Facebook hozzászólás

AD 996 – avagy Pannonhalma legendája borba öntve

Az AD nem egy titkos kód! Az anno Domini latin kifejezés rövidítése, és azt jelenti, hogy az Úr évében, vagyis az időszámításunk szerint. Az AD 996 tehát azt jelzi, hogy ebben az évben telepítettek a bencések monostort Pannonhalmán, akik azonnal nekiláttak a rómaiak kezdte szőlőtermesztés folytatásának. Ez a – mondjuk úgy – monogram ma is megtalálható az apátsági pincészet címerében – így a borok címkéjén is. Egyébként is, az apátsági borok nevéből mindenütt árad az egyházi attitűd, a latin nyelvkultúra. Kóstoljunk bele áhítattal! Megéri!

Ó kupába új bort tölts! E mondat már az alapító okiratban is szerepelt. Rajta, töltsünk mi is a képzeletbeli poharunkba mondjuk egy Pannonhalmi Tricollis fehér 2017-est,

Illés Tamás, a Pannonhalmi Apátság Pincészetének marketing és kereskedelmi vezetője, Kép: László Márta
Illés Tamás, a Pannonhalmi Apátság Pincészetének marketing és kereskedelmi vezetője, Kép: László Márta

és kezdjük a kirándulást Illés Tamás kíséretében, aki a Pannonhalmi Apátság Pincészetének marketing és kereskedelmi vezetője. Mint a Winneglassklub kóstolóján megtudtam, nemcsak a helyi borok igazi nagykövete, hanem a jazz szerelmese is.

Bor van, de hol itt az apátság?
Veszprémben vagy fúj a szél vagy harangoznak – mondják a helyiek. Nos, a közelben, a szellősben teremnek azok a fürtök, amelyek oly híressé tették a Somló lankáit, szőlőjét és borait. Ki ne ismerné például a juhfarkat, ami tényleg a juh farkáról kapta a névét, és a belőle készült bor egyetlen kortya elvarázsolta Alder Yarrowt, a világ egyik legbefolyásosabb borszakíróját is! Ez a Somlói Apátsági Pincészet!

Addig terjeszkedtek észak felé a rómaiak, amíg a szőlő megtermett. Ez a haditerv fontos része volt. Nemcsak a mámorító bor, hanem az alapvető egészségi ellátás volt az ok – nem lévén víztisztítóknak. Volt tehát mire építenie a bencéseknek, amikor megérkeztek hozzánk. 100 évvel ezelőtt még beszállítói voltak a brit királyi családnak, és vittek a pannonhalmi borból a tengerentúlra is. Akkor még voltak birtokai az apátságnak Tokajban és Somlón is. Ma csak pannonhalmi dűlőik vannak. 100 éve 50-50 százalékban fehér és kék szőlőből készültek a borok, de azóta egy csomó dolog megváltozott, amit nemcsak a borászoknak, hanem Várszegi Asztrik volt főapát vállalkozói szellemiségének is köszönhetünk.

A nagy filoxéra járvány után nehezen állt talpra a régió borászata. Az is gond volt, hogy a borok nem kerültek palackba, vagyis kereskedelmi forgalomba! Ma már nem így van! A vidék legfőbb fajtái a rajnai rizling, az olaszrizling, a királyleányka, a chardonnay, a tramini, az irsai olivér, a cserszegi fűszeres és az ottonel muskotály.

Pannonhalmi borok, Kép: László Márrta
Kóstolásra várva, Kép: László Márrta

A Pannonhalmi Tricollis fehér 2017-es például az olasz és a rajnai rizling szerencsés találkozásából született 2003-ban. Ízében aromáiban ott lapul az egykori nemzetközi hírű borász, Gál Tibor ízlésvilága. Akkor a korán elhunyt mester volt a pincészet szakmai tanácsadója. Illatos, kedves, fűszeres ez a bor. A rajnai savaiban ott érződik a meszes, löszös talaj minden kincse. Igazi vendégfogadó!

Todod mi a hemina?
Hemina: Ennek a bornévnek is egyházi az indíttatása. A IV. században Szent Benedek kapta a feladatot, hogy irányt mutasson a bort készítő, és közben fogyasztó szerzeteseknek. A rend regulázója – mondhatni – salamoni receptet küldött a derék papoknak. Az egyén belátására bízta a dolgot. Így a hemina az a bormennyiség, amennyi nem tántorít el a testtől és istentől. Vagyis fő a mértékletesség!

Nem véletlenül a rajnai rizling a régió zászlóshajója. A német eredetű borszőlőfajta különös tulajdonsága, hogy remekül őrzi a termőterület földjének tulajdonságait úgy, hogy közben nem adja fel fajtajegyeit.

Mindezt ki is próbáltam! A 2016-os Pannonhalmi Rajnai Rizling ízvilága például rendkívül gömbölyded, letisztult. Feljegyzéseimbe azt írtam: ez egy igazi szexi bor, amit az úgynevezett petrolos jegyeknek köszönhetünk. A hozzávaló szőlők négy különböző apátsági dűlőből kerülnek a pincészetbe. Ennek köszönhető a kicsit meszes, hűsítő citrusos illat. Szeptember végén szüretelik, és minősége okán hosszú távon számíthatunk mi is rá!

– Első az egyenlők között a Pannonhalmi Prior Magnum  2016-os – jelentett ki Illés Tamás. Igaza volt. Oly finom, mint a 2016-os rajnai rizling, de édesebb. Nem véletlenül. A hozzávalót csak októberben szüretelik, ezért édesebb. Mellesleg 2016 tényleg nagyon jó évjárat volt. A szakember szerint ez a legjobb boruk. A barackos, mandarinos íz ad egyfajta feszességet a szájban, ami tényleg remek. A marketing és kereskedelmi vezető azt mondja, ennek a bornak kifejezetten jól áll, hogy a 7 decisnél nagyobb palackban érlelik! Engem meggyőzött!

A Pannonhalmi Hemina fehér 2017-es – aminek mellesleg van vörös változata is – burgundi stílusú, vajas, krémes, vastag textúrájú. 6-8 hónapig érlelik használt magyar hordókban. Igen felséges.

A Pannonhalmi Tricollis vörös 2017-es lesz a szakember szerint a nyár slágere. Jól áll neki a hűtés a lendületességéhez. Úgy kb. egy hónapja került a polcokra, de már óriási az érdeklődés iránta. A pinot noir adja a ropogósságot, a merlot a testességet. Egy romantikus esti vacsihoz ajánlotta a szakember.

Infusio Magnum Pannonhalmáról, Kép: László Márta
Infusio Magnum Pannonhalmáról, Kép: László Márta

Magyar tölgyfahordóban érlelődött a Pannonhalmi Infusio Magnum 2015. A szakember szerint Pannonhalma a pinot noirra termett. Te is ezt gondolod majd, ha megkóstolod! Október második felében lehet szedni hozzá a szőlőt. Mindössze 9-10 ezer palack készül belőle. Igazi kuriózum!

Pannonhalmi borsor, Kép: László Márta
Pannonhalmi borsor, Kép: László Márta

1831-ben Kazinczy Ferenc ezt írta: ” Pannonhalma mintegy királyi széken lebeg az alatta ellapult sík felett hosszan elnyúlt szőlők végébe. Szent Márton a monostor alatt fekszik játékos gyümölcseivel.” Várszegi Asztrik egykori főapát pedig annyit fűzött hozzá: “Ezek a Dunántúl, a pannon táj szelídsége és szépsége, a gondosan ápolt szőlő palackokba töltött leve, a bor, mint a teremtés és az emberi munka gyümölcse, kiegészülve mindazon kultúrértékekkel, amit ebből az elmúlt küzdelmes ezer esztendőből a bencés szerzetesek környezetük és maguk örömére mindig újrateremtettek és megőrizni törekedtek.”

Aranytorkok éjszakái! Indulhatunk?
A képlet egyszerű. Még ha szerénytelenségnek tűnik is, több mint tízéves előéletével a Pannonhalmi Jazznyár kétségkívül a Dunántúl egyik legigényesebb zenei programsorozata. Neve összefonódott a bencés monostorral, annak természeti környezetével, az apátsági múzeummal és a pincészettel. A VIATOR Apátsági Étterem megjelenésével pedig betársult a kifinomult gasztronómia is.

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Ne a szíved bánja!

Mi, betegek egyelőre vajmi keveset teszünk azért, hogy csökkenjen az infarktus-halálozás Magyarországon. A javuló…

Na ez a péntek 13.: görcsöket hoz egy gyenge hidegfront!

Pénteken még folytatódik a kellemes, késő nyári idő, majd egy gyenge hidegfront érkezik görcsös panaszokkal és…
1 / 1 495

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 144

HÍREK

1 / 1 145

OF tartalom

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!