Facebook hozzászólás

A medvék nyomában: a málna a népszerűségi toplisták élén

A nyárban a legjobb a málna, és kész. Mindegyik gyümölcs jó, mindegyik finom, mindegyiket szeretjük, de a málna verhetetlen. Nincs az a mennyiség, amit könnyedén be ne lehetne lapátolni belőle.

 

Málna, Kép: pixabay.com
Kép: pixabay.com

Szexi piros bogyók

Igen, a málna szexi darab, és ezt több tulajdonsága is alátámasztja. Már a megjelenése is hordoz valami erotikus kisugárzást, és nemcsak  maga a gyümölcs, de még a levele is számos ponton kapcsolódik az erotikához. A leveléből készült tea hat a termékenységre, jótékonyan befolyásolja a hormonháztartást, csökkenti a menstruációs görcsöket, magas E-vitamin tartalmának köszönhetően pedig pozitívan befolyásolja a szexuális vágyat. Kismamáknál  csökkenti a vetélés kockázatát, sőt, a terhesség alatti hányingert is jótékonyan háttérbe szorítja.

Málna, te drága!

Hát igen, nincs ezen mit szépíteni, a málna drága gyümölcs. Nem szoktunk belegondolni a málnatermesztés technológiájának mélységeibe, mikor a piacon felszisszenünk a négyjegyű számok láttán az ártáblákon. Pedig ezeket a szempontokat sem lenne szabad figyelmen kívül hagynunk, amikor drágálljuk a málnát, de keveseknek jut eszébe, hogy csak a vadon termő gyümölcsöt eszik le a medvék a bokorról, a termesztett fajtával igen sok a munka. Szedése fáradságos tevékenység, a bokrok szúrnak, a bogyókra nagyon kell vigyázni, hiszen végtelenül sérülékenyek. És ha a gondos kezeknek köszönhetően károsodás nélkül kerülnek a rekeszbe, szállításuk és tárolásuk roppant macerás, hosszabb ideig tárolni lehetetlen, mert nagyon hamar elkezd penészedni. Szóval ne morogjunk a málna magas ára miatt, van mögötte munka bőven.

Melyiket vegyem?

Rögtön adódik a kérdés, milyen a kifogástalan minőségű málna? Itt elsősorban evidenciákat említhetünk. A málna, ha érett, szép piros. Feltéve persze, hogy nem sárga vagy lila fajtával van dolgunk, de ez mifelénk olyan ritka, hogy szinte nincs is. Én legalábbis évtizedek óta járom a piacokat rendületlenül és rendszeresen, de se sárga, se lila málnával nem találkoztam még. Szóval az érett málna piros, száraz, nem ereszt levet a rekeszben, nem penészes, ellenben illatos. Ennél a gyümölcsnél is igaz, hogy érdemes vásárlás előtt megkóstolni az árut, mert a málnának számtalan fajtája van, egyik ízletesebb, másik kevésbé az, némelyik lédúsabb, a másik szárazabb, jó, ha megtaláljuk az ízlésünknek leginkább megfelelőt. A málna esetében azonban nem vehetjük túlságosan zokon, ha nem engedik a piacon, hogy könyékig merüljünk a málnás rekeszbe, hiszen mint említettem, a málna kényes és drága gyümölcs. Azért egy próbálkozást megér, valószínűleg ha kedvesen kérjük az eladót, nem fog nemet mondani kérésünkre. Málnát venni menjünk felkészülten, legyen nálunk jól záródó, lehetőleg nagy műanyag doboz, amiben egy sorban elfér a gyümölcs, hogy a szemek ne nyomják, ne törjék egymást. Hazaérve azonnal tegyük hűtőbe, de ne takarjuk le, hogy a doboz tetején képződő párától ne induljon be a rothadás. Megoszlanak a vélemények a tekintetben, hogy meg kell-e mosni a málnát fogyasztás előtt, de erre a kérdésre nincs adekvát válasz. Szerintem fölösleges megmosni, elég, ha a sérült szemeket kiválogatjuk a többi közül.

Málnacsata, avagy melyiket szeressem?

Felsorolni is nehéz azt a sokféle módot, ahogy ezt a gyönyörű, finom gyümölcsöt elfogyaszthatjuk. Tehetjük a reggeli joghurtunkba egészben, egy kis mézzel, ehetjük krémlevesként tejszínesen, vörösborosan. Az édességek száma végtelen, amit málnával készíthetünk, legyen akár süteményről, akár tányérdesszertről vagy pohárkrémről szó. És akkor még ott a csodálatos fagylalt is. A lekvárt, a szörpöt tán mondanunk sem kell, mindenki ismeri, de készíthető belőle bor, likőr és pálinka is. Ínyenceknek ajánljuk a málna ecetet kipróbálásra. Természetesen nagyon jó módszer a tartósításra a fagyasztás, és az a jó hír, hogy a málna kiválóan tűri ezt. A fagyasztóból elővéve már-már olyan, mint a friss. Ha van elég helyünk a mélyhűtőben, tálcára téve szemenként fagyaszthatjuk a málnát, majd mikor kopogósra fagytak, zacskózhatjuk őket. Ennek az eljárásnak az a legnagyobb pozitívuma, hogy a gurulós szemekből mindig csak annyit veszünk ki a zacskóból, amennyire szükségünk van, nem kell a tömbbé fagyott mennyiséget kivenni, akár szükséges annyi, akár nem.

És egy jó tanács a végére: együnk annyi málnát abban a rövid szezonban, amíg érik, amennyi belénk fér, és ne aggódjunk, olyan kifejezés, hogy „túl sok málna”, nem létezik.

Málnás torta
Nem olyan bonyolult elkészíteni, mint amennyire a leírás alapján látszik. Használhatunk hozzá készen vásárolt piskótalapot is, de csinálhatunk neki vajas-kekszes alapot is. Megéri a fáradozást!

 

 

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Ne a szíved bánja!

Mi, betegek egyelőre vajmi keveset teszünk azért, hogy csökkenjen az infarktus-halálozás Magyarországon. A javuló…

Na ez a péntek 13.: görcsöket hoz egy gyenge hidegfront!

Pénteken még folytatódik a kellemes, késő nyári idő, majd egy gyenge hidegfront érkezik görcsös panaszokkal és…
1 / 1 495

OTTHON

Ilyen egyszerűen lehetsz milliomos!

Hogy kell repülőt szerezni? Végy egy nagy telket egy légikikötő mellett, és várj türelemmel! Ez a vicc terjedt…

Vihar előtti zaj?

Én ma mindent eladok! Ezzel a mondattal pakolta ki a pultra a pincéből felhordott törött gipszgólyát, csorba kerti…
1 / 347

HÍREK

1 / 1 145

OF tartalom

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!