Facebook hozzászólás

Budapest szőlőskertje, Etyek

Már a rómaiak is foglalkoztak a szőlőműveléssel Etyek környékén. Mára volt kollégám, Rókusfalvy Pál igazi, közösségteremtő erejével magával ragadta a környék gazdáit. Ahogy mondta, ő pénzből teremtett bort, és nem fordítva, ám ez csak a kezdet! Munkája a helyi bor, borkultúra javára vált…, építik a történetet – egy remek, nagy tudású ifjúval!  

Előttem az utódom címmel volt valaha egy tévéműsor még a Magyar Televízióban. Ismert művészek léptek fel gyermekeikkel, és mi a szórakozáson túl eldönthettük, tehetséges vagy sem az utód. Jó kis műsor volt!

Fiatal Rókusfalvy borok, Kép: László Márta
Fiatal Rókusfalvy borok, Kép: László Márta

Nos, a Wineglass Klub Etyeiki Borvidékét bemutató összejövetelén arra már rájöhettünk, hogy bármi történik is, a Rókusfalvy Birtok biztosan jó kezekben van. Az egyetlen fiúgyermek Palkó, aki elvégezte itthon a kertészetit, majd amerikai és új-zélandi tanulmányútja után megfelelő szakismeretet szerzett, humorával, beszédkészségével, biztosan remek televíziós újságíró lenne, de borásznak már most is kiváló! A Wineglass Sajtóklub borkóstolójának első három tétele, a pezsgő és a 2017-es Rozé, illetve Fresküvé elképesztő ízvilággal rendelkezik, fiatalos, lendületes, igazán az etyeki föld tavasziasságát hirdeti! Ezek az ő tudását, munkáját mutatják. Nagyszerű!

A pezsgő bejön a vidéknek – mondta a Rókusfaly Birtok tulajdonosa a borkóstolón, és a 2014-es pezsgője valóban remek indítás volt a Wineglass találkozóján. Jó száraz, kellemes ital, ami – mint kiderült – gyakorlatilag már helyben elfogy. (Teszem hozzá, nagy sajnálatomra!)

Az Etyek-budai Borvidék legismertebb fehérborszőlő-fajtája a savignon blanc, azaz a “vadfehér”. A Loire-völgyéből származik, legismertebb borai – származási vidékétől eltekintve – Új-Zélandon születnek, de a hazai borvidékeken is mindenütt megtalálhatók a tőkék.

Tudtad?
Mintegy 30 km-re terül el a fővárostól a hivatalosan Etyek-budai Borvidék. A majd 5600 hektáros szeles, napsütötte terület jó alap a szőlőtermesztéshez. Egyedi ökológiai adottságokkal, mészkő alapú, mélyrétegű, jó savszerkezetű, barna erdőtalajon érlelődnek évről évre a helyi szőlőtőkék kincsei. Nem véletlen, hogy a német szőlőművelők tehetségére Törley József, a hazai pezsgő atyja is felfigyelt. A szakértők szerint is a Champagne-hoz hasonló terület ma is méltán büszke a jelzőre!

Az úgynevezett érlelt borok sorát a 2015-ös Pinot Blanc folytatta. Mindenki szereti, és majdnem mindenki házasítja is. Bámulatos, mire képes a pezsgőtől a rozéig…

Rókusfalvyék 2015-ös Chardonny-ja már egy egészen szépen kinyílt bor. Van belőle saját telepítésű is. Az egyikből – úgynevezett – csendes bor, a másikból pezsgő készül. Szerencse, hogy máskor érnek, így van idő a szakszerű szüretelésre. A nagy ígéret a 2016-os Zöld Veltelini. Teljesen spontán érlelésű bor. Egy évben egy hordó, vagyis 600 palack készül belőle.

Bár az ifjúságnak készülő borok készítését Palkó irányítja, azért Pál sem engedi ki kezéből a gyeplőt. A 2016-os Sauvignon Blanc tehát úgynevezett reduktív tartályban készül, frissességet áraszt, mégis testes bor. A birtoktulajdonos annyira elégedett vele, hogy a neje azt kérte: “várd meg, hogy legalább egy ember dicsérje, mielőtt belekezdesz”!

A Rókusfalvy borsort a borok hercegnője zárja, a 2015-ös Pinot Noir. Testes, elegáns. A szőlő egy rendkívül érzékeny fajta, eredeti hazája Burgundia. Általában remekül sikerül, de kivételesen volt egy szörnyű, 2014-es esztendő. Ám végül, ez is sikerrel zárult. A bogyók alkalmatlanok lettek a borkészítésre, de párlatnak annál jobb lett belőle!

Rókusfalvy borok, Kép: László Márta
Kép: László Márta

Etyeken tehát a Pinot Noir és a Chardonnay viszi a prímet. Rókusfalvyéknál csak magyar tölgyfahordóval dolgoznak, de valószínűleg nem lesz ez mindig így – mondta a tulajdonos fia, Palkó munkájára utalva.

Az egykori zenész, Ki Mit Tud-os, televíziós műsorvezető, reklámszakember imád dolgozni, felülni a traktorra, mert hiszi, nem az a boldogság, hogy majd sok-sok év múlva egyszer valami jó lesz. Az oda vezető út kell, hogy jelentse ezt az örömöt!

Maga Széchenyi – a PEZSGŐ keresztapja
Két alkalommal iszom pezsgőt, amikor szerelmes vagyok, és amikor nem! E mondatot Coco Chanelnek, a XX. századi francia elegancia megteremtőjének, a divattervezőnek tulajdonítják. A pezsgő pedig francia honban született! Nálunk kissé mostohán bántak vele az utóbbi évtizedekben, de ma ismét szeretnék életre kelteni a tradicionális pezsgő gyártását, és célul tűzték ki a pezsgőkultúra kiteljesedését is – ez derült ki a Wineglass Sajtóklub résztvevőinek, amikor Budafokon meglátogathatták a Törley Pezsgőpincészetet.
Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Ne a szíved bánja!

Mi, betegek egyelőre vajmi keveset teszünk azért, hogy csökkenjen az infarktus-halálozás Magyarországon. A javuló…

Na ez a péntek 13.: görcsöket hoz egy gyenge hidegfront!

Pénteken még folytatódik a kellemes, késő nyári idő, majd egy gyenge hidegfront érkezik görcsös panaszokkal és…
1 / 1 495

PÁRKAPCSOLAT

Vágy és élvezet „azon túl” is

Öregedés és menopauza. A masszív változás ideje, ami hatalmas kihatással van a szexuális életre és az életminőségre. De, a változó tested egyben nagyszerű lehetőséget is kínál a szexuális megújuláshoz…
1 / 211

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 145

OF tartalom

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!