
Cava kehely alakú pohárban, Kép: max pixel

A seprű eltávolításakor hol picit több, hol kevesebb nedű maradt az üvegben. De hogy a polcokon jól mutassanak a flaskák, egyszerűen letakarták egy „gallérral”, és így mind egyformának tűnt!

Cava flőtében, Kép: wikimedia
Cava flőtében, Kép: wikimedia

Ma is vitáznak a divathóbortok követői, hogy miből illik, vagy miből kell inni a pezsgőt. Kezdetben a kehely alakú poharak vitték prímet, majd jöttek flőték, vagyis a felfelé karcsú, sokszor tölcsér alakú, elegáns ám törékeny típusok. Akkor azt mondták, hogy látványában csodás az ital. Ma már ez is túlhaladott gondolat.

Pezsgő burgundis phárban, Kép: pexels
Pezsgő burgundis phárban, Kép: pexels

Most az a cél, hogy ne csak látványában, hanem ízében is tökéletes élményt nyújtson az ünnepek itala. Szik Mátyás azt mondja, az úgynevezett burgundi poharak a legjobbak a kóstoláshoz. A talpas, felül kissé szűkülő forma tökéletesen kiadja a pezsgő minden ízét, zamatát!

Köszöntsük most egy korty pezsgővel az őszt, a szeptembert, és természetesen a szüretelőket!

Széchenyi – a PEZSGŐ keresztapja

Degorzsálás utáni pezsgőt kóstolok, Kép szelfi
Kép: szelfi

Két alkalommal iszom pezsgőt, amikor szerelmes vagyok, és amikor nem! E mondatot Coco Chanelnek, a XX. századi francia elegancia megteremtőjének, a divattervezőnek tulajdonítják. A pezsgő pedig francia honban született! Nálunk kissé mostohán bántak vele az utóbbi évtizedekben, de ma ismét szeretnék életre kelteni a tradicionális pezsgő gyártását, és célul tűzték ki a pezsgőkultúra kiteljesedését is – ez derült ki a Wineglass Sajtóklub résztvevőinek, amikor Budafokon meglátogathatták a Törley Pezsgőpincészetet.   

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Vágy és élvezet „azon túl” is

Öregedés és menopauza. A masszív változás ideje, ami hatalmas kihatással van a szexuális életre és az életminőségre. De, a változó tested egyben nagyszerű lehetőséget is kínál a szexuális megújuláshoz…
1 / 211

Receptek

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 145

OF tartalom

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!