Facebook hozzászólás
1 120

HANGOLJUNK A HÚSVÉTRA

Bátran pukkantsunk

Champagne, mint borvidék Észak-Franciaország keleti részén helyezkedik el, ott a legkiválóbbak az adottságok a pezsgőkészítéshez, hagyományai, minősége vitán felüli. Tény: ez volt az első borvidék a világon, amelyik pezsgőt állított elő, itt forradalmasították a buborékokkal teli borkészítést, így pedig az sem véletlen, hogy maga a „champagne” szó sok helyen a pezsgő szinonimájává vált.

Champagne borvidek, Kép: sajtóanyag
Champagne borvidék, Kép: sajtóanyag

Egy ital, amely nélkül nincs Forma1 sem

A 34 ezer hektáros borvidéken évi 320 millió üveg champagne születik, amihez az évszázados tradíciók értelmében kizárólag chardonnay, pinot meunier és pinot noir szőlőket használhatnak. Míg korábban az első két szőlőfajta uralkodott a házasításokban, az utóbbi években inkább az elegánsabb, komplexebb bort adó pinot noir került előtérbe, mivel egyre több champagne ház törekszik a kimagasló minőségre a mennyiséggel szemben. Mellesleg a Forma1-es versenyeken kizárólag magnum palackos (1,5 literes) champagne-ok pukkanhatnak a győzelmet méltató pezsgőlocsoláskor. Míg korábban például a Mumm, ma már a Carbon pezsgőház szállítja a palackokat.

Champagne pukkan, Kép: sajtóanyag
Champagne pukkan, Kép: sajtóanyag

Egy ital, amit illik ismerni

A pezsgő alapbora tehát lehet házasítás, illetve készülhet kizárólag chardonnay-ből (Blanc de Blancs), illetve a fenti kékszőlő egyikéből is (Blanc de Noir). Emellett megkülönböztetjük a Vintage, azaz évjáratos, és a Non-vintage, azaz évjárat nélküli tételeket is: a főborász a champagne ház döntése alapján tehát hangsúlyozhatja, vagy a ház stílusát bemutatandó inkább háttérbe szoríthatja az adott évjárat okozta hatásokat a pezsgőben. Emellett további kétbetűs kódok is fellelhetők a champagne-ok címkéin, amiket korábban itt már bemutattunk.

Maga Széchenyi – a PEZSGŐ keresztapja

Degorzsálás utáni pezsgőt kóstolok, Kép: szelfi
Kép: szelfi

Két alkalommal iszom pezsgőt, amikor szerelmes vagyok, és amikor nem! E mondatot Coco Chanelnek, a XX. századi francia elegancia megteremtőjének, a divattervezőnek tulajdonítják. A pezsgő pedig francia honban született! Nálunk kissé mostohán bántak vele az utóbbi évtizedekben, de ma ismét szeretnék életre kelteni a tradicionális pezsgő gyártását, és célul tűzték ki a pezsgőkultúra kiteljesedését is – ez derült ki a Wineglass Sajtóklub résztvevőinek, amikor Budafokon meglátogathatták a Törley Pezsgőpincészetet.     





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!