>
Facebook hozzászólás

Jó a bor mindenkor, hajnalkor, éjfélkor

Így szól a magyar népdal, és tegyük hozzá, különösen igaz ez a tokaji aszúra! Köszöntsük tehát a karácsonyi ünnepek előtt a királyok borát azért is, mert december 10-én önnepeljük az Aszú Világnapját! Ebből az alkalomból ismerjétek meg az Oremus szőlőbirtokot egy különleges tudású borász segítségével. Ha pedig advent idején vagy az ünnepek alatt abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy tokaji aszú kerül a poharadba, használd a #KoccintsAszuval hastaget, hogy megoszthasd az élményt!        

Oremus borok, Kép: László Márta
Oremus borok, Kép: László Márta

– Egy jó kecske- vagy egy nem túl markáns, félkemény, vagy mondjuk egy kiváló holland sajthoz aligha lehetne jobb bort találni, mint egy tokajit, bár manapság inkább a vörösboroknak kedvez a világdivat. Kísérletezni kell, és meg kell találni a harmóniát az étel és a bor között – így kezdett mesélni munkájáról és az Oremus pincészet történetéről Bacsó András birtokborász.

A Wineglass Sajtóklub évzáró összejövetelén ezúttal is olyan borokat kóstolhattunk, amelyek pompásan illenek az adventhez, a karácsonyhoz, a szilveszterhez.  Én elsősorban arra voltam leginkább kíváncsi, hogy a különböző menükhöz, fogásokhoz miként válasszak bort a családtagoknak, a barátoknak? Íme, a tudományom:

Tudtad?
Az Oremus birtok 1993-ban alakult meg a spanyolVega Sicilia testvérbirtokaként. Kisebb részben az állam is tulajdonos.

Kiváló például a már említett sajttálhoz, pármai sonkához, fehér húsokhoz, halakhoz, de remek ötlet aperitifnek is a 2017-es Mandolás Furmint. Ez a birtok egyetlen száraz bora. 1999 óta készül, és már a nemzetközi piacon is ismert. A furmint testes, élénk, üde savai és a fahordós erjesztés páratlan harmóniát hoz létre. Zempléni tölgyhordóban érlelődik fél évig, majd még hat hónapig a palackokban formálódik. 10 °C-ra hűtve tökéletes!

Édes, de mégsem annyira, hogy komoly főételekhez ne lehessen kínálni a 2012-es, 3 puttonyos Oremus Tokaji Aszút. Ízvilága mindenben tükrözi a tokaji borok egyediségét. Már a XVI. század óta ismert a környéken az a nemespenész, ami átszövi a bogyókat, és amitől ízviláguk koncentráltabb lesz.

Érdekesség
A 4 km hosszúvulkéni tufába vájt földalatti péncék a XIII. század óta őrzik a a tokaji borokat. 2002 óta a világörökség részét képezik.

Kéksajtok, libamájas előételek fantasztikus kísérője a 2013-as, 5 puttonyos Oremus Tokaji Aszú. Hársfavirág, méz, gyömbéresség, kicsit talán kajszis illatú, zamatú bor. Karácsony után két éven át pihen gönci hordóban. Ezután összeöntik egy tartályba, hogy keveredjen, hiszen minden hordóban egy kicsit más bor keletkezik. Ekkor palackozzák, és dugózzák le. Csak a legkiválóbb parafával dolgoznak. Ennek köszönhető, hogy 30-40 évig biztosan eláll. (Utána dugót kell cserélni, és még 100 évig biztosan élvezhető!)

Tokaji borkincsek, Kép: László Márta
Ne feledd a KoccintsAszuval hasteget! Kép: László Márta

Méz, sárgadinnye, grapefruit, szegfűszeg – igazi ünnepi illatkavalkád jellemzi a gyönyörű, világos sárga színű, 2010-es 5 puttonyos aszút.

Az aszú titka
Csakis érett, egészséges aszúszemekből készülhet aszúbor. Szedéséhez nagy szakértelem és türelem kell. Míg más borvidéken napi 300-400 kilót szüretelnek, Tokajban “mindössze” 5-6 kg-ot.

Ez az esztendő kicsit hűvösebb év volt, talán ennek köszönhető színe is, de étvágygerjesztőnek vagy gyümölcsös desszertekhez bámulatos lesz. Lesz, ugyanis egyelőre még csak álmodhat róla az olvasó, mert majd csak márciusban kerül a boltokba.

Savakban gazdag, rendkívül kerek ízvilágú a 2009-es, 5 puttonyos aszú. Keleti teafüvek, birsalmasajt, méhviasz, karamellizálódott sütőtök érzdők ki belőle. Tökéletes desszertbor, amit csak lassan szabad kortyolgatni, mert ugyancsak lassan cseng le!

A nagy kalsszikus, az 1999-es, 5 puttonyos Orfemus Tokaji Aszú tette fel az “I”-re a pontot. Az akkori kissé hűvös esztendőt egy gyönyörű ősz zárta. A lassú érlelődéssel egyre finomabb, egyre szebb savak alakultak ki az aszúszemekben. 2003-ban palackozták. Igazán finom, nagyon elegáns bor kerekedett belőle. Nekem még egy kis krizantém illat is előjött, de a legnagyobb meglepetés akkor ért, amikor lenyeltem! Ugyanis minél öregebb a tokaji aszú, intenzív édessége annál inkább visszavonul, és átadja helyét valami tökéletes harmóniának.

Ez volt az első Aszú Világnap!
Ha a karácsonynak íze volna, olyan lenne, mint a tokaji aszúé! Tele mézzel, aszalt gyümölcsökkel, fűszerekkel, naranccsal, karamellel. Magyarország egyik legősibb, de mindenképpen legismertebb bora a tokaji aszú, és azon belül is a mádi bor. Ezt a vidéket még az őslények is láthatták, mert magasabban állt a Király-dűlő, mint a Pannon-tenger vízszintje. …És ez csak pár dolog, amit megtudhattunk a nem borszakértők, de kedvelők Wineglass sajtóklubjának Mádi Kör Eredetvédelmi Egyesület bemutatóján.
Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Élet fiatalkori demenciával

Az 53 éves Carolnál három évvel ezelőtt állapították meg a fiatalkori demenciát. Tizenöt éve él férjével, Malcolmmal boldog házasságban. Megmutatjuk, hogyan, mert nem ők az egyedüliek, akik ilyen…
1 / 212

Receptek

CSALÁD

Sümi, a kisfiú, aki múzsa lett

Kisgyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond… De valóban így van? Nem igazán. Minden bölcsis és ovis életében gyorsan eljönnek azok a pillanatok, amikor muszáj saját magának…
1 / 140

OF tartalom

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!