Facebook hozzászólás

Ismered a legszebb gyümölcsöt?

A gránátalma nagy színjátékos. Első ránézésre azt hiszed, valami almához hasonló gyümölcsöt vettél, amibe majd beleharapsz, piros leve csurog az álladon, de jó lesz. Jónak jó, csak juss el odáig!

Gránátalma, Kép: pixabay.com
Kép: pixabay.com

Ha tényleg minden piros körülötted, tudnod kell, valószínűleg nem jól álltál a gránátalma pucolás nem könnyű feladatához, és valószínűleg derékba vágtad a gyümölcsöt. Máskor ne tedd! Inkább a felső csészelevelek maradványánál skalpold meg, az előbukkanó fehér hártyáknál 2-3 centire vágd be, majd ujjaidat a keletkező résbe nyomva feszítsd négyfelé a gránátalmát. Ekkor válnak láthatóvá a kamrák, amikben a magok rejtőznek. A fehér hártyát szedd le a magokról, és máris rendelkezésedre állnak a kis rubinpiros gyönyörűségek. Ez az apró negatív tulajdonsága, miszerint minden piros és ragacsos lesz, amikor gránátalmát pucol az ember, mert azért teljesen megúszni ezt nem lehet, tényleg senkit ne riasszon el a fogyasztásától, ugyanis a gránátalma elképesztően egészséges, irtó finom – és nagyon szép. Elővigyázatosságként kössünk magunk elé kötényt, ugyanis a gránátalma leve nem jön ki a ruhából. Többek között ez az a tulajdonsága, ami miatt Indiában fonalak festésére (is) használják.

Nem csak szép, de hasznos is
Kiváló antioxidáns, csökkenti a vérben lévő káros koleszterin mennyiségét, és ha ez nem lenne elég, a hasznos koleszterinét pedig növeli. Csodálatos hatással van az érelmeszesedésre, nemcsak megelőzi, de bizonyos mértékben vissza is fordítja azt. Bizonyítottan kedvezően befolyásolja a vérrögképződést, így hasznos segítőtárs a trombózisok, infarktus és embólia kialakulása elleni harcban. Gyulladáscsökkentő hatása pedig egyenesen fantasztikus. Szerte a világban számos nép hagyományában szerepel, történetek és hiedelmek tucatjai fűződnek hozzá, megtalálható témaként a művészetben, motívumként az építészetben, még várost is neveztek el róla, a gránátalma tehát ősidők óta az emberiség történetének része. Legmenőbb gránátos receptjeinkből pedig simán a nap hőse lehetsz

Bátorság, menni fog!
Magyarországon kevéssé ismert és fogyasztott, a háziasszonyok tanácstalanul forgatják a piacokon télen, nemigen tudják, mit kezdjenek vele. Nekik üzenjük, hogy ne legyenek bizalmatlanok, adjanak egy esélyt a gránátalmának a konyhájukban, nem fogják megbánni. Válasszanak feszes héjú példányokat, amelyek kemények, ujjunkkal nem tudjuk benyomni. Tárolása +2 fokon akár hetekig is lehetséges, pucolása pedig útmutatónk alapján előbb-utóbb rutinná válik. Ha egy mód van rá, nyersen fogyasszuk, vagy magjait, vagy levét. Tehetjük a reggeli müzli vagy zabkása tetejére, szórhatjuk bőkezűen salátára, a rozéra sült kacsamell mellett igen jól fog mutatni csakúgy, mint a Pavlova-torta tetején.

Facebook hozzászólás

Hozzászólás zárolva.

OTTHON

Keresd a számlákat, ha társasházba költöznél!

Hamarosan már annak is utánanézhetnek a lakásvásárlók, hogy milyen anyagi helyzetben van a társasház, ahová…

Ne gyulladj be fölöslegesen!

Minden fűtési szezon előtt elengedhetetlen a tüzelő-fűtő berendezések ellenőrzése, karbantartása, ha kell javítása.…
1 / 348

CSALÁD

Felelőtlen szülő lennék? Most kiderül!

Aggódik gyermekei online-biztonsága miatt a szülők 84%-a világszerte, mégis a csemeték egész gyermekkora alatt átlagban mindössze 46 percet fordítanak arra, hogy az online…
1 / 140

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 146

OF tartalom

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!