>
Facebook hozzászólás

Harapj csak vackorba!

A körtének számtalan jó tulajdonságát ismerjük, ezek közül az egyik, ám nagyon fontos tulajdonság, hogy egész évben beszerezhető gyümölcs, nem kell tehát nélkülöznünk egy éven át, egyik szezontól a másikig.

Körte, Kép: pixabay.com
Kép: pixabay.com

A kínaiak már 3000 éve foglalkoznak a termesztésével, így nem meglepő, hogy Kína ma is az egyik legnagyobb körte termelő ország. Európában a XVIII-XIX. században vett nagy lendületet a nemesítése. Manapság egész évben beszerezhető a körte valamelyik fajtája, a kicsi, vaj puha válfaja már júniusban a piacra kerül, aztán érkezik a csodás, lédús Vilmos körte, a később érő Alexander, majd a valamivel borsosabb árú Abate. Ha van megfelelő helyünk a téli tárolásra, és betartunk néhány szabályt,  hónapokig kerülhet friss gyümölcs a család asztalára.

Harapjunk vackorba!

Bizony, harapjunk minél gyakrabban vackorba, a körte ugyanis igen gazdag A-, B1-, B2-, és C- és K-vitaminban. A K-vitaminnak fontos szerep jut a véralvadás elősegítésében, az érelmeszesedés megakadályozásában, de a csontritkulás megelőzésében is. Az ásványi anyagok közül vas, cink, magnézium, kalcium, kálium, jód és réz fordul elő a körtében. A réz fantasztikus antioxidáns, segít megvédeni a szervezetet a szabad gyökök okozta károktól. Tény, hogy a körte bórtartalma jó hatással van a mentális állapotra, fogyasztásával jó eséllyel kerülhetjük el a kimerültséget, depressziót, de kiváló segítség lehet szellemileg megterhelő időszakokban is. Mindezek fényében érthetetlen, miért kullog sereghajtóként a gyümölcsök között. Körtéből fogyasztjuk ugyanis fejenként a legkevesebbet egy évben.

Mi legyen belőle?

Ha vagyunk olyan szerencsések, hogy barátoktól, rokonoktól ölünkbe hullik néhány kiló körte, bizonyosan a bőség zavarával fogunk küszködni, mit készítsünk belőle. Legjobb persze, ha nyersen fogyasztjuk, de felhasználási területe ezen kívül is oly széles, hogy felsorolni is nehéz. Közismert, hogy körtéből nagyon finom, jó minőségű pálinkát lehet főzni, különösen az érett Vilmos körtéből. Ámde ha nincs kedvünk otthoni pálinkafőzéssel pepecselni, választhatunk, hogy levest, mártást, lekvárt készítsünk-e belőle, vagy pitét töltsünk vele, netán jóféle vadhoz adjuk köretként, de nem megvetendő egy ínycsiklandó sajttál mellé sem kísérőnek almával és dióval.  A különleges ízek kedvelőinek pedig a chutney főzést ajánljuk. Az indiai chutney alapja az ecet, a cukor és a vöröshagyma, ezt lehet aztán különböző alapanyagokkal, fűszerekkel kombinálni. Körtéhez a szerecsendiót, a gyömbért és a chilit ajánljuk különösen, de nagyon jól passzol hozzá a rozmaring is.

Körtés, diós lepény
Körte, dió, kakaó – verhetetlen triót alkotnak. Szeretjük az olyan süteményeket, melyeknek összeállítása csak néhány percet igényel, viszont ellenállhatatlanul finomak. Ez is közéjük tartozik, te is szeretni fogod.
Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Szokásaink rabjai vagyunk

Vagy a saját tapasztalat vagy a gyógyszerész véleménye az első, amikor megfázásra, influenzára veszünk valamilyn…

Mit tegyek, ha rájövök, hogy demenciám van?

Jelentős változásokat hoz a te és szeretteid életében az Alzheimer-kór korai stádiuma (vagy enyhe Alzheimer-kór).…
1 / 1 508

OTTHON

Felnyomja az árakat a fővárosi dugódíj

Több évtizedes múltra tekinthet vissza a fővárosi forgalomcsillapítás és az ingázók tömegközlekedésre terelésének…

Nyissunk ablakot a városi legendákra

Amikor lakásfelújításon vagy épp építkezésen gondolkozunk, az ablakok sokszor nagyon kis hangsúlyt kapnak a…
1 / 350

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 148

OF tartalom

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!