Facebook hozzászólás
1 100

AZ ANDRÁSSY ÚTON

Erdélyi ízek az új gourmet étteremben

Hiánypótló étteremmel bővült Budapest gasztro-térképe. Az Andrássy út 41. alatt frissen megnyitott SZÉK-ben a hagyományos székely ízek a legmodernebb konyhatechnológiával találkoznak. Az új étteremben kóstolhatunk csorbalevest, böjtös töltött káposztát, lókodi oldalast, helyben készült zakuszkát és eperfagylalttal tálalt kürtőskalácsot is. Az alapanyagok egy része Erdélyből, székelyföldi kistermelőktől érkezik, csakúgy mint a különleges zöldségpárlatok és minőségi borok.

Ősi receptek és a modern konyhatechnológia ötvözésével újragondolt, különleges magyar, erdélyi és székely gourmet fogásokat kínál Budapest legújabb étterme, a SZÉK.

Hiánytpótló ízekkel találkozhatunk. Fotó: SZÉK
Hiánytpótló ízekkel találkozhatunk. Fotó: SZÉK

 

Az Andrássy út 41. alatt nyitott étterem séfje Réti Sebestyén, aki korábban a Déryné Bistro, a Food Boutique és a Nad’or Boutique Bistro konyháját is vezette. Dolgozott Franciaországban és Erdélyben, Sepsiszentgyörgyön is, így az ott töltött idő élményeihez nyúlt vissza a SZÉK étlapjának kialakításánál. A menüsor tervezésében partnere volt az étterem székelyudvarhelyi származású ügyvezetője, Varga Szidónia is. Az üzletasszony a neveltetéssel együtt kapta az székely hagyományokat és értékeket, ami a mai napig meghatározza mindennapjait. Gasztronómiai tudásáról ’A Konyhafőnök’ című műsorban már tanúbizonyságot adott, ahol sikeresen kápráztatta el különleges konyhai megoldásaival a szakmai zsűrit.

„Kedvenc erdélyi ételem az orda, amit a organikus székelyföldi kistermelőtől kapunk. A másik kedvencem egy vegetáriánus fogás, a böjtös káposzta. Nem hússal, hanem árpával és más finomságokkal töltjük meg a kelkáposztaleveleket” – mondja a Székelyudvarhelyről származó Szidónia, aki a nagyszülei mellett már gyermekkora óta a konyhában sürgött-forgott.

A SZÉK Restaurant & Bar háziasszonya, Kemenczei Andrea 18 éves korában már Szardínián tanulta a szakma alapjait, karrierje egyik meghatározó állomása pedig a Lánchíd budai hídfőjénél található Andandte Borpatika volt, ahol a Kárpát-medencei borkultúra igazi szerelmese és szakértője lett.

Réti Sebestyén séf, Varga Szidónia ügyvezető és Kemenczei Andrea a SZÉK háziasszonya egyaránt a csapatmunkában hisz. Fotó: SZÉK
Réti Sebestyén séf, Varga Szidónia ügyvezető és Kemenczei Andrea a SZÉK háziasszonya egyaránt a csapatmunkában hisz. Fotó: SZÉK

 

Fátyolszalonnával töltött kápiapaprika. Fotó: SZÉK
Fátyolszalonnával töltött kápiapaprika. Fotó: SZÉK

Az étteremben mások mellett olyan modern köntösben tálalt székely ételeket kóstolhatunk, mint a hagyományos csorbaleves, a fátyol szalonnával bevont töltött paprika, a brassói sertésszűz vagy a házi zakuszkával tálalt eredeti miccs. A vegetáriánus vendégek kedvencei a havasi gombakrémleves, a böjtös töltött káposzta, és a tekerőpataki füstölt sajttal készült tejfölös rakott burgonya. Az étlapon szerepel szilvalekváros gombóc, valamint az eredeti receptet követő foszlós, kívül cukorral és grillázskrémmel tálalt kürtőskalács, friss málna- és eperfagyival.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!