Facebook hozzászólás

Hogyan készítsünk cidert?

Nem bor, nem sör, még csak nem is pezsgő, mégis remek alkoholos ital. Mi az? Magyarországon valószínűleg kevés helyes megfejtés érkezne erre a találós kérdésre. Pedig a válasz Nagy-Britanniában, a skandináv országokban, Franciaországban, de ma már a világ számos más országában is evidens: CIDER!

Az almából készített alkoholos ital igen kedvelt Európában. Legnagyobb népszerűségnek viszont a Brit-szigeteken örvend, ahol a cidernek számtalan fajtája és márkája létezik. Pedig nem is angol eredetű. Franciaország normandiai vidékeiről származott át a IX. században a normann hódítókkal együtt a szigetországba.

Cider, Kép: wikimedia
Cider, Kép: wikimedia

Az első ciderkészítők 1205 körül, „Földnélküli” János király uralkodása alatt telepedtek le Norfolkban, Richmond közelében. Az almából erjesztett ital oly hamar népszerű lett, hogy hamarosan egész Yorkshire-ben készítették. A “cider” eredete a héber shekar – erős, erjesztett ital – szóra vezethető vissza, ami a görög sikera és a latin sicera változatokon át, mint cisdcre jelent meg az ó-francia nyelvben. Ekkor azonban már többet jelentett egyszerű erjesztett italnál, a franciák már egyértelműen az almából készített alkoholos nedűt értették alatta. Ma egyébként a franciák cidre néven ismerik – és nem utolsó sorban népszerű almapálinkájuknak, a calvadosnak az egyik lehetséges kiindulópontja.

Európában a világháborúk következtében szökött ki a köztudatból az almabor, és csak az utóbbi 10-15 évben kezd erőre kapni az újra divatos ital. A könnyű, frissítő ital alkoholtartalma erjesztési folyamattól függően 1,2 és 8,5 százalék között mozog. Az almabor lehet száraz vagy akár édes is. Színe a világostól a barnáig változhat az erjesztésnek és a szűrésnek megfelelően.

Anyukám mesealmása – tényleg álom!
Csak úgy ragyognak a piacon a különböző almák! Nemrég Szekszárdon jártam, és az oda vezető egyik mellékúton, egy almáskertnél álltam meg, ahol rengeteg finom gyümölcsöt vettem a kicsitől a nagyig, a zöldtől pirosig, a csíkosig. Alig vártam, hogy beleharaphassak az egyikbe, és már éreztem is a számban ennek a sütinek az ízét! Alig vártam, hogy nekiállhassak. Anyukámtól tanultam ezt a mesés mesealmást, amit gyerekkoromban akár csukott szemmel is képes volt elkészíteni!

A cider kifejezetten olyan ital, amire könnyű rászokni, ráadásul semmiféle káros mellékhatása nem ismeretes. Alkoholszintje olyan alacsony, hogy szinte lehetetlen berúgni tőle, ugyanakkor bővelkedik antioxidánsokban és fenolokban, amelyek köztudomásúan csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek és a rák előfordulásának kockázatát. A cidert nem csak magában ihatjuk, hanem forralt bort varázsolhatunk belőle, vagy főzhetünk is vele. Akár csak a bor, a cider is jó kiegészítője a raguknak, sőt gyümölcslevesekhez, desszertekhez is adhatjuk.

Hogyan készítheted el saját magad ezt a kiváló italt? Infografikánk pontosan leírja, a cider készítés különböző hozzávalóit, lépéseit és technikáit. Mire vársz, készítsd el saját cider-ed útmutatónkkal és légy te a baráti összejövetelek sztárja. Palackozás után két héttel már fogyasztható, de minél tovább marad az üvegben, annál finomabb lesz a végeredmény.

 

Így készül a házi cider, infografika, Kép: ShopAlike
Így készül a házi cider, infografika, Kép: ShopAlike

Egészségedre!!!

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

OTTHON

Luxusvillák saját gáttal a Rómain

Nemsokára elkészül Budapest első minimál stílusú prémium villa-parkja a Római-parton, csupán pár méterre a Dunától!…

Öt tipp, amire nagyon figyelj, ha új növényt veszel!

Itt a tavasz és sokan ilyenkor új növényeket szereznek be a kertjükbe. Az eladónál gyönyörűnek tűnő virágok azonban…
1 / 346

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 142

HÍREK

1 / 1 136

OF tartalom

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!