Facebook hozzászólás

MÁTYÁS KADARKÁVAL KEZDTE

70 éves a világ egyik legizgibb bankja

Aki azt hiszi, hogy egy génbank petricsészék, lombikok halmaza egy trezorként is szolgáló hűtőszekrényben, az nagyon téved. Legalábbis Pécsett, az egyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetében biztosan nincs így. A világ hatodik legnagyobb szőlőgénbankjából pedig díjnyertes borokat is kóstolhatunk.

Sokan meglepődnek azon, hogy Villány és Szekszárd árnyékában egyáltalán létezik Pécsi borvidék. Pedig nagyjából 600 hektáron 12 borász gazdálkodik. A város nyugati határában, a Szentmiklós-hegyi 30 hektáron találjuk a kutatóintézet ültetvényeit. Pontosan 70 éve ott működik a tudományos műhely. Egy 300 éves egyházi szőlészetre és pincészetre alapozva dolgozik ma az Európában egyedülálló fajtagyűjteménnyel és szőlőgénbankkal rendelkező kutatóintézet. Egykor ott termett meg a pálosok miseborához a szőlő.

Pécsi kutatóintézet, Kép: szbki.pte.hu
Pécsi kutatóintézet, Kép: szbki.pte.hu

A génmegőrzésen túl Magyarországon belül egyedül náluk folyik világszínvonalú, úgynevezett rezisztencia-nemesítés. Hevér László főborász a Wineglass sajtóklubjában elmesélte, hogy céljuk a környezettudatosabb, fenntarthatóbb szőlő-bor ágazat megteremtése, és megerősítése. Elsősorban a Kárpát-medencei magyar fajtákra figyelnek. Az ellenállóbb tökékhez pl. kevesebb permetezésre van szükség, így akár 20 %-kal is csökkenthető a termelési költség. Ma már nemcsak az ellenálló képesség a fontos, hanem a minőség is. A szakemberek kiválóan dolgoznak, már csak több pénz, pénz és pénz kéne munkájukhoz.

PTE_SZBKI_kékszőlő, Kép: PTE
Kép: PTE

Sylver, Kép László Márta
Sylver, Kép: László Márta

Az eredmények nem maradnak el. Bár „piciben” dolgoznak, tehát egy-egy borukból mindössze pár hordójuk van, de az elismerésekhez ennyi is elég. A XVIII. Országos Syngenta Borversenyen az aranyak mintegy harmada a Pannon borrégióba került, de az egyetlen pécsi aranyérmet a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Summa Merlot 2017 bora hozta el. (Ne keresd, még nincs forgalomban, de tényleg csúcs ez bor!)

Pécsi kutatók Termelői Nagydíja, Kép: PTE
Kép: PTE

A Pécs Vidéke hegyközség szokásos éves borversenyének  termelői nagydíját, vagyis a legeredményesebb pincészet elismerését a kutatóintézet nyerte el 6 aranyéremmel! 51. alkalommal rendezték meg április elején a Villányi Hegyközségi Borversenyt, ahol aranyérmet kaptak a villányi Bock-birtokon termelt rezisztens szőlőfajtákból összeállított házasítással. Ez talán a legrangosabb, amit az innovatív fajtákból készített vörösbor elért Magyarországon. És ezek csak az elmúlt két hónap eseményei!

Többször kapnak ők is érdekes információkat különleges, rég elfeledett szőlőtőkékről, amit azután megvizsgálnak. Nem kell tovább menni Pécsnél! A Líceum és a Papnevelde utcában is található egy-egy 450 éves tőke. Későn érők, kevés a bogyók cukortartalma, és annyira eltérők mai társaiktól, hogy még a kártevők sem ismerik fel. Ennek is köszönhetik hosszú életüket.

Minden palack egy külön történet

Vylyan-borok, Kép László Márta
Vylyan-borok, Kép László Márta

Bor ihlette irodalmi alkotásokat fordított a grafika nyelvére Veress Tamás. Ezen új címkékkel ünnepli fennállásának 25. évfordulóját a Villányi borvidék egyik ismert boros birtoka, a Vylyan. Csúcsboraik kaptak ugyanis új köntöst, amit nemrég mutattak be a sajtó munkatársainak a Magvető Café, kávéházban. 

Zenit, Kép: László Márta

Hevér László főborász az Életforma olvasóinak azt is elárulta: Mátyás korában az ünnepi asztalra a királyi borvidékről, a Szerémségből érkezett a kadarka. Furmintot a Somlóról és a Duna-Tisza-Dráva vidékéről hozattak. Ma a nagyon száraz pezsgővel, a tokaji szamorodni vagy aszúval koccintanak legszívesebben a magyarok az ünnepi asztalnál. Hiába – tette hozzá a szakember – egyszer minden bor meghal, és ugyanakkor újjászületik! Ez nem más, mint a húsvét misztériuma!

Boldog születésnapot, kedves kutatóintézet, további sok sikert, mi meg megyünk kóstolni Pécsre!

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Szédület, mik vannak!

Szédülni lehet az éhségtől, a szerelemtől és a körhintától, de ha tartósan fennáll a stabilitásérzet megváltozása,…

Ne a szíved bánja!

Mi, betegek egyelőre vajmi keveset teszünk azért, hogy csökkenjen az infarktus-halálozás Magyarországon. A javuló…
1 / 1 495

OTTHON

Ilyen egyszerűen lehetsz milliomos!

Hogy kell repülőt szerezni? Végy egy nagy telket egy légikikötő mellett, és várj türelemmel! Ez a vicc terjedt…

Vihar előtti zaj?

Én ma mindent eladok! Ezzel a mondattal pakolta ki a pultra a pincéből felhordott törött gipszgólyát, csorba kerti…
1 / 347

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 145

OF tartalom

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!