>
Facebook hozzászólás

Frici, Fekete Járdovány, Kopar és a többiek

Minden a szép, egészséges szőlővel kezdődik, hiszen csak abból készíthető jó bor. Fontos az is, hogy legyen a bornak eleganciája, amiben sokat segít a hordó minősége. A Gere család kizárólag zempléni hordókkal dolgozik – derült ki a Wineglass Sajtóklub legutóbbi kóstolóján, ahol a társaság két fiatal vezetője, Gere Andrea és Csizmadia Kristóf mesélt a villányi borvidékről, a villányi szőlőkről.    

Gere Andrea és Csizmadia Kristóf, Kép: László Márta
Gere Andrea és Csizmadia Kristóf, Kép: László Márta

Fényben, hőben leggazdagabb borvidékünk, valamennyi villányi boron érződik a szinte mediterrán klíma. Ettől válnak – úgymond – kerekké az ottani borok. Villány és Siklós környékén mintegy 2000 hektárt borítanak szőlőültetvények. Míg az előbbi vidéken a nagyobb testű vörösborok a jellemzőek, addig az utóbbi inkább a fehérborairól ismert. Ezen a vidéken gazdálkodik – már hét generáció óta – a Gere-család.

A sors fintora, hogy Gere Attila, a pincészet alapítója ugyan elkezdte a szőlészeti iskolát, de mindig erdész szeretett volna lenni, és átnyergelt. Esküvője hozta meg a nagy változást, ugyanis kaptak nászajándékba egy kis szőlőt. Tehát a közös élet úgy kezdődött, hogy délután 4-ig erdész volt, majd ment a szőlőbe. Azért az erdészeti ismereteket sem kellett sutba dobni. A hordók dongáit egyenként válogatja ki mind a mai napig.

Új palackok, Kép: László Márta
Új palackok, Kép: László Márta

Tudta, hogy olyan hordókat kell választani, amelyekben az évgyűrűk sűrűbbek, mert kevesebb anyag oldódik ki belőle, és a bor is kerekebb lesz tőle.

Kezdetben nagy Ladával kannákban vitték boraikat pl. a szegedi éttermekbe. (Ott kóstoltam én is a “Sótartóban” először ezt a finomságot!) Egyre jobban beleásták magukat a borászatba, majd elmentek Bordeaux-ba, Olaszországba, hogy megnézzék, hogy dolgoznak a nagyok? 1991 óta működik az azóta világhírűvé vált Gere Attila féle családi pincészet.

Majd három évtized után most nyílt új fejezet a társaság életében: új arculatot kapott a borászat: a címkéktől a csomagláson át minden megváltozott. Még a név is: mostantól “A. Gere” fémjelzi a pince borait, ami nemcsak az alapító nevét, hanem Andrea leányát és Attila fiát is jelentik, akik szintén bekapcsolódtak a pincészet munkájába. 17 tételből álló borsorukból 8-at kóstolhattak meg az újságírók a Wineglass Sajtóklubban.

Dolce vita a villányi dombok között
Fesztiválbor, Kép: László Márta
Fesztiválbor, Kép: László Márta

Ismét megrendezik Villányban Gere Jazz Fesztivált. 2018. június 8-9. között – immár hetedik alkalommal – csapnak a húrok közé. Az évente megújuló tematikának köszönhetően idén a villányi szőlők között igazi olasz hangulatban és dolce vita életérzésben lehet része azoknak, akik ellátogatnak a rendezvényre. A hazai jazz kiválóságai mellett idén fellép Nicola Conte, a legtáncosabb jazz képviselője, aki Magyarországon elsőként a fesztiválon játszik új lemezéről.

2010 óta készítik habzóborukat. A Rosé Fricivel fogadják például a vendégeket a szállodában. A könnyű kortyokat különösen a hölgyek kedvelik kedves, gyümölcsös íze, rózsaborsos illata miatt.

Szép, könnyű és üde egyetlen fehérboruk, a 2017-es Olaszrizling. Reduktív eljárással, acéltartályban készül, várhatóan novemberben kerül az üzletek polcaira. Fröccsnek is kitűnő!

Villány legismertebb szőlőfajtája a Portugieser. Arrafelé ezt tartják a hétköznapi bornak, ilyent mindenki készít. Nem áll neki a jól az úgynevezett kis hordós érlelés. A Gere-féle 2017-es Portugiesernek alacsony a savtartalma, kellemes, igazi titka, hogy frissen kell inni.

Különleges élményben lehet része annak, aki megkóstolja a 2016-os Fekete Járdoványt. A pincészet alapítója 2004-ben a pécsi kutatóintézetben ősi magyar szőlőfajtákat keresett, majd telepített is 2-2 sort, hogy megvizsgálja milyen a karakterisztikája, fürtmérete, fagytűrő képessége, stb… A hétből végül kettő fajta bizonyult a legjobbnak, a Fekete Járdovány és a Csóka. Az előzőt 2011 óta palackozzák. Nem tartják sokáig hordóban, filigrán, picit fűszerezett, szépen érő, izgalmas, kicsit rózsaborsos, és nem annyira vastag vörösbor. Eredendően nem villányi, inkább erdélyi szőlőfajta. A nagy filoxéra-járvány idején pusztult ki Magyarországon.

2007 óta palackozzák, de a 2012-es évjárattól vált igazán jó organikus borukká a Syrah. Dűlőszelektált szőlőjük a Konkolydűlőből származik. Meg van benne az újvilági gyümölcsösség csakúgy, mint klasszikus francia jelleg. Mi a 2016-ost kóstoltuk, lefektetve évek múlva is ugyanilyen finom lenne.

A 2015-ös Kopar épp a napokban került forgalomba. Három bor házasításából született, sok kedvesség érződik benne. Megfelelően tárolva 20 év múlva is ilyen finom marad.

Természeti adottságai miatt önmagában is kerekek a villányi borok. A vidék nagy közös bora a Villányi Franc. Geréék 2015-ösére nemzetközi szinten is rácsodálkoznak, mert nem kell házasítani. Csak prémium és szuperprémium kategória készülhet belőle. Ez is dűlőszelektált az Ördögárokból. A Gere-családnak arra kellett rájönnie, hogy ahogy a dűlők öregednek, úgy érződik, mennyire érdemes dűlőszelektált szőlővel dolgozni.

Bámulatos ízvilágú a 2013-as Solus. Neve latinul az egyedi szóból származik, de utal a Solra, vagyis a Napra is. Nem véletlen, hisz ezt a fajta tiszta Merlot-t az ország legmelegebb vidékéről származik.

Ebből a kínálatból is jól látszik, hogy változik a világ, az emberek ízlése. A ’90-es évek rusztikus borai után ma inkább harmónia, az elegancia került előtérbe. A palackok új megjelenése is ezt tükrözi. Élvezzük kiváló, egyedi magyar borainkat!

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Cukorbetegen karácsonykor – mire figyeljünk?

Karácsonykor egymást érik a rokonlátogatások, ahol általában ínycsiklandó ételektől roskadozó asztalokkal találjuk…

Nem egy tipikus decemberi hétvége lesz a mostani!

Változékony az idő, esik az eső, néhol szállingózik a hó. A lehűlés megérkezett, de nem lesz tartós: a hétvégére…
1 / 1 509

OTTHON

Hűtött kedélyek az ingatlanpiacon

Csökkenő kereslet és csökkenő tranzakciószámok hűtötték a kedélyeket a novemberi lakóingatlanpiacon. A két erősebb…

Lassuló piac, gyorsuló alku

Ahogy lassan, de biztosan csökken az áremelkedés, úgy egyre erősebb az alkudozás. Ez annak is köszönhető, hogy…
1 / 351

HÍREK

1 / 1 163

OF tartalom

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!