Facebook hozzászólás
1 678

Retrogasztro - Krumplis tésztától a jégkrémig

Ezekből az ételekből ettünk a legtöbbet a Kádár-korszakban

Miből ettünk a legtöbbet anno? Régen minden jobb volt – mondogatjuk gyakran, de vajon emlékszünk még arra, hogy mi volt kapható a boltokban és mi nem, s ennek függvényében mi került a tányérunkra?

Hatvanas évek – Tészta és krumpli

Ki emlékszik rá mit ettünk a hatvanas években? A Belkereskedelmi Kutató Intézet 1961-ben készült felméréséből kiderül, hogy a családok asztalára hús csak hetente háromszor kerül. A legnépszerűbb fogások többnyire tésztából vagy burgonyából készülnek. Boldog békeidők, amikor még nem számoljuk a kalóriákat, csak azt esszük, amit kapni lehet. Kenyér, tej, szalonna azért mindig van otthon, és a zsírosbödön is teli minden rendes háztartásban. Listavezető helyen áll ebben az időszakban a káposztás vagy krumplis tészta, de népszerű a mákos vagy grízes feltét is. Levesek közül a bableves, a burgonya – és húsleves a nyerő, a főételeket tekintve a pörkölt mindent visz, de kedvelt fogás a töltött káposzta, a paprikás krumpli is.

Fotó: Fortepan/ Fotó: Fortepan/Baue

Hetvenes évek – Hús és krumpli
A háztartásokba korszerű hűtőgépek, tűzhelyek kerülnek, így lehet előre vásárolni, főzni. Csökken a hiánykereskedelem, a boltokban nagyobb a választék. Ételek tekintetében már a húsoké a főszerep, jóval többet fogyasztunk belőle, főként burgonyával körítve. Népszerűbbeké válnak a főzelékek és divatba jönnek a sajtok, a mélyhűtött ételek, az évtized sztárja azonban a konzerv lesz! Egy 1976-os felmérés azt mutatja, hogy a magyar családok 96 százaléka rendszeresen eszik konzerveket, melyek főként egytálételek, mint a sólet vagy a babgulyás. Persze a házilag eltett lekvárok és befőttek továbbra is őrzik presztízsüket, talán ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy a palacsinta a legnépszerűbb édesség.

Fotó: Fortepan/Bauer Sándor

Nyolcvanas évek – Húst hússal
Bár eleinte még csak pult alól vesszük a banánt, Téli szalámiért a dollárboltba megyünk, Napoleon konyakért meg egészen Jugoszláviáig, azért már semmiből nem szenvedünk hiányt. Van mikrosütőnk, és egyre több feldolgozott élelmiszerhez is hozzájutunk. Húsfogyasztásunk csúcsokat dönt, tejtermékekből, csokoládéból is jóval többet eszünk, mint egy évtizede. Megjelennek a gyorséttermi láncok, melyek alapjaiban változtatják meg étkezési szokásainkat. A nagy kedvencek azonban továbbra sem változnak, tarol a húsleves, a rántott hús, a pörkölt, és nem csökken a burgonya vagy a tészták iránti rajongásunk sem. A legkedveltebb édességnek azonban már a fagylaltok és jégkrémek számítanak.
Forrás: Valuch Tibor: Magyar hétköznapok

Olvasnál még:
Az építészek többsége megvetően tekint a Kádár-kockára



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!