Facebook hozzászólás

Friss fűszer, zöld fűszer

Kedvenc hétvégi tevékenységem a piacra járás. No főleg április és október között, mert akkor van értelme piacolni, télen inkább csak kötelesség, mert olyankor a választék nem túl szívderítő. 

Bazsalikom, rozmaring, Kép: Kandikó Éva
Kép: Kandikó Éva

Bár én akkor is a piacot részesítem előnyben a szupermarketek zöldség kínálatával szemben. És ami a tavaszi-nyári hétvégéken sosem marad el, az a friss fűszernövények beszerzése a piacon. Az én konyhámban alapszabály, hogy a friss petrezselyem sosem fogyhat el a hűtőből. Ezen a barátaim időnként nevetnek, én azonban ezt fontos dolognak tartom, két okból is. Az egyik, hogy sem a szárított, sem a fagyasztott petrezselyemnek nem vagyok barátja, a másik, hogy nagy barátja vagyok ellenben például a zöldségleveseknek, amelyek nagy részéhez elengedhetetlen a petrezselyem íze, illata, színe.

Hazatérve a friss fűszerekkel több mód is kínálkozik a felhasználásig való tárolásukra. Hiszen ahogy az imént említettem, szombatonként én egy egész hétre való adagot veszek meg, nem csak egy csomaggal.

Tároljuk a hűtőben

Fűszertartó, Kép: .tescoma.com
Kép: .tescoma.com

A hűtőbe kétféleképp tehetjük a fűszereket. Az egyik módszer, ha egy magas pohárba vizet engedünk, a petrezselyem, kapor, koriander szárát visszavágjuk – igen, mint a virágokét -, és a vízbe állítva a hűtő ajtajában tartjuk. Ha egészen biztosra szeretnénk menni, a vízbe állított növényekre húzhatunk egy átlátszó nylont plusz védelemnek, ebben az esetben még néhány nappal megnő az eltarthatóságuk.

A snidlinget például tekerjük enyhén nedves papír törlőkendőbe, tegyük nylonzacskóba, úgy tároljuk. Ugyanez vonatkozik a fás szárúakra is, mint amilyen a bazsalikom, a menta, vagy a kakukkfű.

Mindkét megoldás esetén ápolnunk kell a fűszereinket, hiszen a vizet cserélni kell a pohárban, a papírtörlőt szintén nem árt kicserélni, mindazonáltal sokkal több a haszon abból, ha vannak otthon friss fűszereink, mint amennyi munkát igényelnek.

Fűszerkert az erkélyen
Amint megérkezik a jó idő, azonnal kedvünk támad néhány olyan dologhoz, amit télen vagy nem szívesen csinálunk, vagy egyszerűen nincs rá lehetőségünk. Az egyik ilyen tevékenység a nagytakarítás, a másik a lakás, az erkély felvirágoztatása. Megmutatjuk, hogyan hozz létre csekély erőfeszítéssel hasznos, és nem utolsó sorban szép fűszerkertet az erkélyeden.

 

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Ez nem lehet válóok

Mielőtt külön szobába költöznénk párunkkal a hangos horkolás miatt, érdemes utána járnunk, hogyan kezelhető a…

Megszenvedjük a reggeli ködöket!

Egész héten frontmentes marad az idő, azonban ilyenkor ősszel már egyre gyakoribbak, és egyre makacsabbak is a…
1 / 1 500

CSALÁD

Felelőtlen szülő lennék? Most kiderül!

Aggódik gyermekei online-biztonsága miatt a szülők 84%-a világszerte, mégis a csemeték egész gyermekkora alatt átlagban mindössze 46 percet fordítanak arra, hogy az online…
1 / 140

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 146

OF tartalom

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!