Facebook hozzászólás
1 445

BORKÓSTOLÓ

Vincelléres, sokszínű Sopron

Egy jópofa fanatizmus és őrület kell ahhoz, hogy valaki helyt tudjon állni egy ilyen szerelemben. Ezt Molnár Tibor borász mondta nemrég a Wineglass Sajtóklubjában. A Vincellér Ház egyik több évtizedes múlttal rendelkező soproni pincészetének második generációhoz tartozó tagja a közelmúltban saját névvel lépett piacra. A csupa érdekesség között van például a hosszan héjon tartott, majdnem narancsos zöld veltelini vagy a spontán erjesztett zweigelt. Kalandos boros utazás jön!

Molnár Tibor borkóstolóján többször is foglalkozott a klímaváltozással! Például 2017-ben rendkívül kényelmesen szüreteltek. 2018-ban viszont össze-vissza ment minden. A tervezés ellenére egybeesett a különböző szőlők érési ideje.

Az édesapjától örökölt ültetvények különböző területeteken fekszenek. Fertőszentmiklós környékén például  átlagos, kontinentális az éghajlat, de Kópháza környéke már kicsit esősebb. Balf és Fertőrákos között találhatók a legmelegebb dűlők, az ott termő szőlőből még aszú jellegű bor is készíthető. A szakember hozzátette, hogy az utóbbi években a térségben a picit hűvösebb dűlőknek megnőtt az ázsiója. A kékfrankos jó 20 éve még egy vékony ízvilágú, „semmilyenke” bor volt, ma már az előkelő kategóriába tartozik, ami pont a klímaváltozásnak köszönhető.

Molnár borkóstoló, Kép: László Márta
Molnár borkóstoló, Kép: László Márta

Ausztriában  tanult az egyébként vendéglátós és szállodaszakos közgazdász. Mint elmondta, ott tényleg véresen komolyan veszik a borkészítést. Fele részben uniós támogatással  kérnek fel  francia szakértőket tanácsadásra, és minden mondatot szentírásként vesznek. Nem bírálják felül egyetlen pontját sem, és ennek köszönhető, hogy szomszédaink bortermelése az utóbbi években új pályára állt, és valóban az élvonalba verekedte  magát.

Molnár Tibor szerint erre a precizitásra kell törekedni nálunk is, ha minőséget szeretnénk előállítani, és ezt vezette be saját pincészetében is. Ráadásul ma Magyarországon nemcsak kiváló borásznak kell lennie annak, aki ezzel szeretne foglalkoznia, hanem ugyanúgy kell érteni a marketing-költségekhez, mint a villanyszámlához.

Folyton változik a világ ízlése, a bornál nagyjából 20 évenként tapasztalható komolyabb igényváltás.  Molnár Tibor szerint mára kicsit visszaesett a rozé iránti érdeklődés, és lassan inkább a fehérek iránt nő a kereslet.

Fertő tó, Kép pixabay
Fertő tó, Kép pixabay
Folyton változik a világ ízlése, a bornál nagyjából 20 évenként tapasztalható komolyabb igényváltás.  Molnár Tibor szerint mára kicsit visszaesett a rozé iránti érdeklődés, és lassan inkább a fehérek iránt nő a kereslet.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!