>
Facebook hozzászólás

Anyukám már megmondta…

Ha valaki idén a legjobb vidéki éttermeket szeretné mind meglátogatni, bizony be kell járnia az egész országot. Encs, Balatonszemes, Tata, Villány, Balatonfüred, Szeged, Veszprém, Eger, Őriszentpéter és Pannonhalma. Ezeket a helyeket ajánljuk, ha felcsapunk gasztroturistának idehaza. Jó kis túra lesz! Az ország legmagasabb minőségű pizzája, 25 éve stabilan működő étterem, finom rántott hús, vagy modern paraszti gourmet – következzenek a vidék legjobb éttermei a Volkswagen-Dining Guide Étteremkalauz szerint!

Anyukám mondta – Encs

Anyukám Mondta, Kép: dining Gide
Kép: Dining Gide

Sok év után ismét egy vidéki étterem került a Dining Guide top10-es listájára. Az encsi Anyukám mondta konyhája és az étterem minősége folyamatos fejlődést mutat, az evolúció útja szépen nyomon követhető. Dudás Szabolcs séf stílusát nehéz kategorizálni, jellemzi az olasz és magyar tradicionális konyha modernizált felfogása, ötvözése, de akár távol- és közel-keleti gondolatok is megjelennek a tányéraikon. A tulajdonos testvérpár Olaszországban töltött éveinek szellemisége ötvöződik Észak-Magyarország gasztronómiai kultúrájával. Az egyszerűségre törekvő konyha sok irányba kitekint, időnként merészebb megoldásokkal. Ezek mellett az Anyukám mondta az ország legmagasabb minőségű pizzáját kínálja. A borválaszték igazodik az étterem régióközpontú gondolkodásához, a kínálat évek óta a tokaji borrégió sokszínűségét is reprezentálja.

Kistücsök – Balatonszemes

Kistücsök, Kép: Dining Gide
Kép: Dining Gide

A tavaly a 25-ik születésnapját ünneplő balatonszemesi Kistücsök a balatoni régió állócsillaga. Az egész évben folyamatosan nyitva tartó étterem irigylésre méltó törzsvendég gárdával rendelkezik. Csapody Balázs fáradhatatlan elkötelezettsége a helyi alapanyagok felemelésére töretlen. A konyhát vezető Jahni László séf évtizedek óta folyamatosan ötvözi a klasszikus, magyar vidék ételeit a modernebb megújító elképzeléseivel. A tulajdonos személyisége, a konyha színvonala, valamint a Kistücsök családias hangulatú személyzete teszi teljessé az élményt.

Platán – Tata

Platán, Kép: Dining Gide
Kép: Dining Gide

A tatai Öreg-tó partján csodálatos helyszínen fekszik a Platán étterem, amelynek konyháját most már több, mint két éve a Tantinak Michelin-csillagot szerző Pesti István vezet, igazodva a magyar vidékhez. A Platán modern gondolkodásmódját bizonyítja, hogy arra törekszik, hogy előbb-utóbb saját farmra épülő konyhát működtethessen. A hosszú távra tervező, fenntartható rendszer, amely képes ellátni alapanyaggal egy csúcséttermet, a világ gasztronómiai dinamikájának új mozgatórugója. A séf modern gondolkodása azt is megengedi, hogy folyamatosan étlapon tartsa a rántott húst.

Sauska 48 – Villány

Sauska 48, Kép: Dining Gide
Sauska 48, Kép: Dining Gide

A helyszín ezelőtt is adott volt a villányi borászatban, egyszerűbb vacsorákkal eddig is működött konyha a Sauska birtokon, ahol 2017-től új koncepcióval várják a vendégeiket. Az újkori hazai szakácsszakma egyik nagy „öregje”, Bicsár Attila vezeti a konyhát. A tulajdonos Sauska Krisztián és Bicsár Attila sok éves barátsága alapozta meg a Sauska 48 étterem létrejöttét. A séf az étterem koncepcióját viccesen “modern paraszti gourmet-nak” nevezi, ami az egyszerű vidéki, őszinte konyhastílust jelenti. Az elképzelt étterem és annak ígérete beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A konyha szellemisége, gondolkodásmódja tökéletesen igazodik a vidék, Villány és a borvidék valóságához. A Sauska birtok évekkel ezelőtti megjelenése modernizálta a villányi borvidéket, az étteremkoncepció is ilyen irányba hat.

Sparhelt – Balatonfüred

Sparhelt, Kép: Dining Gide
Kép: Dining Gide

Tavaly is a Balaton északi partjának legjobb étterme volt a mi listánkon, és ez idén sincs másképp. A Sparhelt kreatív magyar konyhája egyre tisztább képet mutat. Üdvözlendő a törekvés az alapanyagoknak lehetőség szerint a régióból való beszerzésére. Az étterem távol esik a balatonfüredi turista csapástól, oda tényleg csak azok mennek, akik érdeklődést mutatnak a modern magyar gasztronómia iránt. ebben erős a Sparhelt, nem “erőlködi túl”, pont azon a szinten szolgáltat, ami ott belefér. Jók az ízek, nincsenek túlbonyolított technikai megoldások, de mégis „érzékeny” konyhával találkoznak a vendégek. Sallangoktól mentes, kortárs étterem, messzebbről is megér egy kitérőt.

Tiszavirág – Szeged

Tiszavirág, Kép: Dining Gide
Kép: Dining Gide

A dél-magyarországi régió egyik legkiemelkedőbb, és folyamatosan fejlődő étterme a szegedi butikhotel részeként működik. A hotel és az étterem is olyan gondolkodást és szellemiséget képvisel, amiből sokkal többet is elbírna ez az ország. A Tiszavirág nagyon modern, progresszív konyhát visz, amelyben fontos szerephez jutnak a helyi alapanyagok is. A kínálatban a „tradicionális” magyar ételek mellett a szegedi kedvencek is megjelennek, természetesen kortárs felfogásban, de a nemzetközi inspirációk is helyet kapnak, miközben a konyha törekszik a szezonalitásra. A hotel és az étterem kialakítása pedig bárhol megállja a helyét Európában.

Villa Medici Mild – Veszprém

Villa Medici Mild, Kép: Dining Gide
Villa Medici Mild, Kép: Dining Gide

A több, mint negyedszázados múltra visszatekintő családi vállalkozás meghatározó pont Veszprémben és környékén. Miközben tiszteletben tartja a magyar tradíciókat, törekszik a megújulásra, valamint a helyi, sőt, részben saját előállítású alapanyagok használatára is. Az elmúlt időszakban megpróbált egy kicsit könnyedebb lenni, amit mi üdvözöltünk, de a vendégek többsége nem feltétlen, így a villa Medici Mild visszatért korábbi koncepciójához. Az étterem meglehetősen protokolláris, úgy elegáns, ahogy abból már nincsen sok idehaza, de ez mindenképp pozitív kritika.

Macok – Eger

Macok, Kép: Dining Gide
Macok, Kép: Dining Gide

Nagyon közkedvelt és meghatározó kulináris pont Egerben, annak is legszebb részén, a dicső történelem árnyékában, azaz az egri vár lábánál. A konyha törekszik a helyi alapanyagok használatára, kivételesen jó kapcsolatot ápol a helyi termelőkkel, és olyan különlegességeket kínál, mint például a szilvásváradi pisztráng vagy a méltán híres bükki sajtok. A séf kiválóan kezeli a klasszikus elemeket, nem túlzóan modern, jóízű, szerethető konyhát visz. és ha már Egerben vagyunk, mi sem természetesebb, mint a kiemelkedő bor sortiment, amely között igazi ritkaságok is elérhetőek.

Pajta – Őriszentpéter

Pajta, Kép: Dining Gide
Pajta, Kép: Dining Gide

Az őriszentpéteri Pajta eddig is nagyon jó és szerethető, méltán népszerű konyhát vitt, év közben azonban igen meghatározó séfváltás történt. Farkas Richárd a Mákból érkezett (korábban dolgozott többek között Barcelonában egy ötcsillagos szálloda éttermében, valamint a Zónában Krausz Gábor ideje alatt), és kifinomult skandináv gondolkodásmódot hozott az Őrségbe. A konyha így még nagyobb hangsúlyt fektet a régióra, a helyi alapanyagok használatára, de az étterem kertje mögötti fenyvesben saját gombakertet is kialakítottak. Szurkolunk a Pajtának, nagyon jó konyhát visz, csak így tovább!

Viator – Pannonhalma

Viator, Kép: Dining Gide
Kép: Dining Gide

Évek óta a környék meghatározó étterme. A Viator rendezvényétkeztetésre is berendezkedett, nagyon szép helyen van, kicsit akkor is jó lenne, ha nem lenne jó. Erről azonban szó sincs: modern felfogású magyar konyhájának köszönhetően a vendégek mindig jót esznek, ha a Viatorban járnak.

MARAD A NŐURALOM
Átadták a legjobb éttermeknek járó elismeréseket a 2018-as Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gálán. Ezúttal is a Palágyi Eszter séf által vezetett Costes kapta a legnagyobb elismerést. Az Év Cukrászdája Díjat a Mihályi Patisserie, az Életmű Díjat Rosenstein Tibor vehetett át.

Az étterem konyhájában továbbra is kiemelt szerepet játszik a regionalitás és a szezonalitás, valamint a tradíciók tisztelete és az újra való törekvés. Külön öröm, hogy a bencés apátság fűszernövénykertjének terményi alapanyaggal látják el az éttermet. Az italkínálatot a bencés apátság borai teszik különlegessé.

A Dinig Guide szerkesztősége több mint 200 étterem meglátogatását követően döntötte el az éttermek TOP100-as listáját. Anonim tesztelők ezt követően egy évben többször is ellátogattak a helyekre. A legjobb 20 éttermet nemzetközi szaktekintélyek vizsgálták meg, így alakult ki a legjobb 10 étterem sorrendje. Volkswagen-Dining Guide Étteremkalauz 2018-as kiadványa már kapható az újságárusoknál. A kiadvány több mint 200 hazai étterem leírását tartalmazza, több mint 100 street food helyet és 65 cukrászdát listáz.

Indulás a gasztrotúrára! jó étvágyat!

 

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

Receptek

CSALÁD

Sümi, a kisfiú, aki múzsa lett

Kisgyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond… De valóban így van? Nem igazán. Minden bölcsis és ovis életében gyorsan eljönnek azok a pillanatok, amikor muszáj saját magának…
1 / 140

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 149

OF tartalom

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!