>
Facebook hozzászólás

Amikor a sörmesternek új gyereke születik…

Kísérleteztek, végül a próbafőzések után a sörivókra bízták a döntést! Így született meg a Pale Ale. A legnagyobb hazai sörgyár új, kellemesen kesernyés italának ízvilágát három különleges komló hozzáadásával alakították ki, csodás színét pedig a bajor malátának köszönhetjük.

Pale Ale az asztalon, Kép: László Márta
Kép: László Márta

Minden sörmester álma, hogy egy új fajta sört főzhessen, alkothasson. Nem volt ez másként Séra Péterrel, a Dreher Sörgyárak sörtermelési főmérnökével sem. Valósággal rajongott a bemutatón az új felsőerjesztésű sörért, és látszott rajta, szinte izgul, hogy vajon ízlik-e nekünk az “újszülött”. Ízlett!

A Sörszövetség adatai szerint 2017-ben a prémium sörök a tavalyelőtti szinten fogytak, míg jelentősen, 10%-kal növekedett a középkategóriás sörök eladása, sőt az emberek a minőségi söröket egyre jobban kedvelik. Úgy látszik a próbafőzések utáni kóstolók ízlése is ezt a trendet követi. A Pale Ale-t is azoknak szánják, akik nyitottak, és valami újat szeretnének kipróbálni, illetve azoknak, akik csak egy picit szeretnének elszakadni a megszokott ízektől.

Az új ital kétféle árpamalátából, pótanyag hozzáadása nélkül készül, és a felsőerjesztésű sörök táborát erősíti.

Pale Ale az asztalon, Kép: László Márta
Kép: László Márta

Ez a típus abban tér el a megszokott lager söröktől, hogy az élesztő az erjedés végén nem az erjesztőtank alján gyűlik össze, hanem felemelkedik a sör tetejére, az erjesztést pedig magasabb hőmérsékleten, kb. 15-21 ℃-on végzik, a megszokott 10-14 °C helyett. Míg a lagertől „egyszerű”, tiszta ízeket várunk el, komlósságot, malátás jelleget, addig az ale sörök összetettebb ízhatást hoznak, a kesernyés ízbe gyümölcsös frissesség is vegyül.

A brit eredetű ale sörök világában a Pale Ale egy könnyen iható, világos, szűrt sörfajtát képvisel, amelyben a kellemesen malátás aromához a komlók frissítő citrusossága keveredik.

Tudtad?
A sör a legrégebbi írásos emlékek szerint 1152 óta van velünk, magyarokkal. Az évszázadok alatt főztük háznál, uradalmakban, céhekben, majd városi sörfőzdékben. A reformkor elhozta a “seresszabadságot” és 1843-ban megnyílt az út az ipari sörfőzés előtt.

Háromféle komlóval (Kazbek, Citra, Chinook) készül, a tradicionálishoz legközelebb álló hidegkomlózásos technológiával, amely egyedi ízét adja. Az aranyszínű ale zamatos íze ugyanakkor a lagerekétől sem áll nagyon távol, mindenkinek ajánlható, aki szívesen kipróbálna egy könnyed, komplexebb ízhatást hordozó világos sört, ami igazi nyári kedvenc lehet a maga 4,8 %-os alkoholtartalmával. Ja, és ne feledjük, rövidesen itt a fociszurkolók nagy ünnepe! A drukkolásnak remek kísérője lesz, biztos vagyok benne!

TIPP!
Sörfőzés, Kép: László Márta
Kép: László Márta

Ha érdekel a sörgyártás vagy az építészet feltétlenül menj el Kőbányára, a Dreherbe egy jó kis túrára! Nemcsak az újságírókat kísérték körbe a bemutató előtt! Rendszeresen fogadnak csoportokat is! A kívül eklektikus, belül szecessziós épületek csodálatosak! A gyönyörű Zsolnay csempéket mindenütt pótolták, mert a pécsi gyárban még megtalálták a mintát és a dokumentumokat. A túrán megtudhatjuk, hogy a sörkészítéshez szükséges tiszta vizet a XVI. kerületi Forrásmajorból nyerik. A léhűtő pedig egy valódi sörös foglalkozás. A padláson hűtötték a sört, és a nagy melegben néha elálmosodtak a derék munkások… Kisvasút visz körbe, és az egész olyan, mint egy számítógéppel vezérelt patika! Jó szórakozást!

Ismerkedj meg Asahival, a felkelő nap urával!
Asahi sör menükártáyval, Kép: László Márta
Asahi sör menükártáyval, Kép: László Márta

Elegáns környezetben, autentikus dobkísérettel, a japán konyha remekművei kíséretében mutattak be minket egymásnak. Így találkoztam az Asahi Super Dry-jal, Japán első számú sörével, amit világhódító körútja keretében Közép-Kelet-Európában először kóstolhat meg a közönség. Az úr száraz, ugyanakkor friss jelenség, igazi tavaszi tavaszi partner! Ajánlom a foci vb-re készülő férfiaknak csakúgy, mint az ezalatt különleges élményekre vágyó hölgyeknek! Mi még biztosan találkozunk!

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Hogyan válassz diétát? – 5 tipp az orvostól

A legtöbben már tudjuk, hogy az egészséges életmódhoz milyen ételeket és italokat kell kerülnünk. Abban sokkal…

Sorra jönnek a frontok – megterhelő időszak!

Jelenleg hidegfront alakítja időjárásunkat, szerdán szünet, majd csütörtökön újabb front érkezik. Az ilyen mértékű…
1 / 1 508

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 149

HÍREK

1 / 1 163

OF tartalom

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!