Facebook hozzászólás
345

Ezért kell most a Balcsira menni

Ilyenkor is sok minden történik a Balatonon, erről az itteni pincészetek, éttermek és más vállalkozások gondoskodnak. Noha mindig szívesen megyünk bármilyen rendezvényre az országban, sokkal jobban szeretnénk, ha ide, hozzánk jönnének el az emberek, még télen is – írja az ismert pincészet vezetője Bujdosó Feri honlapján. Nézzünk körül mi is!

Túl vagyunk az Adventi GasztroPiknik rendezvényén, ami ismét jól sikerült. Az éttermek kitettek magukért, a borok mellett előkerültek még a pálinkák is.

Bujdosó hordók, Kép: Bujdosó pincészet
Kép: Bujdosó pincészet

Igyekeztem mindent megkóstolni – írja az ismert dél-balatoni borász -, a kedvenceim a boglári Gianpiero’s étterem által hozott omlós szarvassült szarvasgombával, a Kalóz húsgombóccal tálalt sütőtökfőzeléke és Bezerics Dani halászleve, harcsaparikása voltak. Látszik, hogy nem volt könnyű választani a sok finomság közül.

Sok forralt bor fogyott, és érezhető volt, hogy a testesebb vörösborok szezonja a tél, mi is a prémium vörösekkel készültünk. De azért kivittük a pezsgőnket is, ami most már a 18 hónapos degorzsálásán van túl. Érdekes, hogy már nem harsány a málnás íz, sokkal komplexebb lett, a királyleányka szépen beépült a pinot noir mellé, úgy látszik, érdemes a minimális érlelési időt alapból meghosszabbítani.

Ez a titkos kapocs Dom Perignon, Coco Chanel és Bujdosó Ferenc között
Balaton, nyár, vitorlázás, jó borok és gasztronómia. Valahogy így képzeljük a tökéletes vakációt a magyar tengernél. És hogy még teljesebb legyen az élmény, a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet egy igazi, dél-balatoni stílusú tradicionális pezsgővel rukkolt elő. Részemről Coco Chanellel értek egyet, és azonnal megkóstolom!

Téli, balatoni programajánló

Az elkövetkező hónapokban – természetesen a szilveszteren túl – lesz még egy utószilveszter is január 5-én, a Déli Téli Party, február 2-án pedig a már hagyományos Gasztrofarsangra várunk mindenkit. Siófok városa 50 éves, egész évben rendezvényekkel vár mindenkit – tele, koncertekkel, vásárokkal, gasztroprogramokkal, oda is érdemes ellátogatni.

A környék egész évben nyitva tartó éttermeit is ajánlom, a téli fogások mellé meg lehet kóstolni a dél-balatoni vörösborokat és a testesebb fehéreket, meg persze be lehet jelentkezni pincelátogatásra is az itteni borászatokhoz.

Vörsön található az ország legnagyobb betleheme, ami igazán különleges és szezonális látnivaló vízkeresztig, ha pedig valaki gyerekkel jön, Hévízen, Zalakaroson és Kehidakustányban nagyszerű fürdőket talál.

Még érdemes kihasználni a hómentes időszakot, és elmenni gombászni a közeli erdőkbe. Nincs már túl sok, de azért lehet találni például laskát, közben sétálni, élvezni a jó levegőt, madarakat, néha őzeket látni közben. Én azért már nagyon várom, hogy leessen a hó, akkor különösen szép az erdő, és szánkózhatunk Beával – olvasható a borászat honalpján.

Nem csinálódik, hanem születik – ilyen az igazán jó bor
Frissen erjedt borok, buborékok, ünnepi hangulat, sok-sok jó kedélyű, borászttal foglalkozó ember egy kupacban – másodszor rendezett nagyon jól sikerült sajtóbemutatót Budapesten az év új boraiból a Dél-Balatoni borvidéknek a Wineglassn Sajtóklub. Ezúttal a Kaluzál téri vásárcsarnok egyik étterme adott otthont a kóstolónak. Nemcsak a könnyedebb, már lepalackozott friss borokat ízlehettük meg, hanem a későbbi, úgynevezett nagy borok – idézőjelben – bébi formáját is is megkóstolhattuk.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Stílusos női cipők a trendek tükrében

Ahogy az évszakok változnak, úgy változnak az irányzatok - ideértve a legújabb női cipőket - és a trendek is. A…

Válassza Sherlock Holmes pipáját!

Gyakran úgy gondolunk a pipázásra, mint egy divatjamúlt tevékenységre, amely az előkelő urak ráérős szenvedélye,…
1 / 3 453

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!