>
Facebook hozzászólás

Élő bíborfüggönyök Cecén

Pazar látvány a Fejér megyei Cecén a rengeteg paprika a házak oldalán. Szüret után a falak mentén csüngenek a gyönyörű füzérek a napfényben. Hétvégén az egész Sohár család ezen dolgozott. Nagyon kedvesen invitáltak be otthonukba, hogy megnézhessem munkájuk gyümölcsét. Természetesen paprika nélkül nem engedtek el! Ilonka néni még a házasszonyoknak szóló tanácsokkal is készségesen ellátott. Ezt ezeket is megoztom most Veletek!  

Édesanyám fűzte nekem az első paprikafüzért, amikor elköltöztem otthonról saját otthonomba. Azóta is a paprikafüzér jelenti számomra az ősz beköszöntét.

Cecei szülői ház paprikafüzérek, Kép: László Márta
Cecei paprikafüzérek Ilonka néniéknél, Kép: László Márta

Aki ilyenkor ellátogat a mezőföldi Cecére, valami olyan látványban gyönyörködhet, ami már önmagában is fantasztikus élmény. Nem tudom megállni, hogy ne kezdjek azonnal fényképezni. Sohár Lászlóné, Ilonka néni, boldogan segít, sőt a három házzal arrébb lakó gyerekeihez is átkísér, mert ott mégszebb a látvány. És tényleg csak ámulok!

Cecei paprikafüzérek a gyerekek házán, Kép: László Márta
… és fiáéknál, ifj. Sohár Lászlóéknál, Kép: László Márta

A beszélgetésből kiderült, őstermelők, ők már nyugdíjasok, de a fiáék munka mellett gazdálkodnak mintegy 6 haktáron. Főként kukoricát és napfraforgót termesztenek, paprikát úgy ezer négyzetméteren tartanak. Szegedi 80-as, csüngő édes fűszerpaprikát és cseresznyepaprikát termesztenek. Ilyenkor ősszel mindenki dolgozik a családól. Még Zsuzsi néninek, a dédinek is jut feladat, ő fűzi a fürtöket! Évek óta visszajáró vendégek vásárolnak náluk.

Cecén Zsuzsi néni fűzi a paprikát, Kép: László Márta
Zsuzsi néni fűzi a paprikát, Kép: László Márta

Azt tudni kell, hogy bolgár kertészek hozták be a paprikát, illetve a termesztés módját a környékre. A cecei paprika hungarikum, de nem a képeken látható piros,

Cecei paprika, Kép: wikipedia
Cecei paprika, Kép: wikipedia

hanem a fehér színű. Ilonka néni szülei annak idején ilyen paprikát termesztettek, és vitték a vasútállomásra, ami egyből indult Budapestre, a picra. A cecei paprika kúp alakú, kb. 10 centiméter hosszú. A vége gyakran kicsit visszahajló, – a szakirodalom szerint – bagolycsőr alakú. Az első édes több mint 60 éve kapott állami elismerést, külföldön is ez vált a legnépszerűbbé, és ezt tartják a tipikus “magyar” paprikának.

Ilonka néni tanácsokkal is ellát paprikaügyben. Először is az ilyen füzért otthon tegyétek feltétlenül szellős helyre, és így egész télen pótolhatjátok vele a nyár ízét! Minden levesnek, sőt, még a kocsonyának is isteni ízt ad. Levesbe, pörköltbe dobva nem kell szétvágni, egyben, csumástól használd!

Cecei paprikafüzérek cicával, Kép: László Márta
Cecei csendélet, Kép: László Márta

A szárított, darált paprikát tartsd befőttes üvegben, sötét helyen, mert így őrzi meg legjobban aromáját, színét! Savanyítani is jó az igazi cecei paprika. Ilonka néni csak akkor lát neki, ha a színe a sárgásból vörösesre vált, mert akkor már édes! Érdemes kivárni, mert mint házigazdánk elmondta: náluk minden paprika beérik!

Édes Nosztalgia Újszászon
Kézzel hajtogatott rétes, Kép: László Márta
Kézzel hajtogatott rétes, Kép: László Márta

Túrógombóc torta, habos isler, joghurtos homoktövis fagyi… és ez csak három abból a napi 38-40 féle különlegességből, amit feltétlenül meg kell kóstolni a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Újszászon, a Nosztalgia Cukrászdában! Csak úgy hívogat a takaros, virágos kis parasztház a Mátyás király utcában. A mennyei illatok és a rengeteg vendég pedig elárulják, jó helyen járunk!

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Sorra jönnek a frontok – megterhelő időszak!

Jelenleg hidegfront alakítja időjárásunkat, szerdán szünet, majd csütörtökön újabb front érkezik. Az ilyen mértékű…

Leküzdhető a félelem a fogorvostól

Szorongást válthat ki bennünk a fogorvosi fúró hangja, és egyes kutatások szerint a kezelés közben az ősi túlélési…
1 / 1 508

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 149

HÍREK

1 / 1 162

OF tartalom

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!