Facebook hozzászólás

Jobb, ha az IHLET szüli a bort

Hajóson mindenkinek van egy pincéje. Vagy kettő. Mert az ültetvényeken nem annyira szeretnek dolgozni, de bort készíteni annál inkább! Azt mondják, sokat dolgozni a szőlőben kell, a pince kóstolásra való. Európa legnagyobb öszefüggő pincefaluja 1200-1300 házból áll a Hajós-Bajai borvidéken. Már látványra is páratlan, a borok pedig sokszor a legelőkelőbb haztai éttermek itallapjain szerepelnek! Erről mesélt Sziegl Balázs borász, aki feleségével együtt 2012-ben vágott bele a nagy borkalandba. Ma a fővárosban, a Costesben, a Mákban, az Onixsban kóstolhatjuk kiváló boraikat.    

Hajóson nem ipari méretekben gondolkodnak. Pici ültetvények, pici pincék várják a vendégeket. Az alföldi régió délnyugati részén 15 települést foglal magába a Hajós-Bajai Borvidék.

Hajós, pincesor télen, Kép: wikimedia
Hajós, téli látkép, Kép: wikimedia

A világon is egyedülálló arculatát az 1700-as években betelepített sváb borászok alakították ki. Környezeti viszonyai eltérnek az Alföld többi vidékétől. A lepelhomokkal borított agyag, néhol lösztalaja, tengerszint feletti magassága, a bőséges napsütéses órák száma csodálatos borok bölcsőjévé változtatta a vidéket – tudtuk meg a Wineglass Sajtóklub legutóbbi sajtótájékoztatóján.

Hajós hangulata, Kép: wikimedia
Sétára, kóstolásra hangolva, Kép: wikimedia

Identitás nélküli borvidéknek nevezték, mert mindenféle szőlőt telepítettek, ami csak az eszükbe jutott. A szőléskerteket azután elhanyagolták. Néhány éve még potom pénzért lehetett ültetvényeket venni. Az új borászak azonban éppen ebben látták a lehetőséget. Az öreg tőkék stressztűrőbbek, gyökérzetük 8-10 méterre is lemegy. Átoltással rövisdebb idő alatt lehet fantasztikus eredményeket elérni – igaz, ez is rizikós, sok munka van vele, de megéri.

Hajós, pincefalu, Kép: wikimedia
Hajós, pincefalu, Kép: wikimedia

Sziegl Balázs és neje, Petra csak pár sor szőlővel kezdte. Szüret pedig akkor volt, amikor a rokonság ráért.

Hitvallás:
A szőlő számunkra a hagyomány, a természet ösztönös törekvése a jóra. Kivételes megértés ember én növény között… (Sziegl Petra és Balázs)

Rá kellett jönniük, hogy a színvonalas borászathoz ennél több kell, mert ez hivatás, ez életfilozófia. Vallják, hogy a jó bor sorsa a tőkén döl el, ehhez pedig sok-sok kézimunka kell. Lehetőleg nincs permetezés, hagyják a szőlőt természetes közegében élni. A szigoró terméskorlátozást, a válogatási szabályokat is betartják. Hagyományos, fakosaras préssel nyerik ki a szőlő levét, majd spontán erjesztik azt. Általában fahordóban érlelik boraikat, leginkább derítés és szűrés nélkül kerül palackba a kékfrankos, a kadarka, az olaszrizling, a furmint, a hárslevelű és a rajnai.

Hajósi bort kóstolunk, Kép: László Márta
Hajósi bort kóstolunk, Kép: László Márta

A Costesben például pisztránghoz ajánlják a 2017-es traminit. Ez a szőlő nem igazán elterjedt Magyarországon. A Sziegl Pincészetnél három ütemben szüretelték, ami illatában, színe mélységében is remekül érződik.

30-35 éves tőkéket oltottak át többféle rajnai vesszővel. Egy év alatt pazar fürtöket hozott a művelet. 2017-es rajnaijukban gyönyörű savak alakultak ki.

Sziegle Pincészet borsora, Kép: László Márta
Sziegle Pincészet borsora, Kép: László Márta

Mindössze 1100 palack született a 2017-es olaszrizlinges birtokborból. Kísérleteztek vele. Könnyen értelmezhető, légies bort akartak készíteni klasszikus feldolgozással. Szerintem valami fantasztikus utóíze marad a szájban!

Agyagos területről származik a 2017-es dűlőszelekciós Hársfás úti olaszrizling. Csak szeptember közepén szüretelték. Tőkénként 7-8, maxiumum 8 centis fürtökből készült. Amilyen koncentrált volt a talaj, olyan kiválóra sikerült a bor is.

Mi a bor?
A bor a magáy, a társaság, az öregedés, a fiatalság… Szeretet és szerelem, máskor bánat és hiány… – nem kell mindig koncepció, jobb, ha az IHLET szüli… (Sziegl Petra és Balázs)

Az ugyancsak dűlőszelektált 2017-es Herreberg olaszrizling ugyanúgy készült, mint a Hárfás úti, de a talaj más, meleg, magas karbonátú homokos, löszös terület. Megművelés szemponjából azért jobb, mert könnyebb kapálni. 500 literes tölgyfahordókban érlelték, derítés és szűrés nélkül került palackba. Férfiasabb, szikrázóbb, hedonistább bor a Hársfás útinál.

Ne keressétek a a 2017-es kadarka rozét. Mindössze 169 palack született belőle, és az is egy hét alatt elfogyott. Igazából nem  mondható klasszikus rozénak, ám bámulatos a színvilága, kellemes az illata. A fürtöknek sok a leve, nagyok a bogyók, szerencsére mi még megkóstolhattuk!

Minden palack tündérmese
… avagy egy szekszárdi családi pincészet és egy spanyol dizájner közös, egyéves munkájával megszületett, új címkesor, új arculat az életfával nyit új fejezetet a Vida Borbirtoknál. Az életfa pedig egyszerre jelnti a tudást, a bölcsességet, a szépséget. Nem először mutatunk be új grafikai megoldásokat, csokoládépapírok vagy borcímkék területén, és azt kell modndanom, lenyűgöző, ahogy a XXI. századi európai grafikusok szeretik a munkájukat!

100 éve még szinte csak kadarka volt, ma a termőterületeknek jó, ha 1 %-a. A fürtök tömöttek, de ha 1-2 szem rohadni kezd, két nap alatt az egész fürt tönkre megy. A Herreberg dűlőn termesztett tőkéken 2017-ben óriási bogyók születtek, színük olyan, mint a rubin. A szakértők szerint ma a kadarka kuriózum, igazi különlegesség, ami a lángostól a dobostortáig mindenhez illik. Ma a Costesben, az Onixban és a Mákban kóstolhatod meg.

Amennyire “hisztis” a kadarka, annyira nyugis a kövidinka. Általában asztali borként kínálják, de ha később szüretelik, és megcsípi a dér úgy november táján, egészen különleges bor születik belőle. A 2017-es Kövidinka Bortys még nincs forgalomban, csak kísérleteznek vele, de már most látszik, hogy egy igazi extrém bor kerekedik belőle!

Ez a kis ízelítő is azt mutatja, hogy sokkal több figyelmet kellene fordítani erre a bámulatos borvidékre. Már maga a pincesor is gyönyörű, hát még a borok! Érdekes, hogy míg a Duna másik partján Szekszárd, Villány mekkora hírnévre tett szert, addig Hajósról alig tudnak valamit az emberek! Rajta, fedezzük fel ezt a káprázatos vidéket! Jó utat, jó kóstolást!

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Futószalagon jönnek a frontok!

Szinte egyetlen napunk sincs pihenni! Az elmúlt időszakban, és még ennek a hétnek az első felében is egymást érik a…

Döbbenet: vetélést okozhat a légszennyezettség!

Egy magzat elvesztése mindig borzalmas érzés, de talán a legrosszabb az úgynevezett csendes vetélés. Ilyenkor…
1 / 1 504

OTTHON

Több tízmillió haramia élhet a lakásodban

Magyarországon több mint 2 millió ember szenved allergiás megbetegedésben, amelyek közül a poratka által okozott…

Ne a pénztárcád, a kreativitásod legyen menő!

Egy egész évnyi hajtás kellett ahhoz, hogy rájöjjünk, semmire sincs szükségünk, csupán tartalmas együttlétre…
1 / 349

HÍREK

1 / 1 158

OF tartalom

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!