Facebook hozzászólás

Hol a boldogság mostanában?

Hol a boldogság mostanában? – teszi fel a kérdést Petőfi Sándor Téli világ című versében. A kérdésre az aktuális válaszom csakis az lehet: egy barátságos családi csokimanufaktúrában. Kiskunlacházán jártunk, a bonbon mennyországban.

Eldugott utca Kiskunlacházán, a Pesttől mindössze 50 kilométerre, a ráckevei járásban található településen. A kapuban mosolygós, jó kedélyű pár várja csapatunkat, kisorjázunk az autóból, és máris egy csokoládé manufaktúrában találjuk magunkat. Ez a manufaktúra a Demeter Chocolate családi vállalkozás, amely 2000-ben született, egy akkor már 10 éve üzemelő családi cukrászdát követően. A váltás akkor következett be, amikor a Demeter házaspár egy szakmai kiállításon rácsodálkozott a csokoládéra, mint alapanyagra, noha nyilván azt már a cukrászdában is használták, de ez valami egészen más volt. Innentől kezdve a süteményeknek leáldozott, a családi cukrászda helyén létrejött a csokimanufaktúra, készült a konyakos meggy, a szaloncukrok és a kézműves bonbonok sokasága.

 

2012-ben jelentek meg a prémium kategóriás, kézzel készített termékeikkel a magyar piacon, s ezt követően folyamatosan nőtt a kereslet, gyarapodott a kínálat. A táblás szórt csokoládék mellett megjelentek a bonbonok, a csokinyalókák, a különféle, ünnepi alkalmakra is tökéletes díszdobozos termékek, a mártott aszalványok és a különleges ízesítésű szaloncukrok. Az egész család, Zoli, Zsuzsi, és két felnőtt gyermekük a manufaktúrában dolgozik, megosztják a feladatokat, melyek közé természetesen nem csak a csokikészítés tartozik, de a marketing, a csomagolástervezés, és sok egyéb más is. Zoli többek között a munka megkönnyítésére szolgáló gépeket is tervez, mindannyian kerek szemmel néztük az üzem közepén a betonkeverőre hasonlító készséget, amely tele volt konyakos meggyel. Kiderült, hogy a sztaniolpapírt hivatott tökéletesen rásimítani a bonbonokra, miközben kíméletesen rázza azokat, így a bonbonok teljes felületükkel érintkeznek a keverő falával, így a csomagolás végül feszesen, fényesen burkolja a csokit.

A Demeter család végigvezet az egyébként nem túl nagy üzemen, minden fázisát megmutatják a csokikészítésnek a csokihüvelyek készítésétől kezdve a töltésen, a talpazáson, a csomagoláson át. Kipróbálhatjuk, hogyan kell a lávaként ömlő csokifolyam alá tenni a talpazásra váró töltött bonbonokat, bámuljuk a szaloncukrokat csomagoló gépet, ami boszorkányos gyorsasággal köpködi a rubinpiros papírba burkolt ünnepi csemegét. Persze minden állomáson van kóstoló, én a magam részéről a sós karamellás szaloncukorért vagyok oda, de az epres, citromfüves bonbon sem hagy hidegen. tt nem igaz a mondás, hogy mindent a szemnek, semmit a kéznek, a kóstolgatásnak csak a józan ész, és az emelkedő vércukor vet gátat, mert a házigazdák nagy örömmel figyelik, ahogy csapongunk a sok finomság között, sőt még bíztatnak is.

A szépség is nagyon fontos, Kép: Kandikó Éva
Almasajtos bonbon Kép: Kandikó Éva

 

A manufaktúra magas színvonalú munkáját 2016-ban és 17-ben is elismerték a Great Taste elnevezésű megmérettetésen, Zsuzsiék nagyon büszkék az elért eredményeikre, és további fejlesztéseket terveznek, bár egyelőre a karácsonyi szaloncukor őrületet szeretnék túlélni.

 

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

Receptek

OTTHON

Több tízmillió haramia élhet a lakásodban

Magyarországon több mint 2 millió ember szenved allergiás megbetegedésben, amelyek közül a poratka által okozott…

Ne a pénztárcád, a kreativitásod legyen menő!

Egy egész évnyi hajtás kellett ahhoz, hogy rájöjjünk, semmire sincs szükségünk, csupán tartalmas együttlétre…
1 / 349

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 147

OF tartalom

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!