Facebook hozzászólás

Ittasan ne menj utcára, mert megölhetnek!

Takaj környéki fiatalokat soroztatott be az osztrák császár, hogy segítsen spanyol kollégájának egy dél-afrikai csatában. Mire a fiúk hajóval odaértek, a háborúnak vége lett, és a pénz is elfogyott, hogy hazahozzák a legényeket. Nem értettek semmihez az ifjak, csak a borhoz… Munkához láttak, megalapították az ottani Tokajt. Körülbelül ennyit tudtam a dél-afrikai borászatról, de kiderült, ennél lényegesen többről és izgalmasabb dologról van szó, amiből a magyarok is kivették a részüket… 

Érdekes lesz…, fájni fog a fejed utána…, biztos van benne jó is… – ennyit mondtak, illetve tudtak a dél-afrikai borokról kollégáim, barátaim, amikor elmondtam, hogy a világ nyolcadik legnagyobb bortermelő országának palackjait kóstolom majd a Wineglass sajtóklub bemutatóján.

Pongrácz pezsgők Dél-Afrikából, Kép: László Márta
Pongrácz pezsgők Dél-Afrikából, Kép: László Márta

Előre bocsátom, csak prémium kategóriájú pezsgőket és borokat kóstoltunk! Nem fájt a fejem utána, tényleg érdekes volt, és sok jót találtam! Imádom a pezsgőt, tehát nálam már nyerő volt a kínálat, hiszen a nyolc palackból az első három a pezsgőkínálatot reprezentálta, ebből kettő – minő véletlen – a Pongrácz borászatból jutott el hozzánk.

Magyarok Dél-Afrikában
Pongrácz Dezső nemes ember 1944-ben végzett Gödöllőn. Besorozták, majd 10 év hadifogság várt rá Szibériában. 1956-ban elhagyta az Magyarországot, és meg sem állt Núbiáig. Két évvel később érkezett Dél-Afrikába, ahol forradalmasította a borászatot és a pezsgőgyártást. Az itt látható pezsgők róla kapták a nevüket. A másik magyar, akit meg kell említenünk, Julius László. Erdélyi származású mikrobiológus, és szintén sokat tett a dél-afrikai borászatért.

– Ó és újvilági borokat különböztetünk meg, ami nagyjából azt jelenti, hogy minden, ami európai, az az ó, és minden más az újvilági csoportba tartozik, holott Dél-Afrikában már az 1650-es években termeltek bort. Telepesek kezdték a munkát, leginkább azért, mert a bor látszott a legbiztonságosabb innivalónak – kezdte a bemutatót Komoróczki Anna, a Bortársaság külföldi borászati kapcsolattartója.

A talaj rendkívül változatos, megtaláljuk a gránitot, a palát is. Hozzá jön még az óceáni eső, és ezek adják így együtt a könnyű, gyümölcsös borokat. A helyiek szerint az a jó, ha a bor a pincében fogy el, és ez nagyjából így is van. Dél-Afrikában mintegy 800 km-nyi borút van, az egzotikus állatok után a borkóstolás a második legnépszerűbb szórakozási lehetőség – golfpályával, uszodával.

Dél-Afrika elmúlt 150 évében kétszer kellett újraindítani a szőlőtermesztést, a borászatot. Először a nálunk is tragédiának számító filoxéra-fertőzés, majd az apartheid-rendszer elleni nemzetközi embargó miatt. A XXI. század elejének sikeres borászatai 1995 után indultak. Az apartheid utáni időben az ültetvények több mint felét újratelepítették.

Dél-afrikai pezsgők, Kép: László Márta
Dél-afrikai pezsgők, Kép: László Márta

A legismertebb szőlőfajták a chenin blanc és a pinotage, de szépen terem a cabernet savignon, a chardonnay és a riesling is.

A Loire-völgyből érkezett chenin balnc-ból mindent lehet készíteni, sőt pezsgőalapnak is kiváló. Ízében felfedezhető a kajszibarack, az alma, a mandula, a méz. A Jordan pincészet 2015-ös borának érdekessége, hogy a pincemesterek nem felkeverik a hordó alján összegyűlő élesztőt, hanem egyszerűen végiggörgetik magát a hordót a pince padlózatán.

Dél-afrikai borok, Kép: László Márta
A bioorganikus és a falka bora, Kép: László Márta

A pinotage Dél-Afrika saját szőlőfajtája. Csak 1941-ben készült el az első kísérleti tétel. Sűrű, magas alkoholtartalmú borokról van szó, a szakemberek dzsúszos, rágógumis-banános, füstös fajtajellegű, más variációban szilvás, mályvacukros ízvilágról is beszélnek. A Painted Wolf pincészet, mely az afrikai vadkutyáról kapta a nevét, 2015-ös The Den Pinotage bora, ahogy a nevében is írva vagyon, valóban a falka bora, vagyis a barátaiddal kell meginni, és nem kell kétszer mondani!

Minden palack egy igazi mese, egy valódi történet…
Mennyi napfény, mennyi eső van benne, mennyi munkát jelentett a szőlészetben, mennyit a pincében! Erre kell gondolnunk, amikor leemelünk egy palack bort a polcról – mondta az ifjú, de annál kiválóbb móri borász Csetvei Kriszti, aki a másik fiatal móri szakemberrel, Miklós Csabival mutatta meg az egyik legkisebb, de annál figyelemre méltóbb magyar borvidéket. Így derült ki, tényleg minden palack egy mese…

Jochanne Reyneke borászata 2004-ben kapta meg – elsőként az országban – a bioorganikus gazdaság, illetve bor címet. A kisebb pincészetek közt nyilván tartott társaság annyira komolyan veszi a bioorganikus életmódot, hogy teljesen zárt világot alkot, farmja tökéletesen önfenntartó golfpálya helyett kacsákkal, saját gabonával, pékséggel. 2015-ös Organic Red-je lenyűgöző. 70%-a shiraz, 30 cabernet, 40%-át hordóban érlelik. Sokáig vártak rá, mert ahhoz, hogy bioorganikus bor készüljön, – szakemberek szerint – 3-4-5-6 év is kell, hogy a szőlő lelke “átálljon”! Ma körülbelül 20 ezer forintba kerül egy palack ilyen bor.

Két különleges jelzést is találunk a dél-afrikai borok palackján. Az egyik azt hivatott közölni, hogy a termelés alatt a borászat törvényesen alkalmazta munkásait, és megfelelő körülményeket nyújtott a munkavégzéshez. A másik hasonló a nálunk olvasható cigarettás feljegyzésekhez: ne igyál, ha vezetsz, a kismama veszélyezteti gyermekét, ha alkoholt fogyaszt. De, olyannal is találkoztunk, amelyik arra figyelmeztet: ittasan ne menj az utcára, mert megölhetnek – ami nem túl biztató egy turistának, de megfelelően minősíti is a helyi közbiztonságot – gondoljunk csak a pár évvel korábbi foci vb-re!

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Vágy és élvezet „azon túl” is

Öregedés és menopauza. A masszív változás ideje, ami hatalmas kihatással van a szexuális életre és az életminőségre. De, a változó tested egyben nagyszerű lehetőséget is kínál a szexuális megújuláshoz…
1 / 211

CSALÁD

Nem minden családban jött ki a matek

Jellemzően ötvenezer forint feletti összeget fordítanak a magyar családok taneszközökre szeptemberben, majd évente további átlag húszezer forintot sportfoglalkozásokra és…
1 / 139

HÍREK

1 / 1 146

OF tartalom

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!