>
Facebook hozzászólás

Főtt kukorica, ahogyan Éva készíti

Nyilvánvalóan mindenki képes megfőzni néhány cső kukoricát forró vízben, ehhez kétség sem fér. A kérdés inkább az, hogy az a kukorica élvezhető lesz-e, vagy kemény, fognyűvő fogásként kell vele megküzdenünk? Megmutatom, én hogy készítem a főtt kukoricát, és nyugodtan mondhatod, hogy ez olyan egyszerű, mint Kolumbusz tojása.

A késő nyár – és Kolumbusz, aki volt szíves 1493-ban Európába is áthozni – nagy ajándéka a kukorica. Legalábbis nekem. Gyerekkoromban drága nagyanyám nagyon sokszor főzött, tízesével hoztuk haza a piacról az aranymazsolát. Próbáltam a fajtának utána nézni a neten, de nemigen jártam eredménnyel. Amit én tudok róla, az az, hogy csodaszép sárga színe van – nem meglepő, nyilván innen származik a neve is -, édes, kerek szemű, hamar fővő fajta. Főzése nem ördöngösség, de sokan nem tudják, hogyan kell úgy elkészíteni a kukoricát, hogy ne maradjon nyers. Az első hibát a vásárláskor követhetjük el, ez többnyire végzetesnek bizonyul az élvezeti értéket illetően. Ha valami ócska takarmánykukoricát sóznak ránk a piacon, azzal már csodát nem tudunk tenni: keményítő ízű, élvezhetetlen izé lesz a végeredmény.

Friss kukorica, Kép: pixabay.com
Kép: pixabay.com

 

 

A friss kukoricát megismerhetjük, ha hüvelykujjunk körmét belenyomva a szembe abból fehér tejszerű nedv buggyan, és körmünk könnyedén üti át a szemeket borító héjat. Élénk zöld borítólevelekkel és ugyanilyen élénkzöld bajusszal rendelkezik.

 

 

Öreg kukorica, Kép: pixabay.com
Kép: pixabay.com

 

Segítségünkre van még a kukorica “ruhája” és “haja” is: ha zörgős, sárgás a ruha, a haj pedig erősen barna, már ne vegyük meg a zöldséget, mert élvezhetetlen.

Otthon a kukoricákat fosszuk meg a csuhétól és a bajusztól, egy sor levéllel béleljük ki a főzőedény alját. Lehetőleg olyan edényt válasszunk, amiben kényelmesen elférnek az áldozatok , ne kelljen őket eltördösni. A megágyazott aljra fektethetjük a csöveket egymás mellé, majd takaróként szintén egy sor csuhé kerüljön. Öntsük fel hideg vízzel a lábast és kezdjük el főzni a kukoricát. Ha ügyesen vásároltunk, akkor a forrástól számított 10-12 perc múlva nyugodt szívvel zárhatjuk el a lángot az edény alatt. A kukoricát csak a tányéron sózzuk. És ne együnk sokat belőle, akármennyire is csábító a dolog, a kukoricának ugyanis 10 dekája 131 Kcal-t tartalmaz, és ez nem kevés. Vagyis nem a 131 Kcal a sok, hanem 10 deka kukorica kevés:)
Jó néhány éve Kati barátnőmtől tanultam a mikróban főzős módszert. Ebben az esetben ne szedjük le a kukoricát borító leveleket, de öblítsük le a kukoricát folyó víz alatt, rázogassuk le róla a felesleges vizet. Így tegyük mikróba, egy átlagos méretű cső 700 Watton 5-6 perc alatt elkészül. A saját gőzében puhul a kukorica, isteni finom lesz.

Kukoricaleves
Nyáron, amikor van friss kukorica, készítsük abból, a többi időszakban megfelel a konzerv is. Bátran ízesítsük úgy, ahogyan szeretjük, lehet kicsit csípős, fűszeres, az is nagyon jól áll a kukoricának.
Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Élet fiatalkori demenciával

Az 53 éves Carolnál három évvel ezelőtt állapították meg a fiatalkori demenciát. Tizenöt éve él férjével, Malcolmmal boldog házasságban. Megmutatjuk, hogyan, mert nem ők az egyedüliek, akik ilyen…
1 / 212

Receptek

CSALÁD

Az állatoknak is van lelkük!

- Az állatoknak is van lelkük, szellemük – vallja Dr. Németh József állatorvos. A Patadoki néven is ismert homeopata orvos a megelőzésben hisz, ennek ellenére sok olyan állat…
1 / 140

OF tartalom

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!