Facebook hozzászólás

A sonka legjobb barátja a tojás

Húsvéti ételeink közül a tojás az, ami legmarkánsabban képviseli az ünnep szellemi tartalmát. Járjuk hát kicsit körül a tojást kulturális és gasztronómiai szempontból is.

 

 

tojásAz ünnepi tojás

A húsvéti piros tojás Jézus feltámadását szimbolizálja, ugyanakkor a magzati létnek is jelképe. Ahogyan a tojásból új élet kel, Krisztus is úgy támadt föl az emberek megváltására. A festett tojás piros színe Jézus vérére utal, míg a tojás fehérje az ő verejtékét jelképezi. Számtalan néphit és néphagyomány kötődik a tojáshoz, talán nincs is olyan gazdag népi hagyomány kör, mint amilyet a tojás vívott ki magának. A locsolóknak adott hímes tojás jelentésétől kezdve a komatálakban való szerepén át vezet az út odáig, hogy például a csecsemők első fürdővizébe tojást ütnek, hogy a gyermek szép és egészséges legyen.

Tojás a konyhában

A modern konyha sem nélkülözheti a tojást, nincs sem könnyű, sem irigylésre méltó helyzetben tehát az, aki tojásmentes diétára ítéltetik. Az emberiség alapvető élelmiszere, különböző ételekben mellékszereplőként, sok-sok másikban pedig abszolút főszereplőként van jelen. Azt szoktam mondani, ha tojás van otthon, nagy baj már nem lehet. Egészségre gyakorolt hatása vitatott, sokan emlegetik a magas koleszterin szint okozójaként, noha a mai napig nem bizonyított, hogy a bevitt táplálékban található koleszterin lényeges szerepet játszik a szérum koleszterin szintjének alakulásában. Nem veszem magamnak a bátorságot, hogy a vitában állást foglaljak, így mindenkinek magának kell eldönteni saját, tojáshoz fűződő viszonyát.

Egyforma, mint két tojás?

Húsvétkor azonban talán az is megenged magának egy-két darabot belőle, aki amúgy egészsége védelmében kerüli. Természetesen jó lenne, ha olyan tojásokat ehetnénk, amelyek boldog tyúkoktól származnak, ezért részesítsük inkább előnyben a beszerzésnél a piacot, de ott is nézzük meg a tojásokon lévő számokat, azok ugyanis minden kérdésünket megválaszolják a tojás eredetével kapcsolatban, persze csak akkor, ha tudjuk értelmezni a számokat. A vásárlók számára a tojáson található jelölésből az első szám a leginformatívabb. Az 1-es azt jelenti, hogy szabadon tartott tyúk tojásával van dolgunk, a 2-es számúak istállózott, de nem ketreces tartásból, a 3-ok ketreces tenyésztésből származnak, míg a 0-ok ökológiai tenyésztésből, ezek az ún. biotojások. Ha eldöntöttük, melyiket vásároljuk meg, ajánlatos a tojásokat otthoni tárolás előtt megmosni, megtisztítani az esetlegesen rárakódott szennyeződéstől. Előrelátóak elvégezhetik a tojáspróbát is, nehogy pórul járjanak, és főzéskor romlott tojás kerüljön az ételbe, majd következő lépésként a kukába. Öntsünk egy tálba vizet, majd tegyük bele a tojásokat. Amelyik lesüllyed a tál aljára, az egészen biztosan friss, a többiekkel, amik kidugják a fejüket a levegőre, no, azokkal érdemes óvatosan bánni. A kevésbé friss tojásokban ugyanis gáz képződik, és ez hozza fel a a víz tetejére. Ellenőrizhetjük lámpa elé tartva is őket, amelyiken átlátunk, az egészen biztosan jó.

A sonka legjobb barátja a tojás, Kép: pixabay.com
Kép: pixabay.com

A tojás húsvétkor

Itt a húsvét, főzzünk tojást a sonka mellé! Azonnali fogyasztásra lehet kevesebb ideig is főzni, mint tíz perc, ha lágyabban, krémesebben szeretjük a sárgáját, ha viszont egy-két napra előre el akarjuk készíteni valamennyit, főzzük legalább tíz percig, az a biztos. Sokan szeretik sonkalében főzni a húsvéti asztalra szánt tojást, hiszen az beszívja magába a jó sós, füstölt ízeket. Újabb őrület, hogy a megfőtt, meghámozott tojásokat spenóttal, céklával, kurkumával vagy sáfránnyal színezett vízbe teszik pácolódni egy-két napra, ilyenkor a tojás megszívja magát az áztató folyadékból származó festékanyaggal, és így nagyon dekoratív, mutatós díszei lesznek a húsvéti asztalnak.

 

De mi a helyzet akkor, ha túllőttünk a célon, megfőztünk egy halom tojást, ami nem fogyott el? Az én kedvenc megoldásom erre a töltött tojás, ilyenkor meghámozom, félbevágom a darabokat, sárgájukat egy tálba teszem, és áztatott zsemlével, petrezselyemtölddel, mustárral, sóval, borssal, egy gondolatnyi tejföllel habosra keverem. A keveréket visszatöltöm a fehérjékbe, és enyhén kiolajozott jénaiban átforrósítom a tojásokat. Majonézzel, rizzsel tökéletes! De készíthetünk belőle jópofa skót tojást is, ebben a receptben fűszeres darált húsba kell csomagolni a keménytojásokat, a hagyományos módon bepanírozni, majd kisütni. Mondhatni, éppen maradék tojás felhasználására találták ki a receptet.

 

Kellemes ünnepeket kívánok mindenkinek, egyetek, igyatok jókat!

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Bacilusűző vitaminok az ősz patikájából

Iskola- és óvodakezdés, ködös reggelek, esős, nyirkos napok. Sokaknál ez egyet jelent a náthával, köhögéssel,…

Nagyon jó a “vénasszonyok nyara”, de…

Front egészen a jövő hét elejéig nem érkezik, tovább folytatódik tehát a vénasszonyok nyara. Reggelente többfelé…
1 / 1 500

PÁRKAPCSOLAT

Pornó vagy szakértő?

Mindenki tanítja, senki sem csinálja - általában ebben a helyzetben találjuk magunkat, ha egy téma kapcsán tanácsra van szükségünk. Ha azonban a szexről van szó, megváltozik a felállás: mindenki…
1 / 211

Receptek

OF tartalom

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!