Facebook hozzászólás

ÍGY TELNEK EGY BORÁSZ NAPJAI

Egész évben erre vártunk!

Sok munkát ad a szüret, rengeteg dolgot kell ilyenkor összehangolni, hogy minden gördülékenyen menjen. A Balaton mellett gazdálkodó Bujdosó Feri most elmeséli, hogy néz ki egy napjuk az év számunkra legfontosabb időszakában. Elsőre egy idilli kép tárul elénk, de ha belegondolunk, irdatlan kemény munka áll mögötte.

Must pohárban, Kép: bujdoso.com
Friss must, Kép: bujdoso.com

− Egyébként is korán kelő vagyok, de ilyenkor még előbb csörög a vekker. A telepen úgy megöregedett a kuvaszunk, hogy csak engem fogad el, így a nyitás és a zárás az én feladatom. Emiatt legalább negyedórával a többiek előtt érkezem, ami az Irsai-szüret esetében például háromnegyed négyet jelentett.

Az öreg kuvasz idén kapott egy szárnysegédet, egy fiatal komondort, reggel őket beterelem a helyükre. Eleinte nehezen ment a dolog, mert szüretkor megy a hűtőkompresszor, ami zavarta őket, de mostanra megszokták. −

Reggel fél ötkor Bujdosó Feri szeme már a radaron van. Mostanra kicsit meteorológussá vált, saját bevallása szerint már egész jól megtippeli, hogy felszívódik-e a radaron látott felhőzet.

Bujdosó Feri szüretkor, Kép: bujdoso. com
Bujdosó Feri "a vártán", Kép: bujdoso. com

− Volt olyan nap, amikor emiatt toltuk kicsit a szüretet, és amíg a fiúk felrakták a madárriasztókat a cabernet-ültetvényen, addigra eltűnt a felhő, így tökéletes körülmények közt indulhatott a szőlőszedés. −

A papírmunkával, a palackozási, szállítási munkákkal nagyjából 10-re végez, majd Feri papával kimennek a szőlőbe. Mindig van olyan rész, ahol kaszálni kell, és folyamatosan levelezik a prémium ültetvényeket. Papa a szőlőben szinte minden alkalommal bedob egy-egy tippet, hogy hol kellene új területet venniük. Bujdosó Feri ebéd után ránéz a napi szüretre.

Szüretelt szőlő, Kép: bujdoso..com
Kép: bujdoso..com

− Pár éve vállaltuk, hogy a vegán szempontoknak is megfelelünk. Azóta a borkészítéskor nem használunk állati eredetű fehérjét, ami a must tisztításakor jönne jól. Ehelyett ülepítjük vagy flotáljuk a mustot, hogy tiszta alapanyaggal tudjunk dolgozni. Ezután egyből elindítjuk az erjesztést, a fajtától függően 14-17 fokon. −

Amikor mindennel elkészültek, jöhet a takarítás, mert a legkisebb hibát sem engedhetik meg maguknak.

− A nap vége felé állandó programmá vált, hogy 7 körül lemegyünk Beával és Papával a partra, a Bárkába meginni egy sportfröccsöt vagy kapucsínót, onnan nézzük a naplementét. Ha az időjárás engedi, akkor kimegyünk a vízre, most már fél 7 előtt el kell indulnunk, ha élvezni szeretnénk a látványt. Ezek után visszatérek még a telepre bezárni, és kiengedem a kutyákat. −

Sok sikert a szürethez! Mi leszünk az első kóstolók!

Hajó, szabadság, szerelem

Bujdosó-borok-Kép-László-Márta
Kép: László Márta

Navigare nevesse est, vivere non est necesse – hajózni muszáj, meghalni nem – mondta állítólag Pompeius, amikor a tengerészek Szicíliában nem akartak útnak indulni a viharos időben Rómába a gabonával megrakott hajókkal. Kései utódaik új utat választottak, megalkották az úgynevezett portolán térképet, amivel már pontosabban tudtak navigálni. Feltehetőleg minket is így navigál majd a Bujdosó Pincészet új Matróz címkesorozata az áruházak polcai között.  

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Káros a “gyorstalpalós” fogyás

Lehetnek endokrinológiai okai a hízásnak, tehát mirigyek megváltozott működése miatt is növekedhet a súlyunk, de…

Ne csak a cica bajszán csillogjon

A tej- és a tejtermékek a kiegyensúlyozott táplálkozás részei, hiszen számos olyan vitamint és ásványi anyagot…
1 / 1 505

PÁRKAPCSOLAT

A százéves fodrász története

A 102 éves Shitsui Hakoishi nyolcvanöt éve dolgozik fodrászként, és egyelőre nem tervezi, hogy nyugdíjba menne. A japán Idősek napja ünnepe alkalmából a kameráknak mesélte el élettörténetét.
1 / 211

HÍREK

1 / 1 159

OF tartalom

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!