>
Facebook hozzászólás

Ahol a sörben az igazság

Megkezdődött a kisüzemi sörfőzdék sörversenye és sörmustrája a Diósgyőri várban. Szombat estig negyven magyar társaság  nyolcvan sörét kóstolhatjuk meg, de színesíti a palettát, hogy idén már hét országból 86 főzde is elküldte több mint 300 sörét a megmérettetésre.

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete huszonkét éve minden második évben megrendezi nemzetközi sörversenyét. Ezalatt az időszak alatt a hagyományosan a Miskolcon tartott verseny a közép-kelet-európai régió egyik legjelentősebb sörversenyévé fejlődött. A több, mint két évtized alatt egyre több sörfőzde egyre több kategóriában és egyre több sörrel nevezett a versenyre. Idén már 7 országból 86 főzde küldte el több mint 300 sörét a megmérettetésre – megduplázva ezzel a két évvel ezelőtt indított sörök számát.

Tudtad?
Nemcsak a férfiak tudnak sört főzni! Ma az országban négy sörfőző nő is dolgozik, köztük Késmárki Kata, a kapucinusoknál. A kisüzemi sörfőzdék olyan termékeket készítenek, amelyek gyártása a nagy cégeknek nem éri meg, mert olyan rétedízlést szolgál ki. Igen fontos náluk a küllem, és a különböző ízesítési eljárások. A békésszentandrási Bukovszky Bélánál például kóstolhatsz szőlős, szilvás vagy málnás búzát is. Ez utóbbihoz kiváló a friss kecskesajt.

A megnövekedett nevezési kedvnek köszönhetően idén két fontos változás történt a verseny életében. Egyrészt változott a helyszín, a belváros helyett a nemrégiben felújított Diósgyőri vár lovagtermében tartják a sörbírálat, másrészt a zsűrinek két nap áll rendelkezésére (április 11–12.) a sörök értékeléséhez. A majd 50 tagú szakmai zsűri tagjai a verseny előtt többször is úgynevezett érzékszervi tréningen vettek részt a Szent István Egyetem Söripari Tanszékének oktatói iránymutatásával.

Az értékelés alapján a megfelelő pontszámot elért söröket a zsűri arany, ezüst és bronz diplomával díjazza, tehát könnyen előfordulhat, hogy ugyanabban a kategóriában több sör is aranyérmes lesz. Gyémántdiplomát a verseny három legmagasabb pontszámot elérő arany diplomás söre kap. A bírálatot a zsűri tagjai a vakteszt szabályai szerint végzik, tehát nem tudják, melyik sörfőzde sörét értékelik, csak a nevezett kategóriát ismerik.

Pénteken, 13-án délelőtt folytatódik a szakmai program, ami már a sörértő közönségnek is érdekes lehet. 10 órától a lovagteremben sörös konferencia kezdődik, amelyen az előadók a legaktuálisabb sörpiaci fejlemények mellett visszatekintést adnak az otthoni sörfőzés középkori kialakulásáról. Délután – az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend Sörkészítő tagozatának jelenlétében hirdetik ki a verseny eredményét.

Kézműves sörök, Kép: László Márta
Ezekből is válogathatsz! Kép: László Márta

Ezt követően átalakul a helyszín egy sörszakmai kerekasztallá, ahol lehetőség lesz konkrét megbeszélésekre a felek között.

Csapolt és magyar az igazi
Magyar söröket isznak a magyarok a legszívesebben. De ha nincs? Akkor jöhetnek a cseh termékek! Ezen sörök népszerűségét csak a német és a belga sörök tudták megközelíteni, majd kis leszakadással a brit, a holland és az amerikai nedűk jönnek – derült ki egy friss felmérésből!

Pénteken és szombaton a várban Kovács András, a Magyarországi Sörcikkgyűjtők Egyesületének elnöke izgalmas sörtörténeti kalandozásokkal egybekötött tárlatvezetéseket tart az egyesület tagjainak gyűjteményeiből rendezett kiállítás keretében.

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének történetében idén először Sörmustra is kapcsolódik a sörversenyhez. A vár előtti Vásártéren pénteken és szombaton délután körülbelül 40 hazai kisüzemi sörfőzde mutat be két-két – a versenyen is indított – sörét. A hasonló jellegű eseményekhez képest újdonság, hogy pénteken 16 és 18 óra között minden főzde standján maga a tulajdonos vagy a sörfőző mester illetve mesternő áll majd a csapok mögött, így számos kulisszatitkot tudhatnak meg az érdeklődők.

 

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

Receptek

OTTHON

Felnyomja az árakat a fővárosi dugódíj

Több évtizedes múltra tekinthet vissza a fővárosi forgalomcsillapítás és az ingázók tömegközlekedésre terelésének…

Nyissunk ablakot a városi legendákra

Amikor lakásfelújításon vagy épp építkezésen gondolkozunk, az ablakok sokszor nagyon kis hangsúlyt kapnak a…
1 / 350

HÍREK

1 / 1 162

OF tartalom

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!