Facebook hozzászólás

Hűsítő fagylaltok, parfék, szorbék! Ez kell most!

Kevesen vannak, akik a nagy kánikulában ellen tudnak állni a csábító hűsítőknek: parfénak, fagylaltnak vagy a nálunk kevésbé elterjedt sörbetnek, jégkásának. Talán még a vonalaikat féltők sem mondanak le egykönnyen e valódi kalóriabombákról.

A nyár sztárja, Kép: pixabay.com
Kép: pixabay.com

A fagylalt alapreceptjének legfőbb eleme a felfőzött tej vagy tejszín, amelyből csokoládé, rum, dió, mandula stb. hozzáadásával készülnek a különféle változatok.

A gyümölcsfagylalt joghurttal, kefirrel, íróval készíthető el; a sörbet pedig gyümölcsléből, borból, pezsgőből állítható elő. Ehhez jön még a – többnyire forró cukorsziruppal felvert tojásfehérjéből álló – habmassza.

A parfé és a jégkása hasonló: a masszát hidegen, főzés nélkül kell elkészíteni, bár alapanyagaik különböznek, a parfé tejszínből készül, a jégkása vizes alapú.

A fagyasztó alkalmatosság a fagylaltkészítés alapvető eszköze. Mélyhűtőre akkor is szükség van, ha a fagylalt fagyigépben készül: a gép tartályát ebben “fagyasztjuk elő”, és itt tárolhatjuk az elkészült masszát. Érdekesség, hogy az első fagylaltgépeket még kézzel hajtották, jéggel körbebélelt nagy edényben forgott egy kisebb, amelyben hűlt és keveredett az anyag; a kész fagylalt tárolására pedig a befagyott tavak, folyók jegét szalmából bélelt veremben gyűjtötték össze, s ez szolgált frizsiderként.

Ha nincs gép a fagylaltkészítéshez, az alapmasszához több szilárd anyagot (tejszínhab, tojásfehérje, gyümölcsök, ízesítők) használjunk, majd tegyük mélyhűtőbe, de a fagyásig – hogy megakadályozzuk a kikristályosodást – 10-15 percenként kevergessük meg.

A kész jeges édességeket mindig jól zárható műanyag edényekben tegyük a mélyhűtőbe, és arra is ügyeljünk, hogy az egyszer már felolvasztott fagylaltot nem szabad újrafagyasztani.

Menta fagyi, Kép: pixabay.com

 

Csodás halványzöld színével hívogat, íze hűsít, elkészítése egyszerű. Vajon milyen ízű fagyi lehet? Ha kíváncsi vagy és kipróbálnád, a receptért kattints a képre!

 

 

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Ennyi volt! Lejárt a néma leventék ideje

Már senki sem kérdőjelezheti meg a férfi és a női agy működésének eltérését, mégis a párkapcsolati kommunikáció, az érzelmek közvetítése sokaknak okoz otthon gondot. Érdemes a különbségekre építve…
1 / 211

CSALÁD

10+1 tipp a pénztárca- és környezetbarát autózáshoz – nemcsak szőkéknek

Nemrég egy német nő rossz üzemanyagot töltött a férje kocsijába. Amikor rájött, megpróbálta kiszivattyúzni a benzinkút nagy teljesítményű porszívójával. Egy darabig ment, de a…
1 / 139

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 144

OF tartalom

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!