Facebook hozzászólás

Csapdába ejteni a nyarat – tanácsok a befőzéshez

Ahogy minden évben, idén is megérkezett a nyár, eljön a zöldség- és gyümölcs dömping, amikor olcsón tehetjük el télire a savanyúságot, kompótokat, lekvárokat és szószokat.

Tartósítás, Kép: pixabay.com
Kép: pixabay.com

Ami kell, és ami nem

Nincs szükséged

–          óriási konyhára. Befőzni kis helyen is lehet, ha felrajzolsz egy tervet a fejedben, hogy mit mikor fogsz csinálni, és hogy a munkafolyamatok során mit hová teszel majd.

–          élemedett korra. Befőzni, savanyúságot elrakni mindenki tud, nemcsak az anyád és a nagyanyád. Meg se halld, ha bárki mást mond ezzel kapcsolatban, elhinni meg pláne ne hidd el!

–          aránytalanul nagy befektetésre. Az a kevés, amit belefeccölsz, hidd el, bőven megtérül majd.

–          tengernyi szabadidőre. Valamennyi persze nem árt, ha van, de ha nem cipelsz haza egyszerre egy mázsa eltenni valót, hanem csak ésszerű mennyiségeket, meg tudod oldani.

–          nagy tapasztalatra. Ha tudsz olvasni, ha találsz megbízható leírásokat, ha vannak családi receptjeid, nyert ügyed van. Mindenki elkezdte valahol, valamikor.

Ami elengedhetetlen

–          a higiéniai szabályok maximális betartása. Fölösleges energiát és pénzt fektetni valamibe, amit nem csinálsz rendesen, és a végeredményt már a kezdés pillanatában veszélyezteted. Lehet jól is csinálni, csináld hát jól!

–          lelkesedés. Ha a hátad közepére kívánod az egész balhét, hagyd a fenébe! Akkor ez a műfaj nem neked való. Viszont ha szívesen bújod a netet különböző lekvár-, savanyúság- vagy chutney recept után, ha fel is használod télen, amit bespájzoltál, nincs más hátra, mint belevágni.

–          találékonyság. Ne csak abban gondolkozz, hogy kimész a piacra, és ott veszed meg az alapanyagokat! Persze az is jó, de kérdezd körbe a barátokat, kollégákat, nincs-e valahol, valakinél fölösleges termés, térképezd fel a Szedd magad akciókat a környékeden, használj ki minden adódó lehetőséget, hogy eltenni valóhoz juss.

–          néhány alapvető, jó minőségű eszköz. Ez nemcsak a tartósításra igaz, hanem minden másra is, különös tekintettel a konyhában zajló folyamatokra. Jó szerszámmal fele annyi idő alatt végzel bármilyen munkával, és még az is megeshet, hogy élvezed a munkát, nem pedig szenvedsz vele.

–          jó üvegek pontosan passzoló tetőkkel. Ez van… a csorba, beszürkült üvegektől meg kell válnod, és a rozsdás, horpadt tetők sem a barátaid. Itt is jól jöhet a baráti segítség, érdeklődj az ismerősöknél, hátha vannak elfekvő készleteik, amiktől boldogan megszabadulnának.

–          néhány konyharuha. Meg papírtörlő, mert azt nem ígérhetjük, hogy nem lesz rá szükség. Igen, néha lecsöppen, kiömlik, félrefolyik, de ez ugye még nem a világ vége?

–          mikrohullámú vagy normál sütő az üvegek fertőtlenítéséhez. Ha esküdt ellensége vagy a mikrónak, mi sem akarjuk rád erőltetni a használatát, akkor te a sütőben fertőtlenítsd az üvegeidet. Ellenben ha használod a technika eme vívmányát, a tartósítás folyamatában is hasznát fogod venni.

–          tárolóhely az elkészült finomságoknak. Nos, igen. Ez tényleg kell, hiszen azért dolgozol, hogy a téli hónapokra legyen tartalékod, és ezt tárolni is kell valahol addig. Légy találékony, lehet, hogy a szüleidnél, barátaidnál nagyobb a hely, vagy van egy erre alkalmas közös tárolóhelyiség ott, ahol laksz. Használd ki az adódó lehetőségeket. Bértárolásért nyugodtan adhatsz egy-két üveg csalamádét cserébe.

Így készíti nagyi a dobálós-hordós savanyúságot! Isteni!
Akik nem szeretnek vesződni a savanyúságok többszörös téli eltevésével, vagy kevés az idejük erre, azoknak ajánljuk ezt a nagyon egyszerű módszert. Nem kell hozzá más, mint egy 50 literes műanyag hordó, s az alaplé összekeverésével már dobálhatjuk is bele az éppen időszerű zöldségeket. Ez nagyi titkos receptje. Volt, eddig…
Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Megint kitikkadunk!

Frissítő hidegfront szakította meg a kánikulai napokat a hétvégén, ami igazán üdítőleg hatott a tartós 35 fokos…

Fullasztó idő, ráadás hidegfronttal – rendkívüli lesz!

Zivatarokról szólt ez a hét, és ez a hétvégén sem lesz másként, ráadásul vasárnap még egy hidegfront is érkezik!
1 / 1 486

Receptek

HÍREK

1 / 1 136

OF tartalom

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!