Facebook hozzászólás

Ehetjük is, ihatjuk is – virágzik a bodza

Murphy isten tudja, hányadik törvénye: mindig a legforgalmasabb autóutak mellett nőnek a leggazdagabban virágzó bodzabokrok. És hogy ez miért nagyon bosszantó? Mert ha bodzavirágot akarunk gyűjteni, tanácsos minél távolabb keresgélni azoktól a forgalmas utaktól, ahol üzemanyag felhőben nőnek a bokrok.

Bodzavirág, Kép: wikimedia
Bodzavirág, Kép: wikimedia

Minél érintetlenebb környezetben szedjük a bodza tányérokat, annál jobb. Ugyanis ezeket a virágokat nem tanácsos megmosni, hiszen a mosással eltávolítjuk a virágokból a legfontosabb, legértékesebb anyagot, a virágport. Anélkül pedig nem ér semmit sem a bodzaszörp, sem a bodzapezsgő. Arra viszont fokozottan ügyeljünk, hogy még csak véletlenül se szedjünk kártevőktől hemzsegő bokorról, ezek a darabok használhatatlanok. Ráadásul mire hazaérünk, a kis fekete rovarok vándorútra indulnak a virágok között, és még az is tele lesz tetűvel, ami a bokron még tiszta volt.

Szedjük szorgalmasan

Tökéletes családi program, ha elindulunk bodzavirágot gyűjteni, mehetünk vonattal, bringával, kocsival, mindegy, csak hagyjuk magunk mögött a városi forgatagot. Egy idő után azon fogjuk kapni magunkat, hogy már minden kosarat és rekeszt megtöltöttünk virággal, de nem tudunk leállni, még arról a bokorról is le kellene szedni azokat a csodás, sárgásfehér virágokat, na meg arról is, ott… Nos, olyan, hogy “túl sok bodza”, nincs. Mert minél több virágból készítjük például a szörpöt, annál finomabb, intenzívebb íze lesz. Már csak vízre, cukorra, citromra és citromsavra, no meg sok üres üvegre lesz szükségünk, hogy elkészítsük a téli szörp adagunkat. Házi körülmények között bodzapezsgőt is készíthetünk, ugyanezekkel az alapanyagokkal, plusz egy kevés alma- vagy borecettel.

Desszertnek sem utolsó

A bodzavirágokat elkészíthetjük kissé szokatlan formában, sűrű palacsintatésztába mártva, olajban kisütve. Osztatlan sikert fogunk elérni a gyerekeinknél, ezt garantálom. A szörpöt használhatjuk akár fagylalt alapanyagnak is, ha a tejszínhez adunk belőle, meglepően üdítő, különleges fagylalt lesz a végeredmény. Különleges mézszerű főzetet készíthetünk szintén a bodzavirágból, ami teába kiváló. Két nagy marék virágot főzzünk 30 percig egy liter vízben, ennyi idő alatt kb. fél liternyi főzetet kell kapnunk. Szűrés után adjunk a folyadékhoz 75 deka kristálycukrot és egy citrom levét, főzzük további 45 percen át. A végeredmény nagyjából fél liternyi bodzaméz lesz.

Bogyók mindenütt

Míg a bodzavirágot április-májusban gyűjthetjük be, a bogyókat szeptemberben szüreteljük. Nyersen ne fogyasszuk a bogyókat, mert bár nem mérgezőek, hányást, hasmenést okozhatnak.

Sok cukor hozzáadásával finom lekvárt főzhetünk belőle, vállalkozóbb kedvűek bodzazselét is készíthetnek. Bodzalikőrhöz egy kiló bogyóra, egy liter alkoholra, fahéjra, szegfűszegre, citromra és cukorra lesz szükségünk. Ez gasztroajándéknak sem utolsó, biztos siker lesz karácsony táján.

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Hamarosan feladják a leckét a frontok

Kedden még frontmentes napban lehet részünk, de szerdán újabb kettős front érkezik, és ez még csütörtökön is…

Káros a “gyorstalpalós” fogyás

Lehetnek endokrinológiai okai a hízásnak, tehát mirigyek megváltozott működése miatt is növekedhet a súlyunk, de…
1 / 1 505

Receptek

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 147

OF tartalom

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!