Facebook hozzászólás
490

8+1 mennyei páros

Krémes, selymes textúra, szemet gyönyörködtető, élénk színek, gyümölcsös ízek, fűszeres illatok, savak és cukrok harmóniája… tokaji borról vagy csokoládéról van szó? Mindkettőről, mégpedig ezúttal együtt! Fedezzük fel együtt a tokaji borok és a csokoládé rengeteg közös vonását. Adjuk át magunkat a komplex színek, illatok, ízek, sőt – mint alábbi cikkünkből kiderül: hangok! – által nyújtott élményeknek. Ajánlunk 8+1 csodás Holdvölgy-Harrer párost, amelyeknek senki sem fog tudni ellenállni!

Holdvölgy-Harrer bor-csokoládé párosítás, Kép: Holdvölgy
Holdvölgy-Harrer bor-csokoládé párosítás, Kép: Novák Ádám, Holdvölgy

Bor és csokoládé: több a hasonlóság, mint elsőre gondolnánk!

A bor és a csokoládé íze, minősége szempontjából döntő fontosságú a termőtalaj, a szőlő- illetve kakaónövény fajtája, sőt, a termesztés módja és feltételei is. Mind a borok, mind a csokoládék esetében beszélhetünk a következő tulajdonságokról: textúra, beltartalom, sűrűség, olajosság vagy krémesség. Az íz- és illatvariációk száma szinte végtelen.

Egy bor a termőhely függvényében lehet ásványosabb, fűszeresebb vagy sósabb ízvilágú, illetve a szőlőnövény fajtájától függően megjelenhetnek benne gyümölcsös, sőt már-már parfümös íz- és illatjegyek. Hasonlóan: a kakaóbab, illetve a belőle készült csokoládé is lehet gyümölcsösebb-savasabb vagy inkább diós-mogyorós jellegű, sőt, ezekez az ízeket lehet egy leheletnyi só hozzáadásával hangsúlyozni benne; továbbá vannak alapvetően édes vagy inkább keserű, illetve könnyed vagy éppen testes, erőteljes és intenzív csokoládétípusok.

Létezik tökéletes csokoládéhang? Avagy: kóstolási tippek a Harrer-Holdvölgy párokhoz

A bor és a csokoládé több érzékünkre is hat, vegyük mindkettőt a birtokunkba a szemünk, orrunk, ízérzékelésünk, sőt, tapintásunk és hallásunk segítségével! Csokoládékóstoláskor is a szemünkkel szerezzük az első benyomást, éppen úgy, ahogy borkóstoláskor. Érdemes megfigyelni a csokoládé színét, struktúráját. A jó csokoládé szép fényes, színe a lágy tejeskávészíntől egészen a haragos mély barnáig terjedhet, amely az avatott szem számára elárulja, hogy milyen kakaóbabból készült. Tapintása sima, szinte bársonyos.

Kakaóbab, Kép: Holdvölgy
Kakaóbab, Kép: Novák Ádám, Holdvölgy

Ezt követően emeljük a csokoládét az orrunkhoz! Ahogyan a bort megforgatjuk a pohárban, esetleg pár percet várva, amíg az kissé átmelegszik és elkezd kinyílni benne a bor; ugyanígy, a csokoládét is érdemes hagyni, hogy a kezünk melegétől egy kicsit megolvadjon, és még inkább felszabaduljanak értékes illatanyagai. Ezek az illatok, éppen úgy, mint a borok esetében, rendkívül változatosak lehetnek: gyakran gyümölcsös vagy virágos, máskor fűszeres vagy egzotikus jellegűek.

A szemünk és az orrunk után pedig nem másé a főszerep, mint a fülünké! Ha már megszagoltuk és megtapintottuk, törjünk ketté egy kockát. A tökéletes csokoládénak ilyenkor éles, pattanó hangot kell adnia. Mindezek után végre elérkeztünk a legkellemesebb részhez: vegyük a szánkba a kettétört kocka csokoládé egyik darabját, és fedezzük fel az ízeit. Ezek után kortyoljunk egyet a borospoharunkból is.

Bor és csoki, Kép: Holdvölgy
Kép: Novák Ádám, Höldvölgy

A Holdvölgy-Harrer bor-csokoládépárok egyedülálló élményt jelentenek, ízek, aromáik együtt egy új, harmadik íz- és illatélményt hoznak létre. Ahogyan a csokoládé az előbb lassan elolvadt a nyelvünkön, úgy a bor ízeinek érzékelésére is hagyjunk időt! Mind a csokoládé, mind a bor esetében elsőként a legillékonyabb aromák érezhetők, ezek főként olyan virágos vagy gyümölcsös ízek (illatok), melyek a kóstoláskor nagyon hamar megjelennek, és legalább ilyen gyorsan el is halványulnak.

Ha tovább ízleljük, felváltva kortyolva a borból és törve a csokoládéból, a karakteresebb ízek is felfedik magukat. A csokoládéban megjelenik a pörkölt mandula, a pirított kenyér, vagy a csípős, fűszeres ízek, a Holdvölgy borokban pedig felfedezhetjük a mádi termőtalajból származó gazdag ásványosságot.

A borok királya, a királyok bora
Azzal dicsekedhetünk mi, magyarok, hogy e földön terem a világ talán egyik leghíresebb bora. A rendszerváltás után kicsit megfakult fénye, de azóta felnőtt egy új borász nemzedék, és ismét teljes szépségében pompázik a zamatos nedű!

Majd az élmény koronájaként, ha kellő időt szántunk a kóstolásra, mesés utóízek jelentkeznek: a csokoládé lecsengése gyakran fás (füstös), pörkölt vagy éppen keserű aromájú, és a boroknál ugyanígy fajtánként különböző módon megjelennek a gyümölcsökön és ásványosságon túlmutató, hosszan lecsengő tercier aromák.

Harrer és Holdvölgy bor-csokoládé párok: szerintünk ezek a legjobbak!

A közös bor- és csokoládékóstoláskor ügyelni arra az alapszabályra, hogy a csokoládé ízvilága ne legyen édesebb, mint a boré, így a bor nem érződik mellette keserűnek vagy túl száraznak. Emellett próbáljuk meg a hasonló ízjegyeket felfedezni, és létrehozni a citrusos, virágos, gyümölcsös, diós, karamelles párosításokból eredő ízharmóniát.

1.

Bor: HOLD AND HOLLO Dry 2013 / száraz furmint-hárslevelű-sárgamuskotály házasítás

Csokoládé: Gyömbéres-calamansis

Bor-csoki párosítás 1 Kép Holdvölgy
Kép: Novák Ádám, Holdvölgy

A HOLD AND HOLLO Dry 2013-as évjáratú száraz válogatás gyümölcsösségét és lágy fűszerességét a Harrer gyömbéres-calamansis tejcsokoládé fokozza.

2.

Bor: HOLD AND HOLLO Sweet 2008 / édes furmint-hárslevelű házasítás

Csokoládé: Fruity Fantasy sárgabarackos tejcsokoládé, amely 2015-ben elnyerte a világ legjobb töltött tejcsokoládéja címet

Bor-csoki 2 Kép Holdvölgy
Kép: Novák Ádám, Holdvölgy

Az édes válogatásbor trópusias illat-és ízélményeit ez a könnyed, harmonikus töltött csokoládé teszi még teljesebbé.

3.

Bor: HOLDVÖLGY Vision 2014 / száraz birtokválogatás, furmint-hárslevelű-kabar házasítás

Csokoládé: Citromverbenás étcsokoládé

Bor-csoki 3 Kép Holdvölgy
Kép: Novák Ádám, Holdvölgy

A Vision feszességére és egyediségére finom választ ad a különleges gyógynövénnyel hangsúlyozott étcsokoládé.

4.

Bor: HOLDVÖLGY Meditation 2012 / száraz birtokfurmint

Csokoládé: Matcha teás csokoládé

Bor-csoki 4 Kép Holdvölgy
Kép: Novák Ádám, Holdvölgy

A teás fűszerek kiváló harmóniát teremtenek a Meditation furmint primer jegyeivel. Komplex élmény, mely az évjáratra is reflektál.

5.

Bor: HOLDVÖLGY Exaltation 2012 / késői szüretelésű, édes sárgamuskotály

Csokoládé: Chilis narancsos csokoládé

Bor-csoki 5 Kép Holdvölgy
Kép: Novák Ádám, Holdvölgy

A sárgamuskotály a csokoládéval együtt egzotikus, tüzes, provokatív ízélményt biztosít, különleges, játékos, édes-fűszeres harmóniával.

6.

Bor: HOLDVÖLGY Eloquence 2007 / tokaji édes szamorodni

Csokoládé: Grapefruitos csokoládé bonbon

Bor-csoki 6 Kép Holdvölgy
Kép: Novák Ádám, Holdvölgy

Határozott illat- és ízjegyekkel rendelkező bor, melynek tökéletes, trópusi gyümölcsös csokoládépárja ad végtelen, citrusos karaktert.

 

7.

Bor: HOLDVÖLGY Intuition No1. 2007 / zéta szőlőből készült tokaji édesszamorodni

Csokoládé: Mangós töltött étcsokoládé

Bor-csoki 7 Kép Holdvölgy
Kép: Novák Ádám, Holdvölgy

Ezt a selymes, lágy borkülönlegességet remekül kiegészíti a finomra hangolt, könnyed, egzotikus étcsokoládé.

 

8.

Bor: HOLDVÖLGY Culture 2006 / 6 puttonyos tokaji aszú

Csokoládé: Nugátos tejcsokoládé

Bor-csoki 8 Kép Holdvölgy
Kép: Novák Ádám, Holdvölgy

Erőteljes és nagyformátumú bor, melynek finom reflexeire építve érdekes kontrasztot ad egy lágy karakterű klasszikus csokoládé.

 

+1 Az aranyérmes páros!

Bor: HOLDVÖLGY Signature 2007 / édes birtokválogatás bor

Csokoládé: Tonkababos díjnyertes csokoládé

Bor-csoki 9 Kép Holdvölgy
Kép: Novák Ádám, Holdvölgy

A mandulás, vaníliás jegyeket is felvonultató tonkabab intenzív összhangot teremt a Signature precíz eleganciájával.

Ennek a csodálatos párosnak a bor tagja a Pannon Bormustra 2012 csúcsbora lett, míg csokoládé párja, a tonkababos töltött csokoládé az ICA 2016 aranyérmese.

Ezekre az egyedülálló ízélményekre érdemes időt szakítani. Élvezetes kóstolást kívánunk!

(Összeállította: Szobolits Andrea)

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!