>
Facebook hozzászólás

Hogyan kóstoljunk whiskyt?

Mit tudhatunk meg a whiskyről a színe alapján? Mennyire dugjuk bele az orrunkat a pohárba? Jéggel vagy jég nélkül érdemes kérnünk a whiskyt? Dave Francis, az Edrington nemzetközi nagykövete igazán hasznos tanácsokat adott az idei Whisky Show résztevőinek, melyekkel még a kezdők is bármilyen eseményen megállhatják a helyüket. Az alábbi összefoglalóban az is kiderül, hogy a nők miért ügyesebbek a whisky kóstolásban, mint a férfiak.

Dave Francis, az Edrington nagykövete már több, mint 25 éve whiskyvel dolgozik. A szakember átlagosan 250 tréninget és kóstolót tart évente, több könyvet is írt már, és szerencsésnek tarja magát, amiért munkája egyben szenvedélye is. Elmondása szerint a whiskykóstolás több részletében is hasonlít a borkóstoláshoz, hiszen először megragadjuk a poharat (skót szokás szerint akár két kézzel is), majd körkörös mozdulatokkal megpörgetjük annak tartalmát, és elkezdjük elemezni a külalakját.

Dave Francis, Kép: Edrington
Dave Francis, Kép: Edrington

Szín

Attól függően változik az ital színe, hogy hány évet töltött el az adott hordótípusban. Általánosságban elmondható, hogy minél idősebb egy whisky, annál mélyebb a színe, így lehet akár mély aranysárga vagy éppen mahagóni árnyalatú is.

Illat

Ha beazonosítottuk a színét, akkor jöhet az illat elemzése, amellyel kapcsolatban a szakértő fontos és hasznos tanácsa, hogy ne dugjuk túlságosan mélyre az orrunkat a pohárba, hogy ne legyen túl intenzív az illat belélegzése. Helyette inkább pörgessük meg a poharat, és tartsuk el pár centire az orrunktól, hogy be tudjuk azonosítani a kóstolandó whisky felismerhető stílusjegyeit.

6 TIPP: Hogyan éljünk örökké?
Bár a kutatók többnyire az egészséges, aktív életmódban látják a hosszú élet titkát, a száz év felett is friss matuzsálemek időnként igen furcsa szokásaiknak tulajdonítják kivételes életkorukat. A centenáriumot megéltek között akad, aki a minőségi alkoholfogyasztásra esküszik, de van, aki nem veti meg az édességeket vagy a reggeli sült szalonna illatát sem.

Íz

Az illat elemzése után jöhet a kóstolás, amikor egy kis kortyot lenyelve érdemes egy közepesen nagy levegőt vennünk a szánkon keresztül is, hogy átjárja nyelvünket a zamatok kavalkádja. Az eljárásnak köszönhetően végtelen mennyiségű íz beazonosítható a whisky kóstolás közben, így szinte bármit érezhetünk, nincs „rossz” válasz. Lehet citrusos, gyümölcsös, vaníliás, esetleg sós vagy akár füstös is. További érdekesség, hogy Dave Francis tapasztalatai szerint a nők sokkal több ízt tudnak párosítani egy whiskyhez, mint a férfiak, mivel intenzívebben érzik az aromákat, ezért a tesztelés során is sokszor kéri inkább a hölgyek véleményét.

Jéggel vagy jég nélkül?

Sokan jégkockával isszák a whiskyt, ami nem számít szentségtörésnek, hiszen kellemesebbé válik az ital, ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy az olvadás miatt a víz azonnal megváltoztatja a whisky ízét és színét, így akár pár perc különbséggel ugyanaz a pohár ital teljesen más összhatást eredményezhet.

A nagykövet a budapesti előadásán bemutatta a legfrissebb újdonságokat is. Van köztük markáns, narancsos és csokoládés ízjegyeket hordozó 15 éves épp úgy, mint 12 éves mézes, citrusos és gyömbéres aromájú is.

 

 

Az új ízek pedig a The Macallan lélegzetelállító lepárlójában készülnek, ami a skót Speyside dombokra épült, és a teljes hosszát beborító üveg elemeknek köszönhetően hihetetlen kilátást kínál a vállalat birtokára.

5+1 sikerfilm egy cseppnyi Skóciával
Mesébe illő zordon tájak, sejtelmes kastélyok, végtelen tavak: a fenséges skót vidék mindenképpen megér egy körutazást, de ha idén nyáron csak a szobánkból vágyódhatunk a káprázatos csodák és a legendák földje után, fedezzük fel Skóciát egy hétvégi filmmaraton segítségével! A klasszikusok rajongói természetesen ne hagyják ki a Hegylakó-sorozatot és A rettenthetetlent sem, de az alábbi tippekkel minden műfajban találkozhatunk egy cseppnyi Skóciával. Készítsünk be egy dobozzal a híres skót vajas kekszekből, és dőljünk hátra a skót nemzeti itallal, egy pohár The Famous Grouse-szal a kezünkben.

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

CSALÁD

Sümi, a kisfiú, aki múzsa lett

Kisgyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond… De valóban így van? Nem igazán. Minden bölcsis és ovis életében gyorsan eljönnek azok a pillanatok, amikor muszáj saját magának…
1 / 140

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 149

HÍREK

1 / 1 163

OF tartalom

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!