Facebook hozzászólás
764

A legjobb hűsítő italok kánikula idején

Tombol a kánikula, amit vagy csak a hűs szobában, vagy a medencében lubickolva lehet átvészelni. A legfontosabb teendőnk ilyenkor a napvédelem mellett az, hogy megfelelően hidratáltak legyünk, azaz eleget igyunk. A víz mellé most adunk néhány alternatívát.

Jegeskávé

Ilyen melegben nem ajánlott a túlzott koffein bevitel, de azért napi két-három kávé elfogyasztása még belefér. Ha a hőmérő higanyszála a 35 fokot verdesi, akkor jöhet egy frissítő jegeskávé. Az elkészítése sem igényel különösebb szakértelmet, egyszerűen csak lefőzzük a szokásos kávénkat, melyet aztán alaposan összerázunk pár jégkockával és már fogyasztható is. Ínyencek egy gombóc vanília fagyival is megfejelhetik az élményt.

(Fotó:Depositphotos)
Frappé

Hogy miben különbözik a jegeskávétól? Többnyire instant kávéból, vagy lefőzött hosszú kávéból készül némi cukor és tejszín hozzáadásával. A frappét nem elég csak úgy összerázni a jéggel, hanem turmixgépben kell vegyíteni vele, ettől lesz az állaga krémes és habos. Frappét készíthetünk ugyanígy bármilyen ízű fagylaltból is. A tetejét sok helyen még egy adag tejszínhabbal is díszítik, de szívószál helyett, ha lehet inkább kiskanalat kérjünk hozzá, hiszen az előbbi az egyik legnehezebben feldolgozható műanyag.

Chai latte hidegen

A chai latte egy igen kedvelt, fűszeres tea fajtából készül, melyet tej és kevés cukor vagy méz hozzáadásával fogyasztanak. Rendkívül telt, gazdag ízű ital, kicsit a kávéra is emlékeztet, érdemes megkóstolni. Chai teát már minden nagyobb élelmiszer üzletben vehetsz, ha ebből elkészítesz reggel egy nagyobb mennyiséget, majd a hűtőben tárolod egész nap, tuti hogy nem nyom majd el a meleg.

Házi ice tea

Ide gondolom nem kell receptet írnunk, hiszen ugyanúgy kell elkészíteni, mint a téli verzióját. Jó hír, hogy mivel nagyon sokféle fajtájú és ízesítésű teát lehet már kapni, így kedvünkre tudjuk variálni. A házi jeges tea nagy előnye, hogy sokkal kevesebb cukorral vagy anélkül tudjuk magunknak megfőzni, mint a boltban kapaható verziót. Jó trükk, ha kicsit erősebbre készítjük a teánkat, több filter felhasználásával és a hűtőből kivéve friss jégre öntjük. Így még hűsítőbb lesz.

(Fotó: Depositphotos)
Uborkás víz

Sokan idegenkednek a hallatán, pedig rendkívül egyszerű az elkészítése, finom és szuperül hidratál. Az elkészítése is pofonegyszerű: jeges vízbe karikázzunk fel uborkát vékony szeletekre, vagy mehet a turmixba is. Facsarhatunk bele citromlevet, ha van kéznél, pár mentalevél is mehet bele. Hagyjuk 1-2 óráig még a hűtőben érni, ha elkészült, szuper zöld íze lesz.

Koviubi fröccs

Ha már az uborkánál tartunk, akkor ezt is muszáj kipróbálni. Ha gyakorlott uborkakovászolók vagyunk, akkor megcsinálhatjuk a saját uborkánk levéből, ha nem akkor irány a piac és a savanyúság árus. A leöntött levet szódával vagy ásványvízzel felengedjük, ha nem elég hideg, akkor dobunk még hozzá pár jégkockát is és már meg is van a fröccsünk. Állítólag másnaposság ellen is kiváló.

Levendulás limonádé

Hihetetlenül egyszerű elkészíteni, viszont üdítő hatását sokáig érezni. Annyi csupán a dolgunk, hogy a kancsónyi limonádéba belemorzsolunk kevéske friss levendula virágot. Vigyázni kell azonban, mert a levendula aromája borzasztóan intenzív, így tényleg nem kell bele sok. Behűtve isteni nyári szomjoltó.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!