>
Facebook hozzászólás

Halas Karcsival búcsúztunk a nyártól

Szeptembert írunk. Vége a szabadságoknak, elkezdődött a tanév, és bizony messze még a május. Nehéz szívvel búcsúzunk a nyártól. Még meleg az idő, de már zárnak a nyaralók, a vendéglátóhelyek, köztük kedvencem, Zamárdi-felsőn Halas Karcsi halsütője. Hosszú évek óta járunk a Mókus utcába, az ország 10 legjobb halsütőjének egyikébe.    

Halas Karcsi, bejárat, Kép: László Márta
Halas Karcsi, bejárat, Kép: László Márta

Lassan tíz éve pihenünk augusztusonként Zamárdi-felsőn. Barátaink meséltek először Halas Karcsiról és halsütőjéről. Kipróbáltuk, azóta is a kedvencünk! Amint megérkezünk, eldobjuk a csomagokat, és első utunk odavezet!

Elismerések, Kép: László Márta
Elismerések, Kép: László Márta

Halas Karcsi, vagy ahogy kevesen ismerik, Csibrák Károly több mint harminc éve süti pompás halait. Reklámra gyakorlatilag nincs szüksége, szájról szájra terjed a híre.

Kép: László Márta
Kép: László Márta

– Előbb utóbb mindenki előkerül! – mondja vidáman, amikor meglát minket. Már nyitja is a hűtőt, régi vendégeiről pontosan tudja, mit szeretnek. Megmutatja a nekünk szánt legszimpatikusabb keszeget, és eltűnik az üzlet hátuljában, titkos “barlangjában”…

 

Chef a családban – Keszeg irdalás (Halas Karcsi) from Stiller Tamás Schefponthu on Vimeo.

 

– A sült keszegnek két titka van: az egyik hogy nagyon ügyesen be kell irdalni. Ezután frissen beleforgatod a paprikás lisztbe, és bő olajban kisütöd – meséli sikere nyitját.

– Azért szerintem még van valami abban a paprikás lisztben! – teszem gyorsan hozzá. Elmosolyodik, rám néz, majd hozzáteszi:

– Na ez az én titkom, amit soha nem mondok el! – Kacsint egyet, és már rohan is a többi vendéghez, mert a Mókus utcába mindig érkezik a vendég! Nincs az a jégeső, vihar, ami elkergetné a vendégeket.  A magyaron kívül a német, az angol, a lengyel szó volt a leggyakoribb, ahogy hallottam.

Halas Karcsi halsütője, Kép: László Márta
Kép: László Márta

Halas Karcsi legszívesebben balatoni halakat készít – hiszen ott élnek a világ legjobb fajtái. A keszegen kívül kérhetsz fogast, harcsát, busát. Specialistása a sült kősüllő és a rántott haltej. Isteni finom a halászlé, de aki hekkre vágyik, azt is kaphat.

Halas Karcsi halsütője, Kép: László Márta
Kép: László Márta

Kis műanyagtálcán tálalta fantasztikus sült keszegemet egy hideg kovászos uborkával, egy szelet kenyérrel és egy korsó csapolt sörrel. Leültünk a retró vasszékekre, és kezdődhetett a földön túli élvezet. A kis halsütő ugyanis nem csipketerítős, pénzlehúzós kirakatétterem, hanem igazi, régi balatoni halsütő teljesen elfogadható árakkal, ahová egy rövidnadrágban, egy pólóban, egy strandpapucsban is le lehet ülni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kép: László Márta

Rengeteg jönnek kisgyerekekkel. Ott ugyanis ők is nyugodtan ehetnek halat, nincs benne szálka, és persze az etetőszék sem hiányzik a bútorok közül. Az üzlet délben nyit, de arra is volt már példa, hogy a minket meglátogató vendégek kedvéért már délelőtt 10-re kisütöttek néhány halat, hogy azt frissen becsomagolva utazhassanak haza Budapestre.

Egy baj van, hogy a szezonnak vége, Halas Karcsi bezárt, de a neten azt üzente, hogy jövőre ismét vár mindannyiunkat!

Kardra hányt tenger gyümölcsei zöldségágyon
Rajongok mindenféle halért, kagylóért, rákért. Ez a recept ennek tökéletes elegye. Még Malajziában láttam először, és örökre a szívembe zárta magát! Nem véletlenül! Itt a recept!
Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Leküzdhető a félelem a fogorvostól

Szorongást válthat ki bennünk a fogorvosi fúró hangja, és egyes kutatások szerint a kezelés közben az ősi túlélési…

Szokásaink rabjai vagyunk

Vagy a saját tapasztalat vagy a gyógyszerész véleménye az első, amikor megfázásra, influenzára veszünk valamilyn…
1 / 1 508

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 148

HÍREK

1 / 1 162

OF tartalom

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!