Facebook hozzászólás
385

Indul a farsang! Ezek a kedvenc pulykás receptjeink!

Ünnepi asztalunk egyik legfontosabb kelléke a pulyka! Most, hogy megkezdődött a farsang, biztosan sokan sütnek-főznek finomságokat, hiszen hagyományosan ez a nagy lakomák, mulatozások ideje! Nézzük, Nektek mely receptjeink tetszettek a legjobban?

Hagyománnyá vált nálunk is, hogy a pulyka a modern európai karácsony egyik szimbóluma. Nem volt ez mindig így. Évszázadokon át a falusi otthonokban a böjti hagyomány okán Szenteste hal, majd karácsony két napján pedig sertéshús került az asztalra. Az ok a mai embernek inkább humoros: úgy tartották, hogy a sertés előretúr, vagyis a maga módján építi a jövőt, a szárnyassal ellentétben, ami hátra kapar, ami nem viszi előre a famíliát.

Firenzei pulykamell, Kép: Gallicoop
Firenzei pulykamell, Kép: Gallicoop

Mindez azonban már a múlté, ami elsősorban angolszász hatásnak köszönhető. Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban gyakorlatilag nincsen karácsonyi vacsora pulyka nélkül. Innen került ez a remek hagyomány Belgiumba, Franciaországba és végül egész Európába. Magyarországon a rendszerváltás után egyre gyakoribb e húsfajta megjelenése a karácsonyi asztalon részben az elérhetőbb választék és az egészségesebben elkészíthető fogások okán is.

A pulykahús azért is vált az egyik kedvenccé, mert könnyű, zsírszegény, így az ünnepi lakmározás során nem terheli meg a gyomrot. Sokféleképpen elkészíthető, változatosan fűszerezhető. Itthon a nem reprezentatív felmérések alapján a rántott pulykamell és az aszalt szilvával és/vagy gesztenyével töltött változat, illetve valamilyen kombinációjuk a legnépszerűbb.

Most, hogy itt a farsang, vegyük elő a fantáziánkat, és alkossunk csodás fogásokat pulykából! Dosso Gabi, a Gallicoop háziasszonya az utóbbi időben jó néhány ünnepi fogást megosztott velünk, ezek közül itt az az öt, ami a legjobban tetszett nektek!

  1. Citrusos pulyka igazán porhanyósan
  2. Pulykamell szőlőmártással
  3. Áfonyás pulykamell kelbimbóval
  4. Spenótos pulykás rizottó
  5. Mennyei firenzei pulykamell
    Falusi libaleves gazdagon Mártinál
    Falusi libaleves gazdagon, Kép: László Márta
    Kép: László Márta

    Ez pedig az én libás receptem! Imádja az egész család! Már attól meggyógyulsz, ha ennek a levesnek csak a levét eszed meg! No, de ünnepkor ennél gazdagabb finomság jár! Ilyenkor az év egész hangulata, íze itt tombol a tányérunkban! Ez valami isteni! Forrón, családod körében!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!