Facebook hozzászólás
763

Ilyen a háromlaki Zsirai

Édesapja alapította azt a pincészetet, aminek borait Zsirai néven találhatjuk meg például a borbárok, az éttermek kínálatában. Kata, testvére és édesanyjuk vitték tovább az álmokat. Ma három borvidéken is gazdálkodnak: Tokajban, Nagy-Somlón és Villányban. Hogy milyen sikerrel? Idén Zsirai Katát választották a Gál Tibor emlékdíjra, amit az a tehetséges, feltörekvő borász kap meg, akit az Év Bortermelői és a Borászok Borászai jelölnek, és aki a legtöbb közönségszavazatot kapja.   

Zsirai Kata borász, Kép: László Márta
Zsirai Kata borász, Kép: László Márta

Nem tudta megmondani, hány kilométert utazik hetente a ma Mádon élő Zsirai Kata… Nem csoda. Az ő vezetésével igazgatják a három borvidéken elterülő ültetvényeket. Családjukat korábban nem kötötte az élet a borászathoz. Édesapja 2003-ban Palkonyán vette meg az első pincét, és rögtön „csomagban” a hozzá tartozó első szőlőskertet is. A szenvedély elhatalmasodott, 2005-ben jött Tokaj, 2008-ban pedig Somló. Néhány év alatt csodás kis családi vállalkozássá nőtte ki magát a Zsirai pincészet. Amikor 2011-ben az édesapa váratlanul meghalt, Kata még végzős közgazdász volt, és még csak gondolatban ízlelgette a borászat adta lehetőségeket. Tanult, majd leköltözött Mádra, ami a Tokaji borvidék legismertebb, legjobb vidéke.

Alapjaiban véve Zsirai apuka mindent megteremtett, ami a minőségi bor előállításához szükséges. Örökségét „csak” tovább kellett vinni. Kata először tele volt kétségekkel, de rengeteget segítettek a helyi, tapasztaltabb szakemberek. Tudta, hogy édesapja nagyon szigorúan vette a tokaji bor tradicionális elkészítésének módját, de azt is, hogy a világ megy előre, változnak az elvárások, a piac, az ízlésvilág, ezért megtartva az apai örökséget, mindenbe visz egy kis frissességet. Például az édesapja ragaszkodott a kisebb fahordókhoz, és a nedű utána is fahordókba került, de Katáék csapata egy picit lerövidítette az érlelési időt, és ettől – úgymond – megfiatalodtak a boraik – állítják a kritikusok.

Tudtad?
A három borvidék háromféle borait háromféle palacktípusba öntik. Ami az egységet adja, az a címke. Először Kata apukája próbálta kitalálni a „külcsínyt”, de mert egyik ötletét sem tartotta jónak, pályázatot hirdetett. A debreceni grafikus, Rekeczki Roland nyert, és azóta is ő készíti a családi pincészet címkéinek grafikáit.

A döntés jónak bizonyult, hiszen rohamosan trendik lettek a gyümölcsösebb, frissebb borok. A világ egyik legismertebb borvidékének ereje a különleges talaj- és éghajlati illetve a fajtaadottságokban rejlik. Ennek ellenére Tokajban csak úgy 15 éve foglalkoznak száraz borokkal.

Magyarország legkisebb, de igen nagy múlttal rendelkező borvidéke a Nagy-Somló. A vulkanikus talajon már a rómaiak is műveltek szőlőt. Az egyetlen borvidékünk, ahol a hegy északi oldalán is lehet ültetni, termelni. A furmint, a juhfark, az olaszrizling híresek hosszú eltarthatóságukról.

A Wineglass Sajtóklub segítségével bele is kóstolhattunk az immár hét éve piacon lévő családi vállalkozás különlegességeibe. Nekem nagyon kellemes és friss volt a 2016-os Villányi Hárslevelű. Sajnos kevés van belőle, évente csak úgy 300 palack készül, és ez a mennyiség nyárra el is fogy. Nagyon jó éve volt 2015 a Tokaji Sárgamuskotálynak. A száraz borok közt is az illatosabb, kellemesebb, friss vonalat képviseli. Birtok Furmint lett a 2015-ös Tokaji Furmintjuk. Érdekessége, hogy 5 különböző dűlőben termett furmintból készült.

Zsirai borok, Kép: László Márta
Zsirai borok, Kép: László Márta

Ez egy alapbor, nincs receptje, amikor készek a különböző borok, megpróbálják úgy házasítani őket, hogy a lehető legjobb ízvilágot adja. Három hétig kísérleteztek vele, és még arra is gondoltak, mit mutat úgy 5-10 év múlva. A Zsirai Pincészet legértékesebb területe a Betsek. Az ott érlelődött szemekből készült borok semmihez sem hasonlóak. Picit ánizsos, fehérborsos az ízvilága. A savak nem ugranak ki határozottan. Könnyűnek tűnik a 2015-ös a Tokaji Furmint Betsek, de valójában egy nagyon is kerek világot adnak ki a kortyok. Szintén a Betsek-dűlőből érkezett a 2015-ös Tokaji Hárslevelű a maga szép, karakteres szárazságával, majd a 2011-es Tokaji Aszú. Ez a pincészet legfiatalabb, forgalomban lévő aszúja. Nagyon finom, de az ifjú borásznő szerint ez az esztendő nem volt az az aszúk éve, szerinte olyan hatputtonyosnak felel meg. Az biztos, hogy 4 és fél évet biztosan eltöltött a kisebb fahordókban.

Arra a kérdésre, hogy mi az álma az ifjú borásznőnek, annyit válaszolt: szeretné megcsinálni élete aszúját, de még nem tudja, milyen lesz? Kísérletezik.

Csak remélni merem, hogy megkóstolhatom! Vigyél anyukádnak is egy kis tokaji! Egészségetekre!

December 10: az aszú világnapja
Ha a karácsonynak íze volna, olyan lenne, mint a tokaji aszúé! Tele mézzel, aszalt gyümölcsökkel, fűszerekkel, naranccsal, karamellel. Magyarország egyik legősibb, de mindenképpen legismertebb bora a tokaji aszú, és azon belül is a mádi bor. Ezt a vidéket még az őslények is láthatták, mert magasabban állt a Király-dűlő, mint a Pannon-tenger vízszintje. …És ez csak pár dolog, amit megtudhattunk a nem borszakértők, de kedvelők Wineglass sajtóklubjának Mádi Kör Eredetvédelmi Egyesület bemutatóján.

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Stílusos női cipők a trendek tükrében

Ahogy az évszakok változnak, úgy változnak az irányzatok - ideértve a legújabb női cipőket - és a trendek is. A…

Válassza Sherlock Holmes pipáját!

Gyakran úgy gondolunk a pipázásra, mint egy divatjamúlt tevékenységre, amely az előkelő urak ráérős szenvedélye,…
1 / 3 453

GASZTRO

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!