Facebook hozzászólás

Hogy kerül a sercli az asztalra?

Kétcsillagos bécsi séf, a koreai, az orosz és az albán konyha fenegyerekei és a legjobb olasz pezsgő is bemutatkozik a május 16-19. közötti OTP Bank Gourmet Fesztiválon. A Millenárison kilencedik alkalommal találkoznak egymással az ország kiemelkedő séfjei, borászai, cukrászai és az igényes gasztronómia rajongói.

A paprika, a sercli és a sör adja majd az inspirációt az idei Gourmet Fesztivál séfjeinek. Az előző két évhez hasonlóan idén is kulcsszavakat jelöltek ki a szervezők, amelyekről kedvére asszociálhat a több mint 50 kiállító étterem csapata amellett, hogy konyhájuk bevett kínálatából is elhozzák kedvenc fogásaikat és külön a fesztiválra kitalált ételeiket.

Gourmet Fesztivál a Millenárison, Kép: Kandikó Éva
Millenáris, Kép: Kandikó Éva

− A hazai gasztronómia legjobbjainak bemutatása mellett igyekszünk évről évre emelni a nemzetközi színvonalat is: idén az eddigi legerősebb “felhozatallal” találkozhatnak majd a látogatók. Nemcsak a minőségnek szenteltünk külön figyelmet, hanem annak is, hogy a meghívott éttermek érdekes koncepcióval, séfjeik pedig jó sztorival és izgalmas személyiséggel rendelkezzenek, hiszen ezek az összetevők is kellenek a felejthetetlen gasztronómiai élményhez – mondja Nemes Richárd, főszervező.

Átadták az első Gourmet-díjakat, Kép: sajtóanyag
Kép: PP-archív

De hogy kerül a sercli az asztalra, kérdezhetnénk, s a válasz Mautner Zsófitól érkezik.

− A kenyér szakrális, szimbolikus jelentőséggel bír a gasztronómiában, a hulladékmentes főzés pedig nagyon releváns és minket is foglalkoztató téma.

Gasztroság
Ismételten egymásra talált a francia és a magyar konyha a festői botanikus kert közepén álló Károlyi Kastélyban. Fehérvárcsurgón az Accent Hotels közreműködésével immár harmadjára rendezték meg a Károlyi Gasztro Akadémiát, amelynek idén Angelica Károlyi grófnő és Gianni Annoni voltak házigazdái.

Mindezek miatt izgalmas a száraz kenyér felhasználása – meséli a fesztivál házigazdája. − A serclinek a régi magyar konyhától az olaszon át a franciáig óriási a kultusza, rengeteg példa van a felhasználására a népi konyhákban: akár már egy panírmorzsa is ennek számít. És a töltött kenyerektől a modern barnakenyér-fagylaltig folytathatnánk a sort, amely úgy gondoljuk, hogy a séfeket is meg fogja ihletni. −

− A paprikát pedig a többi között azért találtuk fontosnak, mert az egész világ innen ismer minket – folytatja Jókuti András, a fesztivál másik házigazdája. − Eközben van egy kis “dohos illata” is: még nem törődtünk eleget azzal, hogy feldobjuk valamivel, megújítsuk, és megmutassuk a világnak, hogy nemcsak birkapörköltért, gulyáslevesért érdemes Magyarországra jönni. −

Konstantin Filippou, Kép: Per-Anders Jörgensen
Konstantin Filippou, Kép: Per-Anders Jörgensen

A harmadik téma, a sör nem csupán pácok, raguk, szószok lehetséges alapanyagaként jelenik majd meg, de a kiállítók között is kiemelt szerepet kapnak a belga és a cseh klasszikusok. Természetesen a legjobb hazai kisüzemi sörök is csapra kerülnek majd.

Konstantin Filippou egyik fogása, Kép: Per-Anders Jörgensen
Konstantin Filippou egyik alkotása, Kép: Per-Anders Jörgensen

A gasztronómia rajongóinak legnagyobb közép-európai ünnepén ezúttal is számos kiemelkedő hazai és külföldi séf ad exkluzív vacsorát: az osztrák és mediterrán konyhát vegyítő, kétcsillagos bécsi Konstantin Filippou fúziós ízeit és fesztelenségét,

Lee Jong Kuk, Kép: Gourmet Fesztivál
Lee Jong-Kuk, Kép: Gourmet Fesztivál

az egycsillagos szöuli Lee Dzsong-kuk évtizedekig érlelt szószait és marinádjait,

Lee Jong Kuk alkotása, Kép: Gourmet Fesztivál
Lee Jong Kuk alkotása, Kép: Gourmet Fesztivál

Iván és Szergej Berezutszkij, a moszkvai Twins Garden ikerpár séfjei pedig hatalmas hazájuk számtalan kreatívan feldolgozott alapanyagát hozzák a Millenárisra.

Twins Garden, Kép: Gourmet Fesztivál
Twins Garden, Kép: Gourmet Fesztivál

Érkezik a legjobb olasz pezsgőházként emlegetett Ferrari is, amelynek válogatott tételeihez az éppen az ország legjobbjának választott Stand éttermet jegyző Széll Tamás és Szulló Szabina főz egy megismételhetetlen ebédmenüt.

Twins Garden alkotása, Kép: Gourmet Fesztivál
Twins Garden alkotása, Kép: Gourmet Fesztivál

A színpadon mutatkozik be az albán Bledar Kola, aki a világ egyik legjobb éttermeként számon tartott koppenhágai Nomában gyűjtött inspirációt ahhoz, hogy hazája egyszerre balkáni és mediterrán hagyományait újraértelmezze,

Max Stiegel, Kép: Luzia Ellert
Max Stiegel, Kép: Luzia Ellert

és ott lesz Max Stiegl is, aki a Fertő-tó melletti éttermében újítja meg Burgenland konyháját belsőségekkel és gőzgombócokkal.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Anya, kérem előre a jussomat!

Nemcsak a terhesség alatt, a tervezési időszakban is érdemes fokozni a folsavbevitelt! Vajon miért van az, hogy egy…

Nem százas, csak 99?

Becslések alapján napjainkban mintegy 200.000 honfitársunk szenved Alzheimer-kórban vagy valamilyen, különböző…
1 / 1 491

PÁRKAPCSOLAT

Ennyi volt! Lejárt a néma leventék ideje

Már senki sem kérdőjelezheti meg a férfi és a női agy működésének eltérését, mégis a párkapcsolati kommunikáció, az érzelmek közvetítése sokaknak okoz otthon gondot. Érdemes a különbségekre építve…
1 / 211

CSALÁD

Pénz van? Nyugi van? Hol írjam alá?…

Továbbra is a tisztességes fizetés a legfontosabb egy mai magyar munkavállalónak. Egy friss kutatásból azonban az is kiderült, hogy nőttek az igények. A tudatos munkavállalók…
1 / 138

OF tartalom

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!