Facebook hozzászólás
310

Ehető gyomnövényekkel indult a MOM Park Gasztro Napok

Négy napig az ínyenceké a MOM Park – a Gasztro Napok nyitóeseményén Mautner Zsófi vezetésével megtudhattuk, hogy mik az idei nyár legizgalmasabb alapanyagai a konyhánkban.

A kerekasztal-beszélgetés meghívott vendégei, Nagy Tamás, a Villa Bagatelle és a Bagatellini séfje, Babits László, a Wasabi Running Sushi & Wok séfje és Kamocsay-Beh Mariann, a Bazsalikomoskert alapítója, a frissítő nyári fogások titkát és a legújabb gasztrotrendek témakörét fejtegették.

A délelőtt során előkerültek a különleges, superfoodként aposztrofált növények és ehető virágok, amelyek nem csak megfűszerezik ételeinket, de számtalan jótékony élettani hatásuk mellett a tálalást is magasabb szintre emelik.

Bodzavirág, Kép: wikimedia
Bodzavirág, Kép: wikimedia

A nagymamák kedvence, a bodza

Magyarországon nagy múltra tekint vissza és már-már mainstream növénynek számít, de a külföldi látogatóim mindig rácsodálkoznak a mi bodzás ételeinkre, italainkra, mondta Zsófi.  Szerencsére azoknak sem kell kétségbe esniük, akik lemaradtak a virágzásáról, hiszen a kékre érett bogyókat is tudjuk hasznosítani a konyhában: ugyanúgy készíthető belőle szörp, vagy lekvár, de húsok mellé is kiváló, tette hozzá a népszerű gasztroblogger.

 

Egy elfeledett csodanövény

Tamás, a Bagatellini fiatal séfje egy méltatlanul elhanyagolt hozzávalóhoz nyúlt, pesztót készített csalánból, melyet vadhússal párosított. A meleg nyári napokon, amikor egyre többet vagyunk a szabadban, különösen fontos kiemelni azokat az értékes alapanyagokat, amik mellett egy-egy kirándulás során számtalanszor elmegyünk, kezdte. A csalán nagyszerűen felhasználható omlettekbe, salátákba, vagy akár főzeléket is készíthetünk belőle, a lényeg, hogy mindig forrázzuk le fogyasztás előtt.

Különleges frissítők, Kép: MOM Park
Különleges frissítők, Kép: MOM Park

A tópartok lakója

Mariann méltán híres kertjéből további izgalmas növények kerültek az asztalra: az általa termesztett vízi menta ismertebb társaihoz hasonlóan messziről illatozik, még intenzívebb illóolaja-tartalmával pedig megkoronázza a limonádékat, vagy akár koktélokat is.  Ezeket a tikkasztó hőségben kedvünk szerint fűszerezhetjük és díszíthetjük, hogy ne csak hűsítő, de szemet gyönyörködtető italkölteményeket kapjunk.

Bízzuk a nyúlra!

A virágok felhasználásával kapcsolatban hüvelykujj-szabályként elmondható, hogy minden ehető, amit a nyulak megesznek, ám ezt a gyakorlatban nehéz alkalmaznunk. Két tanácsot azonban mindenképp érdemes megfogadni: csak vadon, vagy saját kertünkben/balkonunkon megtermett virágokat használjunk, illetve, ha biztosra szeretnénk menni, akkor válasszuk a fűszer-, vagy gyógynövényeink mutatós virágait, amelyek garantáltan ehetőek. Ilyen a borágó, a bazsalikom, a zsálya, a zsázsa, vagy épp a cickafark, de egy könnyű, mascarponés nyári desszert vagy naked cake díszeként a körömvirág sárga szirmai is ellenállhatatlan dekorációként szolgálnak.  Érdemes tehát kísérletezni, hiszen sokszor a legértékesebb hozzávaló szó szerint a lábunk előtt hever!

MOM Park Gasztro Napok

A MOM Park Gasztro Napok ideje alatt, június 8-11 között további kulináris élmények várják a bevásárlóközpont látogatóit. A Bagatellini csalánpesztója mellett többek közt ínycsiklandozó mentás desszerteket kóstolhatunk az Angelo cukrászdában, és quinoából készült egészséges fogásokat is kipróbálhatunk a Wasabi étlapjáról. A MOM Leroy jóvoltából ráadásul egy exkluzív kanadai stílusú brunch is szerepel a programkínálatban.

Friss fűszer, zöld fűszer
Kedvenc hétvégi tevékenységem a piacra járás. No főleg április és október között, mert akkor van értelme piacolni, télen inkább csak kötelesség, mert olyankor a választék nem túl szívderítő. De tavasszal és nyáron érdemes tobzódni a fűszernövények között is.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!