Facebook hozzászólás
272

Ez a magyar bika és a vére…

Bikavér – ez a második bor, amit a külföldiek velünk, magyarokkal azonosítanak. Két hazai termőterülete Eger és Szekszárd. Kizárólag ezen borvidékeken készült, meghatározott szőlőfajták házasításából cuvèe-kre lehet használni a bikavér kifejezést. Mindkét borvidéknek megvan a maga saját szabályozása, hogy mely szőlőfajtákból, milyen arányban készíthetik, és meddig kell hordóban, illetve palackban érlelni! És csoda a végeredmény! A Winegalss Sajtóklub vendégei az egri borosoktól Gál Tibor, a szekszárdiaktól a vesztergombi Pincészettől Vesztergombi Csaba voltak.

Nem is szerepelt írott formában a bikavér, mint bor a XIX. század közepéig! Akkor is Garay János, a derék, ám de igencsak nagyot mondó Háry János nevében „énekelte meg” a bika véréhez hasonlított bort.

Bikavérek, Kép: László Márta,
Bikavérek, Kép: László Márta,

” Töltsd pohárba, és csodást látsz! Színe, mint a békavér…”

„Poharunkba, bikavér! Hadd igyuk az áldomást meg,

Legelőbb is magadér!”

A kifejezés tehát csak ezután került be a magyar nyelvi kultúrába – úgy 1850 után…

Egy biztos, tényleg Eger és Szekszárd a magyar bikák vérének otthona! Az elsőben csak a borvidékhez tartozó területekről származó szőlőből készült bor „léphet a pástra”. A szőlőket külön dolgozzák fel, és utána a kész bort házasítják. Négy szőlőfajta házasítása kötelező, és kötelező a meghatározott fahordós érlelés is. A szekszárdi leírásban a is legalább négy szőlőfajta házasítása kötelező, sőt a kadarka és a kékfrankos együttes aránya 50 % kell, hogy legyen. Náluk a fahordós érlelésnek legalább egy év kell!

Bikavérek friss kenyérrel, Kép: László Márta
Bikavérek friss kenyérrel, sajtokkal, Kép: László Márta

Divattá vált, hogy a fiatal borok gyorsan piacra kerüljenek – főként a fiatalok körében. A Winegalss Sajtóklub bemutatóján kiderült, a klasszikusnak nevezett borvidéken kedveltebbé váltak az olyan robbanékony, dinamikus borok, mint a Böjt Borászat 2016-es Egri bikavére. Feltűnést keltett a Bolyki Pincészet 2015-ös Egri Bikavére. A családi borászatnak ez a második palackozott évjárata – nekem nagyon ízlett!

Bikavéres borkóstoló, Kép: László Márta
Borkóstoló, Kép: László Márta

A Mészáros Borház 2015-ös Szekszárdi Bikavér Reserve-je igazi, nemes lélekemlő! A Takler Birtok 2015-ös Szekszárdi Bikavérében shiraz is van, ami emeli ízvilágát, fényét. A Vesztergomi Pince 2015-ös bikavérében istenien érződik a kadarka! Lenyűgöző! Csúcs a szekszárdi Bősz Adián 2012-es bikavére a bátai és a szekszárdi területükről! Évente 30-40 ezret palackoznak belőle.

Mind az egri, mind a szekszárdi bikavérre rendkívül szigorú szabályok vonatkoznak. Szelíd és elegáns versengésük csak a mi, a jó borok kedvelőinek javára válnak! Csak azt tudom ajánlani, hogy válogassatok ízlésetek szerint a palackok között, és ne sajnáljatok áldozni a jobb kortyokért! De, ha igazán szeretnétek különlegességeket kóstolgatni, keressétek fel e két borvidéket! Vigyétek a barátaitokat is! Testnek és léleknek is jól fog esni!

Hamarosan itt a húsvét! Kínáljatok a családnak, a barátoknak is ilyen fantasztikus borokat az ünnepeken! Egészségetekre! Váljon vérré!

Különc borvidék
A Wineglass Sajtóklub borkóstolóján találkoztam ezzel a gyönyörű könyvvel! Horváth Ferenc újságíró, a Soproni Téma főszerkesztője írta, a legtöbb fotót Filep István, az MTI munkatársa készítette. A kötet először 2005-ben jelent meg, de világörökségi területen azóta annyi minden történt, annyi fiatal borász tette le a névjegyét, hogy át kellett dolgozni azt. Aki belelapoz, egy nagyon izgalmas világba csöppen, és biztos kedvet kap egy soproni kékfrankoshoz!

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…

Penész megszüntetése páramentesítővel

Amikor légszennyezettségről beszélünk, elsősorban a kipufogógázra, az üvegházhatású szennyező anyagokra, a füstölgő…
1 / 3 453

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!