Facebook hozzászólás

Ez a gombóc biztosan nem akad a torkodon

Gombóc, kaviár és pezsgő – ez lesz az idei Gourmet Fesztivál központi témája. Ezúttal is érdemes lesz a pünkösdi hétvégén a Millenárisra zarándokolnia a minőségi gasztronómia szerelmeseinek. Magyarország top éttermeit, legjobb cukrászdáit, borászatait, a hazai gasztronómia aktuális finomságait ismerhetjük meg, és ízelítőt kaphatunk a nemzetközi csúcsgasztronómia világából is.
 

Nemzetközi sztárok a Millenárison

– Az idei év nemzetközi “headlinere” Heinz Reitbauer, a bécsi Steirereck tulajdonos-séfje” – meséli Nemes Richárd, a Gourmet főszervezője. – És elmondhatjuk azt is, hogy nemcsak a környező országok sztárséfjei látogatnak el hozzánk, a színpadon is láthatjuk, és exkluzív vacsorát is ad majd például Latin Amerika legjobb női séfje, Kamilla Seidler, aki a Noma társtulajdonosa, Claus Meyer által alapított La Paz-i Gustu étterem executive séfje volt ezidáig, jelenleg többek között egy új étterem nyitásán dolgozik.

Anyukám Mondta, Kép: dining Gide
Anyukám Mondta, Kép: dining Gide

Isztambul egyik legjobb étterme, a Neolokal executive séfje, Maksut Askar is tiszteletét teszi Budapesten. Ő a The Diners Club World’s 50 best restaurants tavalyi török felfedezettje, aki éttermével régi alapanyagokat hoz vissza épp a török gasztroköztudatba és újraértelmezi az anatóliai konyhát, Askar exkluzív vacsorát ad és a színpadon is fellép a Gourmet-n – tette hozzá a főszervező.

Exkluzív ebédek és vacsorák

Tavaly mutatkoztak be nagy sikerrel a legjobb hazai konyhák, és a vendég sztárséfek által adott exkluzív ebédek és vacsorák, melyekre előzetes regisztrációval lehet jelentkezni. Idén több ilyen lehetőség is nyílik a Gourmet-n. Így például egy lengyel Bib Gourmand vacsorára hívja a vendégeket Varsó 4 Bib Gourmand minősítésű étterme. A Bib Gourmand kategóriát a Michelin kalauzban hozzák nyilvánosságra, a definíció szerint azok az éttermek kapják, melyek kiváló minőséget nyújtanak – mérsékelt árakon.

Platán, Kép: Dining Gide
Platán, Kép: Dining Gide

Telt házzal és óriási sikerrel indult útjára tavaly a Gourmet “vidéki ebéd” sorozata, amelyben a legizgalmasabb nem budapesti éttermeket mutatják be. Idén is sok száz kilométernyi utazást és rengeteg időt spórolhat meg az, aki jegyet vált a programra, amelyen a ma már zarándokhelynek számító encsi Anyukám mondta, a nagy tiszteletnek örvendő Pesti István vezette tatai Platán, és a régiójuk legjobbjainak számító soproni Erhardt, az egri Macok és a pannonhalmi Viator séfjei járulnak hozzá a minden bizonnyal megismételhetetlen gasztronómiai élményhez. Az ételeket a séfek által kiválasztott kiváló magyar borok kísérik.

Különleges alkalom, ha egy másik kontinens csúcsgasztronómiájával ismerkedhetünk meg, főleg, ha egy olyan számunkra egzotikus földrészről van szó, mint Dél-Amerika. Kamilla Seidler a kétcsillagos Mugaritz-ot hagyta ott, hogy a többször is a világ legjobb éttermének választott Noma társtulajdonosával, Claus Meyerrel megnyissa Bolívia fővárosában, La Paz-ban a Gustu-t. Helyi és szezonális alapanyagokat felhasználva autentikus, de egyben modern konyhát hozott létre, és a siker nem maradt el.Nemrég világ körüli útra indult, hogy népszerűsítse a bolíviai és latin-amerikai konyhát. A menühöz a séf kérései alapján Kató András, nemzetközi borakadémikus választott természethű borokat.

Viator, Kép: Dining Gide
Viator, Kép: Dining Gide

– Tartva magunkat küldetésünkhöz, mely szerint mindenből a legjobbat kínáljuk, azokat az éttermeket is igyekszünk bevonni programjainkba, amelyek valamilyen oknál fogva nem tudnak kiállítani a fesztiválon, így ők sem maradnak ki a kínálatunkból – mondta el a főszervező. – A legjobb fővárosiakat összegyűjtve, a Baraka, a Csalogány 26, a Mák, a Rosenstein és a St. Andrea Wine & Gourmet Bar séfjeit kértük most fel, hogy egy közös vasárnapi ebéd kedvéért látogassanak ki a fesztiválra, és készítsenek együtt egy ötfogásos menüt vendégeink számára. Az ebéd különlegessége, hogy borok helyett zöldség- és gyümölcsleveket szolgálnak fel minden fogáshoz – tette hozzá Nemes Richárd.

Az elmúlt évtizedben Törökország hatalmas fejlődésen ment keresztül a gasztronómia területén, amelynek fontos része saját értékeik, alapanyagaik újra felfedezése, és azok kortárs feldolgozása, tálalása. E területen abszolút éllovasnak számít Maksut Askar, az isztambuli Neolokal executive séfje, akit az anatóliai konyha modern úttörőjeként tartanak számon. Az ország legjobb séfje díjat is elnyerő Askar menüje elsősorban a belső anatóliai régióra koncentrál, az ételek mellé pedig autentikus török borok kerülnek a résztvevők poharaiba.

Szombaton jön Pataki Ádám cukrászmester, aki lányaival egy családi workshop keretében húznak egy fincsi ívet a grissinitől a málnás tiramisuig, és fellép a hazai színjátszás egyik legnépszerűbb alakja, Anger Zsolt is. A vasárnapi workshop a Street Kitchen bemutatja: Jancsa Jani marha jó burgerei, nemcsak marhából! című programmal indul.

Mák, Kép: Holdvölgy. Mák
Mák, Kép: Holdvölgy

Gasztroszínpad: programok

Izgalmas előadások sorát hallgathatjuk meg idén a gasztroszínpadon is Mautner Zsófia és Jókuti András műsorvezetők segédletével. Ott lesz például Szabadfi Szabi, a díjnyertes pizzakészítő és Sass Dani műsorvezető, akik az édes pizzák világába kalauzolnak bennünket. Nutellás pizzát készítenek pisztáciával és málnakaviárral, Szabi világklasszis pizzatésztájából. 13 év működés után, idén márciusban végleg bezárt a Zazzi. A két alapító, Varga Margit és Erdős Melinda most leleplezik legnépszerűbb süteményük, az Édes Álom receptjét és felidézik beteljesült álmuk legédesebb pillanatait. A magyar vidék gasztronómiájáról mesél, és persze főz is a közönség kedvéért majd Bicsár Attila, aki a fővárosból vidékre, a villányi Sauska Pincészet éttermébe tette át székhelyét.

Aki az egész Balaton-régió fellendítéséről álmodik
Ha nyár, akkor Balaton, ha Balaton, akkor Kistücsök Étterem Balatonszemesen! Az ország egyik legjobb konyhája és borlapja, aki pedig minderről mesélt nekünk: Csapody Balázs tulajdonos, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke és a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnökségi tagja. Fogadjátok szeretettel legújabb interjúnkat, és látogassatok el a Kistücsökbe, ahol kiváló balatoni borok mellett akár a kedvenc Holdvölgy borotokat is megkóstolhatjátok a különleges ebéd vagy vacsora mellé!

Szombaton a A HER gasztro pop-up közreműködésével Hajdúszoboszló kedvenc nagymamája, Balla mama egy klasszikus ételt, az alföldi tájegységre jellemző gombócot készít a színpadon, történetekkel megspékelve. A vasárnapi programban az immár országos hírű Poroszlói Rétesház tulajdonosai mutatják meg, hogyan készül az igazi rétes. Ezután Kárai Dávid és Lakatos Márk áll a Gourmet színpad rajtvonalához, hogy harminc perc alatt elkészítse saját korábbi receptjét.

160 éves a Gerbeaud cukrászda. 2017. tavaszán a Gerbeaud tulajdonosai, Pintér Katalin és Niszkács Anna ellátogattak a francia Cacao Barry manufaktúrába, hogy hosszas kóstolás, válogatás és egyeztetés után megszülessen a patinás cukrászda 160. születésnapjára az egyedi Cacao Barry Or Noir 1858 csokoládé, amely megjelenik bonbon, táblás és torta változatban is. A színpadon a csokoládé születését, valamint a születésnapi termékek készítését kísérhetik végig a nézők. Ezután az immár 2 Michelin-csillagos Onyx séfje, Mészáros Ádám és Szabó Ádám keramikus lép színpadra. Amíg a keramikus az agyaggombócból elkészíti az étel szerves részeként megjelenő lebomló ökotányért, addig a séf szilvásgombócot készít, ráadásul kétcsillagosat. Alig telt el egy év Széll Tamás hihetetlen sikerei óta, máris itt van a hazai Bocuse d’Or utánpótlás: Magyarországot Pohner Ádám, a Kistücsök séfhelyettese képviseli majd a neves szakácsverseny európai fordulóján Torinóban. A júniusi megmérettetés előtt a Millenárison találkozhatnak utoljára Ádámmal, aki marhából készít egy igazán eredeti és izgalmas fogást. Tehát Gourmet Fesztivál május 17-től 20-áig! Jó szórakozást!

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Pornó vagy szakértő?

Mindenki tanítja, senki sem csinálja - általában ebben a helyzetben találjuk magunkat, ha egy téma kapcsán tanácsra van szükségünk. Ha azonban a szexről van szó, megváltozik a felállás: mindenki…
1 / 211

OTTHON

Keresd a számlákat, ha társasházba költöznél!

Hamarosan már annak is utánanézhetnek a lakásvásárlók, hogy milyen anyagi helyzetben van a társasház, ahová…

Ne gyulladj be fölöslegesen!

Minden fűtési szezon előtt elengedhetetlen a tüzelő-fűtő berendezések ellenőrzése, karbantartása, ha kell javítása.…
1 / 348

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 146

OF tartalom

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!