Facebook hozzászólás
562

Egy átfogó könyv segít felfedezni a tokaji régiót

Kiránduljunk Tokajba!

Ez a nyár a hazai vakációkról szól majd, s nemcsak a Balatonnál lehet nyaralni. Itt a lehetőség, hogy hazánk újabb régióit is felfedezzük. A nemrégiben megjelent TokajKalauz negyedik kiadása biztos, hogy nagy kedvet csinál majd a történelmi borvidék csodáinak megismeréséhez.

A 2014 óta frissülő, szabad és független kalauz a borvidék mindenkori pillanatképét igyekszik rögzíteni, benne a régió sokszínű látnivalóival, ügyelve arra, hogy ne csak a borkedvelők kapjanak hasznos útmutatást a környékről indulás előtt. – Például a vizek szerelmeseinek ott a Bodrog és a Tisza, a kirándulni vágyók a 10 legszebb kilátással rendelkező történelmi dűlőn túl a Zemplén várai és természeti csodái közül válogathatnak. A gasztronómia iránt fogékonyak számos sajtműhely, kávépörkölő, lekvármanufaktúra vagy épp helyi pékség, pálinka-, sőt sörfőzde felé is vehetik az irányt. Akik pedig egy teljes hetet töltenének el Hegyalján, azoknak egy változatos, 7 napos programajánló is segít tartalmasan megtervezni az ott töltött időt!

Tokaji-szolosor
A történelmi borvidék az UNESCO Világörökség része. Fotó: Depositphotos

 

A Tokajért dolgozó nőknek ajánlva
Hegyalja számos elismert borászatát vezetik nők. Az idén is szerzői gondozásban megjelenő kiadást a Tokajért dolgozó nőknek ajánlja a szerző, így a felvidéki születésű hegyaljai borász, Bodó Judit mellett Caroline Gilby brit Master of Wine is mélyinterjúban mesél a tokaji borok szerepéről a világ borpiacán. Emellett rendezvénytippek, évjáratértékelő, toplisták, kóstolási jegyzetek és infografikák mutatják be a sajátos tokaji bortípusokat és számtalan briliáns táji és pincei fotó színesíti a kiadványt, melyek egyébként nagyrészt szintén a szerző, Ripka Gergely munkái.

tokaji-pincesor
A híres pincesor Tokajban. Phto: Depositphotos

Hű korlenyomat, nem csak a legjobbakról
“Kell, hogy legyen korlenyomat arról, merre tart ma ez a történelmi borvidék. Az évszázadok folyamán mindig megvoltak Hegyalja egyedi kihívásai és ma is rengeteg folyamat és hatás nehezedik az itt alkotó emberre. Az én célom, hogy elmeséljem a történetüket, és az olvasó képet kapjon róla, kik és hogyan határozták meg ennek a borvidéknek a jelenét és jövőjét. De ha mondjuk 200 év múlva veszi kezébe ezt a könyvet valaki, s innen fogja megtudni, hogy az üknagyapja két hektáron szőlőt művelt a tállyai Palota-dűlőben, akkor ez a kiadvány célba ér.” – vallja a szerző.
Külön fejezet mutatja be a tokaji aszú 500 éves történelmét, izgalmas kóstolási élmények, az elmúlt évtizedek jelentős referenciaborait felvonultató borkatalógus és a kiemelkedő birtokok csillagozása is bemutatja az izgalmas kortárs borászközösség színterét az olvasónak.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!