Facebook hozzászólás

BORKÓSTOLÓ

Vincelléres, sokszínű Sopron

Egy jópofa fanatizmus és őrület kell ahhoz, hogy valaki helyt tudjon állni egy ilyen szerelemben. Ezt Molnár Tibor borász mondta nemrég a Wineglass Sajtóklubjában. A Vincellér Ház egyik több évtizedes múlttal rendelkező soproni pincészetének második generációhoz tartozó tagja a közelmúltban saját névvel lépett piacra. A csupa érdekesség között van például a hosszan héjon tartott, majdnem narancsos zöld veltelini vagy a spontán erjesztett zweigelt. Kalandos boros utazás jön!

Molnár Tibor borkóstolóján többször is foglalkozott a klímaváltozással! Például 2017-ben rendkívül kényelmesen szüreteltek. 2018-ban viszont össze-vissza ment minden. A tervezés ellenére egybeesett a különböző szőlők érési ideje.

Az édesapjától örökölt ültetvények különböző területeteken fekszenek. Fertőszentmiklós környékén például  átlagos, kontinentális az éghajlat, de Kópháza környéke már kicsit esősebb. Balf és Fertőrákos között találhatók a legmelegebb dűlők, az ott termő szőlőből még aszú jellegű bor is készíthető. A szakember hozzátette, hogy az utóbbi években a térségben a picit hűvösebb dűlőknek megnőtt az ázsiója. A kékfrankos jó 20 éve még egy vékony ízvilágú, „semmilyenke” bor volt, ma már az előkelő kategóriába tartozik, ami pont a klímaváltozásnak köszönhető.

Molnár borkóstoló, Kép: László Márta
Molnár borkóstoló, Kép: László Márta

Ausztriában  tanult az egyébként vendéglátós és szállodaszakos közgazdász. Mint elmondta, ott tényleg véresen komolyan veszik a borkészítést. Fele részben uniós támogatással  kérnek fel  francia szakértőket tanácsadásra, és minden mondatot szentírásként vesznek. Nem bírálják felül egyetlen pontját sem, és ennek köszönhető, hogy szomszédaink bortermelése az utóbbi években új pályára állt, és valóban az élvonalba verekedte  magát.

Molnár Tibor szerint erre a precizitásra kell törekedni nálunk is, ha minőséget szeretnénk előállítani, és ezt vezette be saját pincészetében is. Ráadásul ma Magyarországon nemcsak kiváló borásznak kell lennie annak, aki ezzel szeretne foglalkoznia, hanem ugyanúgy kell érteni a marketing-költségekhez, mint a villanyszámlához.

Folyton változik a világ ízlése, a bornál nagyjából 20 évenként tapasztalható komolyabb igényváltás.  Molnár Tibor szerint mára kicsit visszaesett a rozé iránti érdeklődés, és lassan inkább a fehérek iránt nő a kereslet.

Fertő tó, Kép pixabay
Fertő tó, Kép pixabay

Folyton változik a világ ízlése, a bornál nagyjából 20 évenként tapasztalható komolyabb igényváltás.  Molnár Tibor szerint mára kicsit visszaesett a rozé iránti érdeklődés, és lassan inkább a fehérek iránt nő a kereslet.

Képzeljünk el egy gyönyörű kilátást a Fertő-tóra, és már a szánkban érezzük a pincészet Vincellér 2018-as Soproni Zenitjét. Előző évben nem kellett kapkodni a szürettel, a javarészt 30 éves öreg tőkék érett ízeket küldtek. Visszafogottabb az illat- és aromavilága, de bámulatos.

Első gólya bor, Soproni Zenit, Kép: László Márta
Első gólya bor, Soproni Zenit, Kép: László Márta

Légiesen könnyű bor lett a 2018-as Vicellér Soproni Kékfrankos rozé. Színében és illatában is elegáns bor, ami tökéletesen visszaadja Sopron és környékének sokszínűségét.

Kihívásokkal teli év volt: ezt mondják a borászok arra, amikor semmi nem sikerül, amit az időjárás még derekasan meg is fejel. A 2014-es Molnártiti Soproni Kékfrankos rozé éppen ebbe a kategóriába tartozik, ami véleményem szerint szenzációsan sikerült, mondjuk úgy, a kézműves ágazat extrém terméke. Vagy valaki nagyon kedveli, vagy idegenkedik tőle. Molnár Tibor szerint ezt a bort nem szabad hűteni, különben nem jönnek ki jól a gránátalmás, érett ízek.

Molnár borsor, Kép: László Márta
Molnár borsor, Kép: László Márta

Fizzi Miska az elnevezése a 2017-es gyöngyöző bornak. Gyönyörű rozé! Imádják a hölgyek, a fesztiválozók, és az sem véletlen, hogy vezető japán borkereskedők jöttek el érte! Nemcsak megkóstolták, de a rájuk jellemző alapossággal kicsi, steril zacskóban talajmintát is vettek, sőt, egy drónnal a környéket is végigpásztázták. El voltak ragadtatva!

Szintén imádják a japán vevők a 2014-es Molnártiti Selection Soproni Zweigeltet. A már említett 2014-es esztendő megint! Isteni, de nemcsak a gyönyörű színe miatt kell megkóstolni ezt a nagyszerű bort!

Jegyzeteimben „NAGYON FINOM” megjegyzéssel külön bekereteztem a 2015-ös Vincellér  Soproni Kékfrankost! 2011-ben telepített bioművelésű tőkéken termett. Kitűnő volt az évjárat, színe mint a rubinté. Két évig várta sorsát tölgyfahordóban. Szép, kerek, gyümölcsös ízeiben ott a meggy, a borsosság, a fűszeresség.

Molnár Tibor és borai, Kép: László Márta
Molnár Tibor és borai, Kép: László Márta

Végül egy igazi meglepetés, a 2018-as Vincellér Zöldike fehér must. 2010 óta foglalkoznak külön must készítéssel, mert megnőtt rá az igény. Különösen divatba jött a bor alapú koktélok világában. Legnagyobb vásárlójuk az olasz specialitásairól híres Gianni étterme.

Különc borvidék

Különc borvidék könyvborító, Kép: László Márta
Különc borvidék könyvborító, Kép: László Márta

A Wineglass Sajtóklub borkóstolóján találkoztam ezzel a gyönyörű könyvvel! Horváth Ferenc újságíró, a Soproni Téma főszerkesztője írta, a legtöbb fotót Filep István, az MTI munkatársa készítette. A kötet először 2005-ben jelent meg, de világörökségi területen azóta annyi minden történt, annyi fiatal borász tette le a névjegyét, hogy át kellett dolgozni azt. Aki belelapoz, egy nagyon izgalmas világba csöppen, és biztos kedvet kap egy soproni kékfrankoshoz!   

Molnár Tibor és pincészete szerintem annak köszönheti sikerét, hogy következetesen dolgozik. Nemcsak a piaci igényeket figyeli, hanem a házon belüli, azaz a szőlészeti-pincészeti technológiák szigorú betartását és betartatását. …Hiszen gondoljunk csak bele: ha az osztrákok nem így álltak volna hozzá a borászathoz, nem itt tartanának! Ma már nem is jönnek át Sopronba egy pohár borra! Ebben persze a hazai piac védelme is benne van – no meg az osztrák minőség!

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

CSALÁD

Felelőtlen szülő lennék? Most kiderül!

Aggódik gyermekei online-biztonsága miatt a szülők 84%-a világszerte, mégis a csemeték egész gyermekkora alatt átlagban mindössze 46 percet fordítanak arra, hogy az online…
1 / 140

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 148

HÍREK

1 / 1 159

Gasztro hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!